Održana regionalna smotra projekata u predškolskom odgoju Foto: Grad Varaždin

Održana regionalna smotra projekata u predškolskom odgoju

S.B./Varaždinske vijesti | 3.3.2016. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin je jučer prvi put bio domaćin Regionalne smotre projekata iz područja nacionalnih programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Domaćin skupa kojemu je prisustvovalo preko 110 stručnih djelatnika predškolskog odgoja iz Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije bio je varaždinski dječji vrtić “Dječji svijet”, a organizator Agencija za odgoj i obrazovanje.

Da je Varaždinskoj županiji predškolski je odgoj važan, potvrdio je na početku skupa zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, koji je istaknuo kako je prošle školske godine u 1. razred upisano 1.263 učenika koji su prošli predškolu i vrtiće.

-Zainteresirani smo da kvaliteta njihovog boravka i učenja u vrtiću bude što bolja. Radovi poput očuvanja autohtonih proizvoda i običaja te poštivanja ljudskih prava te ostali projekti pokazatelj su da se u vrtićima dobro radi, i da će djeca koja dođu u prvi razred u školama Varaždinske županije imati kvalitetno predznanje, i to u najboljim školama u Varaždinskoj županiji i Republici Hrvatskoj jer smo županija znanja i obrazovanja - rekao je dožupan Kišić.

Tijekom dana predstavljeno je 12 od 18 pristiglih projekata, a od 12 odabranih projekata njih 10 dolazi iz Varaždinske županije, od toga 4 iz Varaždina. Četiri najbolja projekta odlaze na državnu smotru iz područja nacionalnih programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u Hrvatskoj, koja se organizira od 2005. godine od strane Agencije za odgoj i obrazovanje, dok se regionalna smotre organiziraju od 2012. godine. To su projekti Dječjeg vrtića Ivančice iz Ivanca, Dječjeg svijeta Varaždin, Dječjeg svijeta Beretinec, Dječjeg vrtića Cvrčak Čakovec, Područni odjel Pčelice i projekt dječjeg vrtića Panda iz Varaždina!

Smotre projekata prilika su za učenje i suradnju i tretiraju se kao pravi stručni skupovi od kojih će i nositelji projekata i sudionici imati korist, pojasnila je viša savjetnica za odgoj i obrazovanje u Agenciji za odgoj i obrazovanje Andreja Silić. Dodala je kako je namjera smotri da se na području Republike Hrvatske sustavno govori o važnosti građanskog odgoja, ishodima učenja o tome kako to učiniti mogućim u dječjim vrtićima, kao i povećanje kompetencija odgajatelja jer njihova znanja i sposobnosti direktno utječu na organiziranje odgojno-obrazovnog procesa.

Osim Silić, skupu su nazočile i Darija Drviš, prof. iz Agencije za odgoj i obrazovanje te profesorica Mirjana Milanović s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

skup-stru-nih-djelatnika_56d836fd5efcb.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci