FOTO: Diljem Varaždinske županije obilježena 25. obljetnica akcije "Bljesak" Foto: Udruga dragovoljaca Maruševec

FOTO: Diljem Varaždinske županije obilježena 25. obljetnica akcije "Bljesak"

| 1.5.2020. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

U prigodi obilježavanja 25. obljetnice oslobodilačke Vojno-redarstvene akcijeBljesak“, prigodnim komemoracijama u petak ujutro  izaslanstva ogranaka i klubova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnice Varaždinske županije kao i najveće udruge u županiji koja broji više od 4000 članova po gradovima i općinama županije položili su vijence i zapalili lampione. U delegacijama ogranaka i klubova bili su i predstavnici gradskih i općinskih vlasti. U Ivancu, Lepoglavi i Bednji uz delegacije UDVDR bili su i nazočni članovi HVIDR-e - Ivanec.

Vojno – redarstvena akcija „Bljesak“ započela je u jutarnjim satima 1. svibnja 1995. i u njoj su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitim udarom iz nekoliko pravaca oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je okupirao srpski agresor te je nakon gotovo 4 godine uspostavljen nadzor nad autocestom ZagrebLipovac.

Na žalost, oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo je 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Galerija slika