Osim brže procedure izdavanja, nove e-Propusnice u praksi znače i strože kontrole?

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.4.2020. u 15:50h | Objavljeno u Aktualno

Predstavljena je danas usluga e-Propusnica kojom se digitaliziraju propusnice koje građanima omogućuju kretanje unatoč zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravišta uvedenoj zbog epidemije koronavirusa. Kako prenosi HRT to će u praksi značiti umrežavanje podataka, brže procedure i strože kontrole, tako da će na koncu automatski ipak biti teže doći do propusnice nego što je to bio slučaj do sada.

Propusnice će i dalje izdavati poslodavci, liječnici i stožeri civilne zaštite, ali će podaci biti grupirani na jednom mjestu.

- Razmjenom podataka između državnih tijela vidjet će se je li osoba koja je tražila i dobila propusnicu uistinu imala pravo na nju. Na primjer, ako netko ima tvrtku s jednim zaposlenim, neće moći tek tako izdati propusnice za pet-šest prijatelja jer će odmah reagirati Porezna uprava, a ide se i u reviziju postojećih propusnica, prenosi HRT.

- Od danas će se, kada starta ova usluga, kroz sustav e-Građani moći zatražiti i izdati digitalne propusnice, a sustav će provjeravati valjanost svih podataka koje podnositelj stavi u svoj zahtjev. Osnovni cilj je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicima, čime se smanjuje mogućnost zlouporabe i olakšava sustav kontrole izdanih propusnica - rekao je Malenica na konferenciji za novinare, dodajući da će se moći provjeriti i sve prethodno izdane propusnice te neće biti moguće izdavanje propusnica za osobe u samoizolaciji.

Usluga e-Propusnica je dostupna na stranici epropusnice.gov.hr.

Inače, o novostima u izdavanju propusnica građanima je danas u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina održao konferenciju i Zlatan Avar, načelnik stožera Civilne zaštite Grada Varaždina koji je najavio da od sutra u jutro ( četvrtak ) kreće novi način izdavanja propusnica.