Hrvatski premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade Foto: screenshot HRT

Plenković na sjednici Vlade: U daljnje popuštanje mjera idemo čim to situacija dopusti

Varaždinske vijesti/HRT | 18.2.2021. u 17:26h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Premijer Andrej Plenković istaknuo je na današnjoj sjednici Vlade da se postojeće mjere trebaju poštivati, a njihovo dodatno ublažavanje moguće je ovisno o epidemiološkoj situaciji, prenosi portal HRT-a.

U Europskoj uniji samo Finska i Danska imaju manje zaraženih od koronavirusa na tjednoj razini. Situacija je puno bolja nego što je bila prije 10 tjedana. Nastavljamo sa svim aktivnostima koje imaju protuepidemijski karakter. Od 15. veljače smo išli prema popuštanju mjera, kazao je i poručio da će se ići i dalje čim okolnosti budu takve. Napominje da će to biti i 1. ožujka, ako to bude dopuštala epidemiološka situacija.

Govorio je i o cijepljenju i istaknuo da će Hrvatska na temelju dosadašnjih kontakata poslati upite i ruskoj strani oko cjepiva Sputnjik V. Istaknuo je da će se u Hrvatskoj značajno povećati broj procijepljenih ljudi. Dodaje da, uzimajući u obzir dosadašnje doze, te one koje će stići do kraja ožujka, bit će ih ukupno 700.000 doza. Naglašava da su sva cjepiva dobra i potom napominje da: "Nije dobro da netko sa županijske razine netko iznosi informacije koje zbunjuju naše sugrađane starije od 65 godina".

- Važno je i da poruke ljudima budu konzistentne da naši građani ne budu dovedeni u sumnju oko učinkovitosti pojedinih cjepiva, rekao je i ponovio da su sva cjepiva potpuno učinkovita u sprečavanju težih oblika covida, respiratora i smrtnih ishoda od bolesti COVID-19.

Takav je stav Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za lijekove, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva RH i Vlade RH, prenosi portal HRT-a.