"Ovrha Itasu poslana je u dogovoru s Vargom, svih ovih godina redovito im isporučujemo plin"

MGA/VV | 6.2.2020. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno

- Rješenje o ovrsi Ivkom-plina za koje direktor Itasa Dragutin Varga navodi da se radi o "kamati iz 2012. godine", jesu utuženi računi ispostavljeni Itasu s osnova kašnjenja u podmirenju računa za isporučeni plin u rokovima dospijeća. Itas Prvomajska od siječnja 2012. godine pa sve do danas kontinuirano kasni u plaćanju utrošenog plina. Stoga je Ivkom-plin, sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima I Zakona o financijskom poslovanju I predstečajnoj nagodbi, a prema pravilima dobrog gospodarstvenika na što ga obvezuje i zakon, Itasu bio dužan obračunavati kamate za zakašnjenje, odnosno izdavati mu zasebne račune za zakašnjenje u plaćanju – odgovorio je Darko Putar, direktor Ivkom-plina Ivanec, na naš upit o razlozima blokade računa tvrtke Itas od strane Ivkom-plina.

Naime direktor Itasa D. Varga jutros je započeo štrajk glađu, a kao razlog navodi blokadu računa tvrtke od strane banke i komunalnog poduzeća, zbog čega ne mogu isplatiti plaće radnicima za dio studenog i prosinac.

Putar pojašnjava da su se računi, s osnova zakašnjenja u plaćanju računa za isporuku plina u razdoblju od siječnja 2012. do kolovoza 2019. godine, s datumom 1. prosinca prošle godine popeli na iznos od 225.053,10 kuna, čiji iznos je utužen pokretanjem ovrhe pred javnim bilježnikom.

- Javni bilježnik je 2. prosinca prošle godine donio rješenje o ovrsi koje je postalo pravomoćno i ovršno 13. prosinca prošle godine i ono je poslano FINI na prisilnu naplatu 31. siječnja ove godine. Posebno napominjemo da je rješenje o ovrsi poslano FINA-i u dogovoru s direktorom Vargom, a sve u cilju kako se Itasu, zbog postojećeg redovnog dugovanja, ne bi isključio plin koji mu je potreban za nastavak proizvodnje. Naime, trenutno stanje u knjigovodstvenim karticama Ivkom-plina je da Itas s 31. prosincem prošle godine Ivkom-plinu duguje još daljnjih 178.882,72 kune za utrošeni plin. Svih proteklih godina Ivkom-plin putem dogovora i pregovora s Upravom društva Itasu izlazi ususret i ulaže velike napore kako bi pomogao poduzeću na način da mu omogući kontinuiranu ospkrbu plinom i nesmetanu proizvodnju – poručuje Putar.

Označeno u