Otvorene i nove kućice na Trgu tradicijskih obrta, a uskoro stižu i tende protiv kiše i sunca

| 29.5.2020. u 14:35h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinci konačno mogu vidjeti kako izgleda Trg tradicijskih obrta s novim izložbeno-prodajnim kućicama u punoj funkciji. Preuređeni trg s novim, ružičastim kućicama danas je svečano otvorio gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok uz direktoricu ureda Turističke zajednice Grada Varaždina Jelenu Toth i arhitekte koji su izradili idejno rješenje te arhitekte koji su sudjelovali u provedbi natječaja i izboru najboljeg rješenja.
Gradonačelnik je naglasio da mu je drago što je obnovljen trg koji je do izražaja došao nakon obnove i proširenja Uršulinske ulice. Također je naglasio da tradiciju treba njegovati, ali ne na način da se očekuju uvijek isti plodovi.
- Ovo je novi pomak u prostoru, a o ukusima se ne raspravlja - rekao je aludirajući na brojne komentare u javnosti vezano za novi izgled kućica. Također je rekao da se razmišljalo o postavljanju servisa za bicikle na ovaj trg, ali da bi bilo pretijesno.
Direktorica TZ-a Jelena Toth istaknula je da su u cijeli proces preuređenja trga uključili struku tj. Društvo arhitekata Varaždin (DAV). Ukupno preuređenje trga koštat će 400.000 kuna plus PDV, a od toga se za nove kućice izdvojilo 250.000 kuna.
- Narednih tjedana predstoji izrada tende za zaštitu od kiše i sunca, a na jesen će se posaditi novo drveće i zelenilo. Nakon toga, u drugoj fazi kreće izrada centralnog mjesta za prezentcije koje će biti središnje mjesto trga - najavljuje Toth dodajući da na trgu uz troje ranijih korisnika (kovač, klobučar i pčelar) imaju i dvoje novih; art-keramičarka i obućar.
Predsjednica DAV-a Petra Korpar ističe da su u izradi natječaja konzultirali korisnike kućica, a predsjednica Ocjenjivačkog suda Lea Pelivan ističe da se pobjedničko rješenje izdvojilo na kraju svojom jednostavnošću i prilagodljivošću.
- Kao grad pokazali ste da ste otvoreni za nove stvari i ovo rješenje je neki novi početak - rekla je arhitektica. Na otvorenje je došao i predstavnik arhitektonskog studija Konntra, koji su izradili izabrano idejno rješenje novog izgleda trga. Prvo je pojasnio zašto su izabrali baš ružičastu boju.
- Više smo puta prolazili gradom i uvidjeli smo da su boje ono što grad čini zanimljivim i zaključili smo da bi ružičasta bila najprihvatljivija jer su u pozadini trga također dva objekta s istom bojom. Osim toga ova boja predstavlja život - pojasnio je Jurišević dodajući da su se pri izradi rješenja vodili time da stvore objekte koji neće biti nametljivi u prostoru ali da se ističu funkcionalnošću jer je njihova glavna uloga prezentacija proizvoda.

trg-tradicijskih-obrta-7.jpg

trg-tradicijskih-obrta-6.jpg

trg-tradicijskih-obrta-5.jpg

trg-tradicijskih-obrta-4.jpg