Petrinju, Sisak i Glinu potres pomaknuo i do 86 centimetara Foto: DGU

Petrinju, Sisak i Glinu potres pomaknuo i do 86 centimetara

Varaždinske vijesti | 14.2.2021. u 11:15h | Objavljeno u Aktualno

U razdoblju od 4. do 28 siječnja 2021. godine na potresnom pogođenom području službenici Državne geodetske uprave obavili su pripremne radnje i precizna kontrolna satelitska (GNSS) mjerenja na području gradova Gline, Petrinje i Siska.

Na temelju dobivenih rezultata i analizom koordinata stalnih točaka geodetske osnove prije i nakon potresa, utvrđeno je da najveći pomak pokazuju točke na području Petrinje i to sa srednjim vrijednostima pomaka 45 cm u smjeru jugoistoka, dok srednje vrijednosti pomaka za Glinu iznose 10 cm u smjeru sjeverozapada, odnosno 10 cm u smjeru istoka za područje Siska.

Također, utvrđen je visinski pomak od 10 cm (spuštanje tla) za područje Grada Gline.

 potres_pomak_tablica_dgu.jpg

Ovo su prvi službeni rezultati koje je napravila Državna geodetska uprava koji će se koristiti za planiranje aktivnosti vezanih uz obnovu geodetske osnove, provođenje homogenizacije katastarskih planova, potrebnih katastarsko geodetskih mjerenja i smjernice za daljnje istraživanje i postupanje u svrhu sanacije i preciznog koordinatnog definiranja prostora.

potres_pomak_1.jpg

potres_pomak_Petrinja_Sisak.jpg

potres_pomak_Glina.jpg

potres_pomak_visine.jpg

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci