Budimo grad ukazuje na mržnju prema Romima ili želi ugušiti slobodu govora?

VV | 6.7.2022. u 20:37h | Objavljeno u Aktualno

Platforma Budimo grad, odnosno dio vijećnika s Kandidacijske liste grupe birača Dubravke Novak u varaždinskom Gradskom vijeću i njihovih suradnika, podnijela je protiv Ivice Kruhoberca, glavnog i odgovornog urednika Varaždinskih vijesti te člana Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva, novu prijavu. Ovaj put Vijeću česti HND-a, i to zbog članka "Ako se nesmetano krade u centru grada, tko je onda uopće siguran?", koji je objavljen početkom lipnja na portalu Varaždinskih vijesti.

Sporan tekst, fotografije ili... ?

Riječ je o kratkom članku nastalom nakon informacije iz PU varaždinske o krađi u centru Varaždina. U uvodu se to i ukazuje jer se jasno navodi da je "više komada razvodnih samostojećih ormarića i drugog ukrao je nepoznati počinitelj između 28. i 31. svibnja iz zgrade u adaptaciji na Kapucinskom trgu, izvijestili su iz PU varaždinske".

Nakon informacije da "policijski službenici poduzimaju radnje na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela", daje se i kratak osvrt na nemili događaj.

- Iako se to izrijekom ne navodi, dovoljno je pogledati malo bolje pa da odmah bude jasno kako se jedino na objektu bivše robne kuće VA-MA izvode ozbiljniji zahvati na Kapucinskom trgu. A tko su izgledni počinitelji krađe u tom objektu, također ne bi trebala biti velika enigma – kao što je, primjerice, kako je 2015. moglo nesmetano nestati 149 komada oružja iz skladišta varaždinske policije – pozovu li se na razgovor osobe, koje su snimljene dok se ovih dana intenzivno voze ili šeću oko gradilišta zaštićenog metalnim ogradama, stoji u nevelikom članku koji završava pitanjem: "ova drska krađa otvara i ključno pitanje: ako se nesmetano krade u centru Varaždina, tko je onda uopće siguran? Hoće li se ispred objekata morati držati privatne straže, ukoliko se ne želi ostati bez svog vlasništva?"

Uz članak, objavljene su i tri fotografije. Na njima su u prvom planu osobe koje su snimljene kako učestalo prolaze ili se voze oko objekta koji preuređuje tvrtka Marlex Invest, koja ga je kupila te preuređuje u poslovno-stambeni centar, osobito intenzivno zadnjih mjeseci kada bivši trgovački objekt polako dobiva novi izgled i tako najavljuje novo vrijeme kada će varaždinsko gradsko središte dobiti novi, atraktivan sadržaj, umjesto zapuštenog rugla.

Prijavu potpisali Petrići i Novak

U prijavi se ne navodi što je u ovoj objavi točno suprotno Kodeksu časti hrvatskih novinara, odnosno koji bi se točno članak prekršio. Umjesto toga, daje se nešto drugo, odnosno predbacuje nešto što nije uopće napisano.

- U tekstu se insinuira da su članovi Romske manjine ukrali imovinu, iako to nije ničim dokazano, niti postoji policijski zapisnik ili izjava koja bi to mogla potvrditi, barem ne za sad. Objavljene su fotografije pripadnika Roma, odnosno konkretnih osoba pa se iz tako sročenog teksta može zaključiti da su upravo oni ukrali navedenu imovinu. Smatramo da se na taj način potiče mržnja i netrpeljivost prema Romskoj manjini, navodi se kao razlog podnošenja prijave koji su potpisali članovi platforme Budimo grad: Renata Sever, Hrvoje Petrić, Ana Petrić, Dubravka Novak Moira Zlatarek, Jasna Šincek, Štefanija Babić Horvat, Robert Borović, Dražen Čelar i Emilija Stručić.

To nije prvi put da je Kruhoberec prijavljen od strane članova platforme Budimo grad, odnosno aktivista okupljenih oko Facebook grupe Varaždin bez smeća. Od strane Petra Čavlovića, Tomislava Hercega i Petre Milković Prosen prijavljen je zbog članaka vezani uz slučaj varaždinskog psihijatra, što Vijeću časti HND-a, što nadležnom državnom odvjetništvu putem Odvjetničkog društva Petrić.

Državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu u kojoj se navodi da Kruhoberec, doduše, ne navodi ime malodobnog djeteta, ali navodi da u Ljubljani njegovi roditelji, varaždinski psihijatar i njegova bivša nevjenčana supruga, vode sudski spor oko skrbništva nad zajedničkim djetetom. Međutim, Vijeće časti HND-a zbog toga mu je dva puta izreklo tešku opomenu, a to je potvrdio i Središnji odbor rješenjem u kojem nije uopće navedeno koji bi članak Kodeksa hrvatskih novinara prekršio, već samo da se potvrđuje ranija odluka u kojem je to također izostavljeno.

Hoće li isto tako biti uspješna nova prijava? Hoće, ako će se opet vidjeti nešto što ne piše, odnosno ako se ni ovaj put neće uspjeti razlučiti stoji li iza prijave legitimno i poželjno ukazivanje na propuste u radu novinara, dakle javni interes, ili pak privatni interesi male, ali agresivne skupine koja ne preže do ničega pa ni novog pokušaja ušutkavanja nepoželjnih im novinara…

A što veli policija

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin dovršili su  4. srpnja kriminalističko istraživanje nad dvije muške osobe starosti 25 i 16 godina sa područja Međimurske županije. Sumnja se da su i dva navrata i to 27. i 28. svibnja iskoristili odsutnost radnika na jednom gradilištu na Kapucinskom trgu u Varaždinu i otuđili dvije motalice za produžne kablove, unutarnje dijelove razvodnih samostojećih ormarića, te razne metalne dijelove, a koje je vlasništvo jedno poduzeća iz Varaždinu. Počinjena materijalna šteta ovim krađama iznosi više tisuća kuna. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih podnijete su kaznen prijave za kaznena djela Krađe, nadležnom državnom odvjetništvu.