Palijativni tim Doma zdravlja: "Pomoći pacijentu da umre u kući sa svojim najdražima bez boli i u miru naša je misija" Foto: Pixabay / ilustracija

Palijativni tim Doma zdravlja: "Pomoći pacijentu da umre u kući sa svojim najdražima bez boli i u miru naša je misija"

Varaždinske vijesti | 9.10.2022. u 18:36h | Objavljeno u Aktualno

Svake se godine druge subote u listopadu obilježava Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi.

Palijativna skrb u Varaždinskoj županiji ima dugu tradiciju - ove se godine obilježava deset godina Odjela palijativne skrbi u OB Varaždin, Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu, i šest godina mobilnog palijativnog tima i Centra za koodrinaciju palijativne skrbi/koordinatora za palijativnu skrb u Domu zdravlja Varaždinske županije.

Zajednički i primarni cilj svih profesionalaca u palijativnom timu je zalaganje za poboljšanje dostupnosti i kvalitete u palijativnoj skrbi.

palijativna_skrb_briga_za_starije_pixabay.jpg

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi je "Healing Hearts and Communities": pomoć pojedincu, ali i cjelokupnoj zajednici nakon gubitka. Trenutna pandemija, prirodne katastrofe, ratovi osvijestili su sve nas o smrtnosti i nepredvidivnosti kada će doći taj trenutak. Osvijestila nas je o velikom broju osoba koje nakon gubitka voljenih ostaju nerijetko s neizrečenim i nedovršenim riječima i djelima. Sve to ostavlja duboki trag u našim srcima i mijenja nas. Ujedno smo postali otvoreniji razgovarati o kraju života, odnosno smrti i što s onima koji ostaju.

Koliko se teško nositi s gubitkom najviše su svjesni profesionalci koji rade u palijativnoj skrbi i svakodnevno se susreću s umiranjem. Koliko je to izazovno, a ujedno koliko utječe na profesionalce kao osobe, istaknuli su nam članovi mobilnog palijativnog tima Doma zdravlja Varaždinske županije.

- Ujutro kada se probudim znam da me očekuje neizvjestan dan. U našem poslu vrlo je teško planirati jer stanje pacijenata mijenja se nekad iz sata u sat i to je veliki izazov za nas. Pomoći pacijentu da umre u kući sa svojim najdražima bez boli i u miru naša je misija. Svakodnevno se susrećemo sa sve većom potrebom za pružanjem podrške skrbi u kući. Pacijenti žele ostati u svom domu do kraja. Nažalost, kod nekih pacijenata to zbog raznih razloga nije moguće, ali u većini slučajeva pacijenti ostaju u kući. O tome može li palijativni pacijent do kraja ostati u svojem domu najviše ovisi koliko je obitelj spremna preuzeti brigu i biti uz svoju voljenu osobu. Ujedno iz svog profesionalnog iskustva mogu reći da je velika privilegija za sve članove obitelji koji imaju tu čast da osiguraju skrb u kući do kraja. To osobito vidimo kod obitelji kada dolaze kod nas u procesu žalovanja te se osjećaju ispunjenim i na kraju "sretnima" da su to omogućili voljenoj osobi - ističe David Skandul, liječnik u mobilnom palijativnom timu.

palijativna_skrb_mobilni_tim_doma_zdravlja_varazdinske_zupanije.jpg

Detalj s terena mobilnog tima palijativne skrbi

Ivana Stančić Soldatek, medicinska sestra u mobilnom palijativnom timu, ističe kako je za kvalitetnu palijativnu skrb važno da se pacijenti i obitelj na vrijeme počnu pripremati na sve što ih očekuje u bolesti.

- Isto tako je važno da se svi mi osvijestimo o prolaznosti života te da najviše o nama i obitelji ovisi kako i gdje ćemo završiti svoj život. Zato je važna obitelj i otvoreno razgovarati unutar obitelji o svim životnim događajima pa tako i samoj smrti. Svaka bolest ima svoj tijek i izazove koje stavlja ispred pacijenta, obitelj, ali i nas profesionalce. U tim trenucima važna je međusobna povezanost i suradnja nas profesionalaca kako bi bili što kvalitetnija podrška pacijentima i obitelji. Mnogo svojeg vremena provodimo razgovarajući s obiteljima i pacijentima o planu kako dalje i što ih očekuje - naglasila je Stančić Soldatek.

Koordinator za palijativnu skrb Varaždinske županije je Nataša Dumbović.

- U ovo pandemijsko vrijeme nema obitelji koja nije izgubila blisku osobu i osjetila potrebu za podrškom u žalovanju. Kod nas, nažalost, još uvijek nije razvijena kultura podrške u žalovanju i iz tog razloga važno je govoriti o tome. Poticati pojedince da promišljaju o svojim osjećajima, utjecaju gubitka na njihov svakodnevni život, ali i nas kao zajednice da budemo uz njih. Isto je važno osvijestiti o profesionalnoj podršci u žalovanju koju može svaka osoba zatražiti kod nas. Svakodnevno se susrećemo s obitelji koja se priprema na gubitak voljene osobe i tu smo da im pružimo utjehu i usmjerimo kako da se pripreme na taj gubitak. Unatrag nekoliko godina vidljiv je pomak u promjeni razmišljanja i stavova obitelji o traženju profesionalne pomoći u žalovanju - napomenula je Nataša Dumbović.

PODRŠKA PROFESIONALCIMA
"Suočavanje s patnjom i umiranjem je naša svakodnevnica"

Koliko je važna podrška članovima obitelji koji gube voljenu osobu, toliko je važna podrška i profesionalcima u palijativnoj skrbi.

- Suočavanje s patnjom i umiranjem je naša svakodnevnica. Pandemija Covida-19 otvorila je pitanje velikog opterećenja i stresa profesionalca koji ulažu sav svoj trud i znanje, a ujedno gube pacijenta te se suočavaju sa svakodnevnim gubitkom, osjećajem bespomoćnosti i ožalošćenom obitelji. Svi smo mi ljudi sa svojim osjećajima i nije lako kada uložite svo svoje znanje i trud, a ujedno ulazite u srž života tog pacijenta i obitelji, nakon gubitka nastaviti dalje obavljati svoje radne zadatke. Da bi mi profesionalci mogli pružati kvalitetnu palijativnu skrb, važna je podrška i nama samima pa se tako zadnjih godina spominje važnost uvođenja supervizije u palijativnu skrb koja je nužna u profesionalnom razvoju svih nas koji izravno radimo s ljudima - istaknula je Nataša Dumbović, koordinatorica za palijativnu skrb Varaždinske županije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci