Odgovor Varkoma na otvoreno pismo: Ivkom nema potencijala za reforme koje su nužne

| 10.2.2022. u 11:35h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je jučer, Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Lepoglave u javnost pustio otvoreno pismo u kojem zagovara da  Lepoglava od Varkoma dobi garanciju da će građani Lepoglave dugoročno i dalje piti vodu s Ivančice.

- Uvažavajući sve navedeno, molim Vas da se javno očitujete o našem prijedlogu, posjetite Lepoglavu, prenesete nam sve mjerodavne informacije vezano uz novoformirano uslužno područje na kojem je VARKOM distributer te nam pružite garanciju kako će naši sugrađani, zajedno s nama vijećnicima i dalje, dugoročno piti vodu s Ivančice - stajalo je u otvorenom pismu Kovača.

Hrvoje Kovač u otvorenom pismu Varkomu: Građani Lepoglave zaslužuju konzumirati vodu s Ivančice

Na ovaj apel je danas stigao i odgovor Varkoma, tj. direktora Brune Istera kojeg prenosimo u cijelosti:

"Dirnula me zabrinutost, koju pokazujete oko ovog po meni nepotrebnog, uglavnom političkog cirkusa do kojeg je došlo djelovanjem političke elite iz Ivanca. Zalaganjem za vodu s Ivančice koju godinama pijete, zalažete se zapravo za svoju djedovinu. Vaši su očevi pa i djedovi gradili lokalne vodovode koje i danas koristite i razumljivo je da vam nije svejedno. Ipak vremena se mijenjaju, i naša generacija mora slijediti razvoj društva, tako je u svemu, pa mora biti i na području vodoopskrbe i odvodnje. Temeljem takvog promišljanja Vlada RH odlučila je urediti korištenje pitke vode i odvodnju koja ako nije uređena zagađuje tu vodu, dva pitanja koja će u budućnosti biti važnija i od plina i nafte danas. Područje naše županije bogato je vodom i mi hvala Bogu, budemo li dobro gospodarili, ne bi trebali brinuti o količinama i kvaliteti vode.

Kao što znate donesen je novi Zakon prije dvije godine, a konačno ove godine i Uredba koja bi trebala pokrenuti reformu vodoopskrbe i odvodnje u RH. Reforma između ostalog predviđa okrupnjavanje uslužnih područja, a trebala bi pridonijeti većoj kvaliteti i efikasnosti poslovanja, te boljem povlačenju sredstava iz EU fondova. Lokalni vodovodi vašeg kraja, koji zadovoljavaju tehničke uvjete, temeljem te Uredbe moraju se uklopiti u jedinstveno uslužno područje, zajedno s vodoopskrbnim područjem kojim upravljaju Ivkom-vode i staviti pod upravu jedinstvenog isporučitelja Varkom d.d. Varaždin. Vlasnik Ivkom-voda Grad Ivanec i napose gradonačelnik ovim nezakonitim referendumom uvode vas u opasnu avanturu čiji je epilog izvjestan. Važno je također napomenuti da Ivkom-vode nemaju financijskog ni stručnog potencijala za reforme koje su nužne, jer radi se o višegodišnjem gubitašu, bez vlastite imovine, s nedovoljno stručnog kadra.

Na vaš apel, da se područje Lepoglave i nakon pripajanja, opskrbljuje vodom s Ivančice, mogu vam obećati da ćemo mi iz Varkom-a uložiti sve naše resurse i potreban napor da to ispoštujemo. Ipak morate biti svjesni da neki od vaših lokalnih vodovoda neće moći zadovoljiti zahtjevima o kvaliteti pitke vode, a izvori s Ivančice koji zadovoljavaju stroge kriterije ograničenog su kapaciteta, osobito u sušnim godinama o čemu vi znate više nego ja. Dakle u takvim slučajevima imati ćete na raspolaganju naše izvore iz Belskog Dola, pa i izvore koji zahvaćaju vodu iz vodonosnika na preko 100 metara dubine i vjerujte mi da kvalitetom ne zaostaju puno za vašom vodom s Ivančice."