Odgovor Varkoma na otvoreno pismo: Ivkom nema potencijala za reforme koje su nužne

| 10.2.2022. u 11:35h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je jučer, Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Lepoglave u javnost pustio otvoreno pismo u kojem zagovara da  Lepoglava od Varkoma dobi garanciju da će građani Lepoglave dugoročno i dalje piti vodu s Ivančice.

- Uvažavajući sve navedeno, molim Vas da se javno očitujete o našem prijedlogu, posjetite Lepoglavu, prenesete nam sve mjerodavne informacije vezano uz novoformirano uslužno područje na kojem je VARKOM distributer te nam pružite garanciju kako će naši sugrađani, zajedno s nama vijećnicima i dalje, dugoročno piti vodu s Ivančice - stajalo je u otvorenom pismu Kovača.

Hrvoje Kovač u otvorenom pismu Varkomu: Građani Lepoglave zaslužuju konzumirati vodu s Ivančice

Na ovaj apel je danas stigao i odgovor Varkoma, tj. direktora Brune Istera kojeg prenosimo u cijelosti:

"Dirnula me zabrinutost, koju pokazujete oko ovog po meni nepotrebnog, uglavnom političkog cirkusa do kojeg je došlo djelovanjem političke elite iz Ivanca. Zalaganjem za vodu s Ivančice koju godinama pijete, zalažete se zapravo za svoju djedovinu. Vaši su očevi pa i djedovi gradili lokalne vodovode koje i danas koristite i razumljivo je da vam nije svejedno. Ipak vremena se mijenjaju, i naša generacija mora slijediti razvoj društva, tako je u svemu, pa mora biti i na području vodoopskrbe i odvodnje. Temeljem takvog promišljanja Vlada RH odlučila je urediti korištenje pitke vode i odvodnju koja ako nije uređena zagađuje tu vodu, dva pitanja koja će u budućnosti biti važnija i od plina i nafte danas. Područje naše županije bogato je vodom i mi hvala Bogu, budemo li dobro gospodarili, ne bi trebali brinuti o količinama i kvaliteti vode.

Kao što znate donesen je novi Zakon prije dvije godine, a konačno ove godine i Uredba koja bi trebala pokrenuti reformu vodoopskrbe i odvodnje u RH. Reforma između ostalog predviđa okrupnjavanje uslužnih područja, a trebala bi pridonijeti većoj kvaliteti i efikasnosti poslovanja, te boljem povlačenju sredstava iz EU fondova. Lokalni vodovodi vašeg kraja, koji zadovoljavaju tehničke uvjete, temeljem te Uredbe moraju se uklopiti u jedinstveno uslužno područje, zajedno s vodoopskrbnim područjem kojim upravljaju Ivkom-vode i staviti pod upravu jedinstvenog isporučitelja Varkom d.d. Varaždin. Vlasnik Ivkom-voda Grad Ivanec i napose gradonačelnik ovim nezakonitim referendumom uvode vas u opasnu avanturu čiji je epilog izvjestan. Važno je također napomenuti da Ivkom-vode nemaju financijskog ni stručnog potencijala za reforme koje su nužne, jer radi se o višegodišnjem gubitašu, bez vlastite imovine, s nedovoljno stručnog kadra.

Na vaš apel, da se područje Lepoglave i nakon pripajanja, opskrbljuje vodom s Ivančice, mogu vam obećati da ćemo mi iz Varkom-a uložiti sve naše resurse i potreban napor da to ispoštujemo. Ipak morate biti svjesni da neki od vaših lokalnih vodovoda neće moći zadovoljiti zahtjevima o kvaliteti pitke vode, a izvori s Ivančice koji zadovoljavaju stroge kriterije ograničenog su kapaciteta, osobito u sušnim godinama o čemu vi znate više nego ja. Dakle u takvim slučajevima imati ćete na raspolaganju naše izvore iz Belskog Dola, pa i izvore koji zahvaćaju vodu iz vodonosnika na preko 100 metara dubine i vjerujte mi da kvalitetom ne zaostaju puno za vašom vodom s Ivančice."

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci