Pedijatrica Kolarek županu Čačiću: Domove zdravlja treba reorganizirati i omogućiti im novi izvor prihoda

MGA/VV | 28.4.2020. u 12:10h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je varaždinski župan Radimir Čačić nedavno izjavio kako „se tek sada vidi koliko je bilo važno da smo spriječili tadašnjeg ministra Kujundžića u realizaciji njegovog zakonskog teksta o privatizaciji primarnog zdravstva. Taj udar koji bi uništio javno zdravstvo, bio je, nema ni godinu dana. Župani su jednoglasno
stali protiv takve nesuvisle i neodgovorne odluke i sad se vidi da bi bez javnog zdravstva bili u problemu”. Tim je povodom županu Čačiću odgovorila varaždinska pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš, ujedno članica UO Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, članica Povjerenstva za pedijatriju pri Ministarstvu zdravstva, tajnica Zbora liječnika Varaždinske županije i zamjenica Predsjednice Savjeta za zdravlje Varaždinske županije.

- Pojašnjenja radi, osjećam potrebu referirati se na Vašu izjavu, objavljenu u medijima, da je bio dobar potez što se nije dozvolilo privatizirati primarnu zdravstvenu zaštitu, u interesu javnoga zdravstva. Cijelo vrijeme i prije izbijanja pandemije koronavirusom, medije su punili napisi kako nije dobro dopustiti privatizaciju ordinacija na primarnoj razini, jer će se smanjiti razina kvalitete zdravstvene zaštite naših pacijenata. Za informaciju cijeloj javnosti, oko 80% ordinacija primarne zdravstvene zaštite (obiteljski liječnici, ginekolozi, pedijatri, stomatolozi) već je privatizirano bez ikakve štete po zdravlje građanstva. Javnost malo o tome zna jer se u pružanju usluge i brizi za pacijenta ništa nije promijenilo.

Naš odnos prema pacijentu ne ovisi o našem statusu. Svi mi, s rješenjem Ministarstva za privatnu praksu, imamo ugovorni odnos s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, po pravima i obvezama svi koncesionari smo isti, osim što neki imaju ordinaciju u svojoj kući ili nekom drugom unajmljenom prostoru, a mi ostali u Domu zdravlja, gdje plaćamo najam prostora i režije. Sve kako drugi odrede. Cijena najma prostora nije visoka ali treba uzeti u obzir da je to najam na 7,5 sati koliko traje naše radno vrijeme. Mi nismo u mogućnosti pacijenta primiti u ambulanti van radnoga vremena, u subotu poslije podne, nedjelju, mi nemamo ključ Doma zdravlja. Dakle, to nije klasičan najam poslovnog prostora koji je, usput rečeno, prostor od javnog interesa i ne podliježe tržišnim zakonima, kao i naša djelatnost koju obavljamo.

Uvjerena sam da mnogi moji pacijenti ne znaju da i ja obavljam privatnu praksu od 1.5.1997. godine. Prvi radni dan privatne prakse provela sam u dežurstvu blagdanom, u prostoru hitne medicine i to besplatno, a svoju medicinsku sestru sam morala platiti jer sam već bila privatnik. Zamislite, koje ironije, radiš za Prvi maj i još si financijski u gubitku. Gdje toga još ima? Skrbim o svojim pacijentima najbolje što mogu i znam bez obzira što sam koncesionar.

Zakonom je propisano da 25% ordinacija primarne zdravstvene zaštite mora ostati u Domu zdravlja. Novim zakonom željelo se zadovoljiti mlade liječnike koji žele u koncesiju. Nemojmo se zavaravati, zakon nije zaustavljen zbog interesa pacijenata, nego Domova zdravlja koji bi izgubivši sredstva ordinacija izgubili
financijsku sigurnost održavanja administrativnog aparata i održavanja prostora. Domove zdravlja treba reorganizirati, omogućiti im novi način prihodovanja. Spuštanjem specijalističkih ordinacija koje su sada na sekundarnoj razini (internista, kirurga, neurologa, urologa, ortopeda, dermatologa, oftalmologa, ORL itd) na primarnu razinu. Osnivanjem Savjetovališta za mlade, osobito mlade majke. Otvaranjem Županijskog Centra za ranu intervenciju što je već Grad Varaždin započeo u okviru Centra Tomislav Špoljar.

Roditeljima nedostaju razni profili stručnjaka tipa logopeda, psihologa, edukacijskog rehabilitatora. Mnogo je načina, samo treba htjeti i krenuti. Vi to najbolje znate! Da nije bilo moje upornosti kao županijske vijećnice u prošlom mandatu u Domu zdravlja u Kolodvorskoj ulici ne bi danas bilo biokemijskog laboratorija jer ga je DZ imao namjeru ukinuti. Izuzetno sam se angažirala za otvaranje pedijatrijske ordinacije u Lepoglavi i vraćanje pedijatrijske ordinacije u Varaždinske Toplice. Struka najbolje zna što pacijentima treba i dobro je poslušati struku ako želimo zadovoljiti pacijente.

Prije desetak godina sam se zalagala za dežurstvo pedijatara vikendom i blagdanima, Gradsko Vijeće grada Varaždina je odobrilo projekt ali sve je negdje stalo. Poslušajte mlade liječnike. Dozvolite im da budu motivirani i stimulirani. To je u interesu pacijenata. Zar je bolje da nam liječnici odlaze van zemlje? Koliko godina školovanja je uloženo u njih? Medicinski fakultet traje 6 godina, specijalizacije traju od 4 do 6 godina. Mnogo je truda i osobne žrtve, uz ne mala financijska sredstva društva i naših obitelji, uloženo u naše znanje. Znanje je skupo i treba ga cijeniti. Samo zadovoljan doktor ima zadovoljnog pacijenta!

Ova pandemija je pokazala i dokazala da su i privatni liječnici dio javnoga zdravstva i da odgovorno odrađuju svoje obaveze. Smatram da su u primarnoj zdravstvenoj zaštiti liječnici obiteljske medicine podnjeli najveći teret. Rad u ambulanti, dežurstva vikendom, Covid ambulante, svakodnevna administracija samoizolacije. S njima živim i znam. I hvala im! Hvala svim zdravstvenim djelatnicima na svim razinama. Nitko nije važniji ili manje važan. Svi se dajemo u okviru svojih kompetentnosti. Uspjeh leži u dobroj organizaciji kriznih stožera, odgovornosti pacijenata ali i savjesnom radu svih zdravstvenih djelatnika, od ordinacija primarne razine, hitne medicinske pomoći, patronaže, palijative, njege u kući, stomatologa, biokemijskih laboranata, spremačica, sve do bolnica i nezdravstvenih radnika u zdravstvu.

Gospodine Župane, prihvatite nas kao svoju djecu, kao prijatelje, kao partnere, kako god želite, samo pokažite dozu razumijevanja za nas, koji smo na prvoj liniji obrane zdravstvenog sustava. U razgovoru s Vama upoznala sam Vas samo s dijelom problema koncesionara kojima je Dom zdravlja ponudio nove ugovore o najmu prostora, koji nama nisu prihvatljivi iz više razloga, cijena najma je najmanji problem u svemu tome. Tražili smo susret s mjerodavnima, preko odvjetničkog ureda upućeni je dopis i poziv na suradnju, na razgovor i usklađivanje članaka Ugovora. Nema pisanoga odgovora ni od koga iz naše Županije. Koliko smo Vam važni? Koliko su važni naši pacijenti? Znam da sada nije pravo vrijeme ali nadam se, kada se sve ovo smiri , da ćete naći volje, vremena ali i interes da sjednemo za stol, da izložimo sve svoje argumente, dokažemo svoj rad i svoju vrijednost.

Liječnici u svojim rukama drže ljudski život, a ljudski život nema cijenu! - zaključila je dr Kolarek Karakaš, te u ime svih primaraca pozvala župana Čačića na dijalog i dogovor oko zajedničkih interesa, na opće zadovoljstvo svih sudionika zdravstvenog sustava, kako pacijenata tako i zdravstvenih djelatnika.