Petir zatražila pomoć Europske komisije: Šteta od mraza u Hrvatskoj 105 milijuna eura

I.D./Varaždinske vijesti | 11.5.2016. u 16:34h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir zatražila je od Europske komisije da financijski podupre poljoprivrednike pogođene elementarnom nepogodom i pozitivno odgovori državama članicama koje zatraže pomoć.

Podsjetila je da je mraz krajem travnja u Hrvatskoj gotovo potpuno uništio nasade voća, vinove loze i povrća u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

- Trenutna šteta u kojoj je stradalo od 90% do 100% predviđenog uroda voća te do 90% uroda grožđa i povrća, procjenjuje se na oko 105 milijuna eura. Osim u Hrvatskoj, ovo iznenadno zahlađenje uzrokovalo je dosad nezabilježene štete i kod naših susjeda - u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji - napomenula je Petir i dodala da je, nakon prošlogodišnje krize uzrokovane ruskim embargom koji je još uvijek na snazi, a pogodio je europske proizvođače voća i povrća, ova elementarna nepogoda novi udar te bi mogla značiti njihov kraj, stoga je Petir zatražila da se hitno pomogne pogođenim poljoprivrednicima.

- Jedino tako možemo spasiti europsku proizvodnju voća i povrća te zaštiti europske potrošače od povećanja cijena do kojih bi moglo doći uslijed nedostatka domaće proizvodnje - rekla je Petir na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

U svrhu procjene razmjera štete zatražila je i informacije od kolega eurozastupnika iz Mađarske, Slovenije i Austrije, država članica koje su također pogodile velike nepogode uzrokovane zahlađenjem krajem travnja. Šteta uzrokovana nedavnim mrazom je u Austriji procijenjena na oko 200 milijuna eura, a Mađarska je za ovu kriznu situaciju predvidjela 24 milijarde forinti (77 milijuna eura).

Prema procjenama Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) i Kriznog stožera kojega je oformila HVZ, ukupne štete u voćarstvu Republike Hrvatske nastale uslijed mraza iznose 105 milijuna eura. Procjenu su izradili članovi Hrvatske voćarske zajednice iz svih krajeva Hrvatske te članovi Kriznog stožera koji ima predstavnike u svim hrvatskim županijama.

- Nažalost, štete će biti još i veće jer je neke dijelove Hrvatske prije dva dana pogodila i tuča. Imajući u vidu obujam procijenjenih šteta u Hrvatskoj te u susjednim državama, pozvala sam zastupnike iz susjednih zemalja da zajednički nastupimo prema Komisiji. Oštećeni poljoprivrednici trebali bi se i obratiti Ministarstvu poljoprivrede RH jer isključivo o Ministarstvu ovisi stavljanje na raspolaganje sredstava iz Programa ruralnog razvoja iz mjere 5 - Obnavljanje prirodnog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti - rekla je Petir i dodala kako je važno da i hrvatski ministar poljoprivrede na Vijeću EU također nastupi zajedno s ministrima iz drugih država članica koje su pretrpjele štetu, kako bi s više strana potaknuli mjerodavne na pronalaženje rješenja za ovu krizu u sektoru voćarstva.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci