Odlaskom kune kao valute u povijesti zatvaraju se i mjenjačnice na sjeveru

| 9.1.2023. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno

Teško da će opstati ijedna mjenjačnica u Varaždinu, odnosno na području Varaždinske županije pa i šire na sjeveru Hrvatske, nakon što je 1. siječnja Hrvatska postala dvadeseta država članica europodručja, a euro službena valuta i zakonsko sredstvo plaćanja i u nas, dok naša dosadašnja valuta, kuna, broji zadnje dane sve do pomoći 14. siječnja, kada se s njom neće moći ništa plaćati, ali će se do kraja godine moći zamijeniti za eure.

Budući da se glavnina njihovog mjenjačkog poslovanja odnosila na konverziju eura u domaću valutu, kune, i obratno, prestankom korištenja kune kao domaće valute zbog uvođenja eura jednostavno je nestala glavnina posla mjenjačnica na sjeveru Hrvatske, koji je gotovo isključivo povezan s euro područjem, što nije slučaj s priobalnim sredinama. Stoga su pojedine mjenjačnice u Varaždinu još prije kraja prošle godine zatvorile svoja vrata, a one koje to nisu to će vjerojatno učiniti tijekom ovog mjeseca.

Tako će ova gospodarska grana najbolnije osjetiti posljedice uvođenja eura kao domaće valute, nasuprot brojnih drugih koje u tome vide samo blagodati.

-Mi smo prilagodljiva generacija, koja je preživjela brojne promjene, od osamostaljenja do rata i ulaska u EU, NATO te sada Schengen pa ćemo i ovu, tim više što je bilo situacija kada smo računali i plaćali u eurima, iako nije bio službena naša valuta, ukazuje Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

1673075256642.jpg