Palijativni tim Doma zdravlja: "Pomoći pacijentu da umre u kući sa svojim najdražima bez boli i u miru naša je misija" Foto: Pixabay / ilustracija

Palijativni tim Doma zdravlja: "Pomoći pacijentu da umre u kući sa svojim najdražima bez boli i u miru naša je misija"

Varaždinske vijesti | 9.10.2022. u 18:36h | Objavljeno u Aktualno

Svake se godine druge subote u listopadu obilježava Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi.

Palijativna skrb u Varaždinskoj županiji ima dugu tradiciju - ove se godine obilježava deset godina Odjela palijativne skrbi u OB Varaždin, Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu, i šest godina mobilnog palijativnog tima i Centra za koodrinaciju palijativne skrbi/koordinatora za palijativnu skrb u Domu zdravlja Varaždinske županije.

Zajednički i primarni cilj svih profesionalaca u palijativnom timu je zalaganje za poboljšanje dostupnosti i kvalitete u palijativnoj skrbi.

palijativna_skrb_briga_za_starije_pixabay.jpg

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi je "Healing Hearts and Communities": pomoć pojedincu, ali i cjelokupnoj zajednici nakon gubitka. Trenutna pandemija, prirodne katastrofe, ratovi osvijestili su sve nas o smrtnosti i nepredvidivnosti kada će doći taj trenutak. Osvijestila nas je o velikom broju osoba koje nakon gubitka voljenih ostaju nerijetko s neizrečenim i nedovršenim riječima i djelima. Sve to ostavlja duboki trag u našim srcima i mijenja nas. Ujedno smo postali otvoreniji razgovarati o kraju života, odnosno smrti i što s onima koji ostaju.

Koliko se teško nositi s gubitkom najviše su svjesni profesionalci koji rade u palijativnoj skrbi i svakodnevno se susreću s umiranjem. Koliko je to izazovno, a ujedno koliko utječe na profesionalce kao osobe, istaknuli su nam članovi mobilnog palijativnog tima Doma zdravlja Varaždinske županije.

- Ujutro kada se probudim znam da me očekuje neizvjestan dan. U našem poslu vrlo je teško planirati jer stanje pacijenata mijenja se nekad iz sata u sat i to je veliki izazov za nas. Pomoći pacijentu da umre u kući sa svojim najdražima bez boli i u miru naša je misija. Svakodnevno se susrećemo sa sve većom potrebom za pružanjem podrške skrbi u kući. Pacijenti žele ostati u svom domu do kraja. Nažalost, kod nekih pacijenata to zbog raznih razloga nije moguće, ali u većini slučajeva pacijenti ostaju u kući. O tome može li palijativni pacijent do kraja ostati u svojem domu najviše ovisi koliko je obitelj spremna preuzeti brigu i biti uz svoju voljenu osobu. Ujedno iz svog profesionalnog iskustva mogu reći da je velika privilegija za sve članove obitelji koji imaju tu čast da osiguraju skrb u kući do kraja. To osobito vidimo kod obitelji kada dolaze kod nas u procesu žalovanja te se osjećaju ispunjenim i na kraju "sretnima" da su to omogućili voljenoj osobi - ističe David Skandul, liječnik u mobilnom palijativnom timu.

palijativna_skrb_mobilni_tim_doma_zdravlja_varazdinske_zupanije.jpg

Detalj s terena mobilnog tima palijativne skrbi

Ivana Stančić Soldatek, medicinska sestra u mobilnom palijativnom timu, ističe kako je za kvalitetnu palijativnu skrb važno da se pacijenti i obitelj na vrijeme počnu pripremati na sve što ih očekuje u bolesti.

- Isto tako je važno da se svi mi osvijestimo o prolaznosti života te da najviše o nama i obitelji ovisi kako i gdje ćemo završiti svoj život. Zato je važna obitelj i otvoreno razgovarati unutar obitelji o svim životnim događajima pa tako i samoj smrti. Svaka bolest ima svoj tijek i izazove koje stavlja ispred pacijenta, obitelj, ali i nas profesionalce. U tim trenucima važna je međusobna povezanost i suradnja nas profesionalaca kako bi bili što kvalitetnija podrška pacijentima i obitelji. Mnogo svojeg vremena provodimo razgovarajući s obiteljima i pacijentima o planu kako dalje i što ih očekuje - naglasila je Stančić Soldatek.

Koordinator za palijativnu skrb Varaždinske županije je Nataša Dumbović.

- U ovo pandemijsko vrijeme nema obitelji koja nije izgubila blisku osobu i osjetila potrebu za podrškom u žalovanju. Kod nas, nažalost, još uvijek nije razvijena kultura podrške u žalovanju i iz tog razloga važno je govoriti o tome. Poticati pojedince da promišljaju o svojim osjećajima, utjecaju gubitka na njihov svakodnevni život, ali i nas kao zajednice da budemo uz njih. Isto je važno osvijestiti o profesionalnoj podršci u žalovanju koju može svaka osoba zatražiti kod nas. Svakodnevno se susrećemo s obitelji koja se priprema na gubitak voljene osobe i tu smo da im pružimo utjehu i usmjerimo kako da se pripreme na taj gubitak. Unatrag nekoliko godina vidljiv je pomak u promjeni razmišljanja i stavova obitelji o traženju profesionalne pomoći u žalovanju - napomenula je Nataša Dumbović.

PODRŠKA PROFESIONALCIMA
"Suočavanje s patnjom i umiranjem je naša svakodnevnica"

Koliko je važna podrška članovima obitelji koji gube voljenu osobu, toliko je važna podrška i profesionalcima u palijativnoj skrbi.

- Suočavanje s patnjom i umiranjem je naša svakodnevnica. Pandemija Covida-19 otvorila je pitanje velikog opterećenja i stresa profesionalca koji ulažu sav svoj trud i znanje, a ujedno gube pacijenta te se suočavaju sa svakodnevnim gubitkom, osjećajem bespomoćnosti i ožalošćenom obitelji. Svi smo mi ljudi sa svojim osjećajima i nije lako kada uložite svo svoje znanje i trud, a ujedno ulazite u srž života tog pacijenta i obitelji, nakon gubitka nastaviti dalje obavljati svoje radne zadatke. Da bi mi profesionalci mogli pružati kvalitetnu palijativnu skrb, važna je podrška i nama samima pa se tako zadnjih godina spominje važnost uvođenja supervizije u palijativnu skrb koja je nužna u profesionalnom razvoju svih nas koji izravno radimo s ljudima - istaknula je Nataša Dumbović, koordinatorica za palijativnu skrb Varaždinske županije.