Pedijatrica Kolarek Karakaš o širenju zaraza među djecom: "Nema mjesta panici" Foto: VV arhiva

Pedijatrica Kolarek Karakaš o širenju zaraza među djecom: "Nema mjesta panici"

| 19.12.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Posljednjih se dana govori o valu infekcija respiratornim sincicijskim virusom (RSV) i streptokokom te punim pedijatrijskim odjelima, stoga smo o ovim oboljenjima pitali varaždinsku pedijatricu i predsjednicu Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju dr. Mirjanu Kolarek Karakaš.

- Istaknula bih da je u svakoj bolesti najvažnije procijeniti težinu bolesti. Uzročnik je u drugom planu, on nas tek upućuje što možemo očekivati od bolesti i čime započeti terapiju. Naime, isti uzročnik može izazvati različite kliničke slike i stupnjeve bolesti, ovisno o dobi djeteta i njegovom imunološkom statusu – istaknula je.

Što se tiče RSV-a, naglasila je da je uobičajen za ovo doba godine te da za pedijatre to nije ništa neočekivano niti iznenađujuće.

- Veća je raširenost RSV-a u dječjim vrtićima jer su djeca u zatvorenom prostoru i uvijek je netko mogući izvor zaraze. Prenosi se kapljičnim putem, kašljem, kihanjem pa i govorom. Postoji mogućnost kliconoštva, što znači da dijete može u sebi nositi RSV, ali bez simptoma – kazala je dr. Kolarek Karakaš i napomenula da kod djeteta treba znati procijeniti koliko je njegova bolest opasna.

- RSV može izazvati kod nekih samo šmrcanje, kod djece do 6 mjeseci bronhiolitis, kod starijih bronhitis, a kod svih je moguća komplikacija poput virusne upale pluća. Klinička slika bolesti uzrokovane RSV-om nije strogo specifična - šmrcanje, grlobolja, kašalj i povišena temperatura, koja nije nužna – pojasnila je.

Dijagnoza se postavlja brisom nosa, a dr. Kolarek Karakaš ukazuje da se danas uzima više brisova na RSV pa ima i više pozitivnih nalaza.

- Specifičnog lijeka nema, uglavnom se provodi simptomatska terapija. Bakterijske komplikacije se liječe antibioticima. Postoji mogućnost preventive kod najmlađih, prijevremeno rođene djece. Synagis, monoklonska antitijela, daju se djeci s visokim rizikom za teške forme bolesti uzrokovane RSV-om, a to su djeca rođena u 35. tjednu trudnoće ili ranije, koja su na početku zime bila mlađa od 6 mjeseci, djeca liječena zbog bronhopulmonalne displazije ili djeca sa značajnom kongenitalnom bolešću srca - istaknula je pedijatrica.

A kako spriječiti zarazu? Dr. Kolarek Karakaš preporučuje roditeljima da za vrijeme najjačeg pobola, ako je moguće, djecu ostave kod kuće te da ne odlaze s njima na veća okupljanja, u trgovine i sl.

Što je rekla o zarazi streptokokom, zašto smatra da nema mjesta panici, kakav je savjet dala roditeljima, ali i do kakvih problema dolazi zbog nedostatka pedijatara, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...