PETRIĆI O REFERENDUMU "Potrošiti pola milijuna kuna kako bi se sa vijećnika skinula odgovornost je neodgovorno"

VV | 2.12.2022. u 12:25h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski gradski vijećnici Ana i Hrvoje Petrić oglasili su se priopćenjem u kojem iznose svoj stav vezano za pitanje referenduma o balama. Iako u priopćenju izrijekom ne kažu da ne podržavaju referendum, to se iz njihova tona može zaključiti jer "referendum o balama smatraju odricanjem od vijećničke odgovornosti".

Ideju referenduma na kojem bi se Varaždinci mogli izjasniti o rješenju bala koje nudi aktualni SDP-ov gradonačelnik Neven Bosilj predložili su njihovi donedavni kolege s iste liste Dubravka Novak i Ivan Obadić, no čini se da ih Ana i Hrvoje Petrić u tome ne podržavaju. 

- U posljednjih tjedan dana u lokalnim medijima čitamo o prijedlozima za raspisivanje referenduma vezano za bale. Te ideje raspravljene su i na sjednici Gradskog vijeća održanoj u srijedu, naročito s obzirom na gradonačelnikov amandman na proračun, radi unošenja stavke za provođenje referenduma u iznosu od 67 tisuća eura.

Stoga želimo izraziti naš stav o ovom pitanju. Smatramo da svatko od nas kandidiranjem na izborima pokazuje spremnost preuzeti odgovornost. Ulaskom u Gradsko vijeće, ta se odgovornost preuzima imenom i prezimenom.

Građani su gradske vijećnike izabrali da brinu o njihovim interesima. Izabrali su ih da postavljaju pitanja, da se informiraju, da rade pritisak na gradsku vlast kako bi bitne informacije postale javno dostupne. A na vlasti je da predoči sve potrebne materijale, vještačenja, pravna mišljenja i sve drugo što je vijećnicima potrebno kako bi bili potpuno informirani o točkama koje se nalaze na dnevnom redu Vijeća.

S druge strane, građani nemaju obavezu proučavati materijale. Bilo bi idealno kad bi građani imali i vremena i volje detaljno ulaziti u problematiku gradskih tema. Građani nemaju tu odgovornost i imaju legitimna očekivanja od svojih izabranih predstavnika da to učine umjesto njih.

Odgovornost za informiranje i donošenje odluka je na ljudima koji su izabrani da to rade, ljudima koji su za to preuzeli odgovornost polaganjem prisege u Gradskom vijeću. Razočaravajuće je da neki nemaju hrabrosti donijeti odluku i svojim imenom i prezimenom stati iza takve odluke. Nema glasa koji će se svima sviđati i nema glasovanja nakon kojeg će vijećnicima svi pljeskati. Tko to očekuje, nije se trebao kandidirati.

Potrošiti pola milijuna kuna, kako bi se sa vijećnika skinula odgovornost, upravo to je ona krajnja neodgovornost koju građani od nas ne očekuju.

Stoga ćemo od gradske vlasti javno zatražiti dostavu informacija i provedbu koraka koje smatramo nužnima prije donošenja bilo kakve daljnje informirane odluke u Gradskom vijeću. A na temelju svega toga donijet ćemo teške odluke koje se od nas, sasvim opravdano, očekuju - stoji u priopćenju Ane i Hrvoja Petrić, u kojem se ponovno potpisuju kao gradski vijećnici "Budimo grad" unatoč tome što se ova platforma na čelu s Dubravkom Novak nedavno ogradila od njih i njihovih političkih istupanja.