Počinje ljetno računanje vremena, što se (ne) mijenja pomicanjem kazaljki? Foto: Pixabay / ilustracija

Počinje ljetno računanje vremena, što se (ne) mijenja pomicanjem kazaljki?

Varaždinske vijesti | 26.3.2022. u 20:25h | Objavljeno u Aktualno

Ljetno računanje vremena u 2022. godini počinje u noći sa subote na nedjelju, 27. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata.

Već se nekoliko godina govori o ukidanju "pomicanja sata", no u Europskoj uniji još uvijek nije postignut dogovor trebamo li ostati na zimskom ili ljetnom računanju vremena. Tako će ljetno računanje vremena ove godine završiti 30. listopada u 3 sata, pomicanjem za jedan sat unatrag, na 2 sata.

- Sat koji se 30. listopada 2022. zbog pomicanja za jedan sat unatrag pojavljuje dva puta između 02 h 00 min i 00 s i 03 h 00 min i 00 s, označava se prvi put kao sat 2A, a drugi put kao sat 2B - dodali su iz Državnog zavoda za mjeriteljstvo.

Iz HEP-a pak podsjećaju da će se prelaskom na ljetno računanje vremena, električna energija utrošena od 8 do 22 sata obračunavati prema višoj tarifi (VT), a energija utrošena u razdoblju od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi (NT).

No, još nekoliko dana ne prestaje obaveza korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na vozilima danju. Podsjetimo, od 2019. godine obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju počinje 1. studenoga, a završava 31. ožujka, osim za vozače mopeda i motocikala koji su dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

A unatoč natprosječno toplom vremenu posljednjih dana, vrijedi spomenuti i da je na zimskim dionicama javnih cesta sve do 15. travnja na snazi obaveza korištenja zimske opreme.