Otkrivamo kako je gospođa Eva Akerman predložena za počasnu građanku Varaždina

| 28.1.2019. u 18:01h | Objavljeno u Aktualno

Profesorica savjetnica za nastavu Vjeronauka varaždinske Gospodarske škole, Štefica Pokorny ispričala nam je kako je proučavajući varaždinsku obitelj Krajanski upoznala gospođu Evu Akerman, te ju u ime svoje škole predložila za najveće priznanje Grada Varaždina. Tako je titulu počasnoga građanina, nakon Franje Kuharića, prošle godine dobila i Eva Akerman, u ime svoje obitelji Krajanski, nekad uglednih pripadnika varaždinske Židovske zajednice. Više o ljekarničkoj obitelji Krajanski Štefica Pokorny ispričat će ove srijede kroz predavanje u palači Herzer.

Zajedno s profesoricama Jasminkom Kelemen, Barbarom Dukarić, Željkom Kristan, te uz podršku ravnateljice Škole Katice Kalogjere Novak i učenika koji već godinama sudjeluju u edukativnom projektu o holokaustu i ljudskim pravima “Šafran - znanjem protiv mržnje”, profesorica Pokorny je zapravo među najzaslužnijima za to da je Grad Varaždin ovo priznanje dodijelio gospođi Akerman, a što je ujedno i priznanje cijeloj njezinoj obitelji i varaždinskim Židovima.

Primajući priznanje Grada, Eva Akerman izjavila je “da Varaždin pamti kao grad kulturnih i plemenitih ljudi”, zračeći zahvalnošću i toplinom. Upravo su njezina osobnost, životni polet i dobronamjernost oduševile Šteficu Pokorny koja nam je ispričala kako ju je upoznala i kao predstavnica Gospodarske škole predložila za najveće priznanje Grada.

- Budući da je Gospodarska škola Varaždin među prvima u Hrvatskoj u mnogim aktivnostima, projektima i natjecanjima, osobito smo ponosni na priznanje gospođe Eve Akerman, te ujedno i zahvalni gradonačelniku i Gradskom vijeću - ističe Štefica Pokorny dodajući kako se još od studentskih dana zanimala za Židovsku povijest, kulturu, jezik i glazbu.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...