Pavlic: Rješenje sutkinje istrage nije pravomoćno te postoji rok za žalbu

| 14.3.2023. u 16:31h | Objavljeno u Aktualno

-Sutkinja istrage u rješenju je navela da u odnosu na svu trjicu okrivljenika postoji istražno-zatvorska osnova (opasnost od ponavljanja djela), ali da za otklanjanje takve opasnosti nije nužno određivati istražni zatvor, već su dovoljne blaže mjere: zabrana ulaska u ugostiteljski objekt, kao i zabrana približavanja napadnutim policijskim službenicima, veli nam Igor Pavlic, sudac i glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda, kojeg smo zamolili za pojašnjenje rješenja protiv trojice prijavljenih za prisilu prema službenim osobama u vezi kojeg je nezadovoljstvo istaknuo Sindikat policije Hrvatske.i

Podsjetimo, vjećnik HDZ-a u trnovačkom Općinskom vijeću Ivan Sušec (60), njegov sin D. (34) i poznanik D.B. (22), a ne zet, kako smo pogrešno izvijestili  ( na čemu se ispričavamo) prošle su subote bili u ugostiteljskom objektu Quatro u Trnovcu Bartolovečkom gdje je izbila tučnjava o kojoj su izvijestili jučer iz PU varaždinske.

-Do narušavanja javnog reda i mira na naročito drzak i nepristojan način došlo je oko 0.05 sati od strane trojice muškaraca starosti 22, 34 i 60 godina, koji su pod utjecajem alkohola udarali rukama i nogama po glavi i tijelu četvoricu muškaraca te jednu ženu koja ih je pokušavala smiriti, pri čemu su je vrijeđali i naguravali, a također su razbijali inventar ugostiteljskog objekta, na način da su bacali čaše i flaše po podu, izvijestili su iz PU varaždinske.

No, to nije sve. Kako navodi policija, spomenuta trojica muškarca su zatim na parkiralištu rukama i noga napali i policijske službenike koji su zatražili na uvid osobne iskaznice radi utvrđivanja identiteta. Štoviše, jednog policajca su oborili na tlo i počeli gušiti pa je drugi ispalio u zrak hitac upozorenja, nakon čega su napadači svladani po dolasku pojačanja, i to uporabom sredstava tjelesne snage i sredstava za vezivanje.

Naglašavajući da je samo htio smiriti situaciju, vijećnik je nedugo nakon incidenta negirao da je sudjelovao u tučnjavi u kojoj su napadnuti vlasnik ugostiteljskog objekta i njegova supruga, odnosno policajci na parkiralištu. Međutim, policija je prijavila njega, kao i sina te poznanika Općinskom sudu u Varaždinu zbog prekršaja iz čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a Općinskom državnom odvjetništvu za prisilu prema službenoj osobi čl 314 st 2, prema kojem je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina.

U sklopu istrage za pokušaj prisile prema službenoj osobi, Općinsko državno odvjetništvo je u protiv prijavljenih zatražilo istražni zatvor, ali bezuspješno.  Stoga je predsjednik SPH-a Dubravko Jagić, osim što je oštro osudio napad na policajce u Trnovcu te im izrazio podršku, pozvao DORH da objasni zašto su napadači prijavljeni samo za pokušaj kaznenog djela prisile (kad su i lakše ozlijeđeni, a savladani uz silu), a sud da objasni zašto počiniteljima nije određen istražni zatvor kada sutkinja i sama u svojem rješenju priznaje postojanje elemenata  za određivanje istražnog zatvora (postojanje opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a nisu ni ispitani svjedoci).

-Rješenje sutkinje istrage od 12. ožujaka nije pravomoćno te postoji rok za žalbu nakon njegovog primitka, ukazuje sudac Pavlic.