Osobama s invaliditetom lakši pristup zdravstvenim uslugama u zgradama županijskog Doma zdravlja Foto: Varaždinska županija

Osobama s invaliditetom lakši pristup zdravstvenim uslugama u zgradama županijskog Doma zdravlja

Varaždinske vijesti | 18.6.2019. u 15:01h | Objavljeno u Aktualno

Osobama s invaliditetom i teže pokretljivim osobama olakšan je pristup zdravstvenim uslugama na pet lokacija u Varaždinskoj županiji: u zgrade Doma zdravlja u Zagrebačkoj i Kolodvorskoj ulici u Varaždinu, te u zgrade Doma zdravlja u Lepoglavi, Ludbregu i Ivancu. U sklopu EU projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ u te je infrastrukturne zahvate uloženo 2,3 milijuna kuna.

Najviše sredstava, 788.431,25 kuna, izdvojeno je za ugradnju dizala i adaptaciju ulaza u objekt u Zagrebačkoj 94a u Varaždinu, u kojoj se nalazi Medicinsko-biokemijski laboratorij Doma zdravlja i liječničke ordinacije. U zgradama Doma zdravlja u Lepoglavi i Ludbregu ugrađene su podizne platforme, a u Ivancu i u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu adaptirane su prilazne rampe, odnosno stubište te ulaz u zgradu. Time je realizirana većina radova, na pet od sedam lokacija.

- U Varaždinskoj županiji živi gotovo 19.000 osoba s različitim stupnjevima invaliditeta ili su teže pokretljivi, a ovime će im biti olakšan pristup zdravstvenim uslugama diljem županije. Radimo na uklanjanju fizičkih prepreka i na drugim objektima. Riješen je pristup u 82 % osnovnih škola, te još trebamo riješiti šest osnovnih te šest srednjih škola. U travnju je Županijska skupština usvojila i Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u Varaždinskoj županiji za razdoblje od 2019. -2020. godine. Uvjeren sam da su sve to važni pomaci – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin u utorak, 18. lipnja, prilikom obilaska radova realiziranih u sklopu EU projekta.

Objekte Doma zdravlja je obišao zajedno s ravnateljem Doma zdravlja Varaždinske županije Renatom Podbojcem, pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorkom Horvat te predsjednikom Društva distrofičara, invalida dječje i cerebralne paralize te ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina Ivanom Vujecom.

- Jako sam zadovoljan budući da se širom Varaždinske županije uklanjaju arhitektonske barijere, posebno u zdravstvenim ustanovama. Nije lijepo kad je osoba ovisna o invalidskim kolicima bolesna, a k liječniku je mora nositi četvero ljudi. Zato su ova ulaganja veliki pomak jer je najvažnije da osoba s invaliditetom dostojanstveno dođe do svojeg liječnika, ambulante ili radilišta na kojem će mu se pružiti pomoć – istaknuo je Ivan Vujec.

Ukupna vrijednost projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ je 12,8 milijuna kuna, od čega se oko 7,3 milijuna kuna odnosi na nabavu medicinske opreme, a oko 4,7 milijuna kuna na infrastrukturne zahvate.

- Slijede ulaganja na još dvije lokacije. U zgradi Doma zdravlja u Novome Marofu bit će ugrađena podizna platforma i adaptiran ulaz, a u Vinici će u rekonstrukciju zgrade Doma zdravlja biti uloženo 1,7 milijuna kuna, što je i najveći infrastrukturni zahvat u sklopu ovog EU projekta – rekao je Vugrin.

dom_zdravlja_zagrebacka_vz_projekt_primarna_1.JPG

dom_zdravlja_zagrebacka_vz_projekt_primarna_3.JPG

dom_zdravlja_zagrebacka_vz_projekt_primarna_4.JPG

kolodvorska_dom_zdravlja_projekt_primarna.jpg

lepoglava_dom_zdravlja_projekt_primarna_2.JPG

lepoglava_dom_zdravlja_projekt_primarna.jpg

ludbreg_dom_zdravlja_projekt_primarna.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci