Hrvoje Kovač u otvorenom pismu Varkomu: Građani Lepoglave zaslužuju konzumirati vodu s Ivančice Foto: Grad Lepoglava

Hrvoje Kovač u otvorenom pismu Varkomu: Građani Lepoglave zaslužuju konzumirati vodu s Ivančice

VV | 8.2.2022. u 14:56h | Objavljeno u Aktualno

- Razumijem da su u Gradu Ivancu nervozni zbog svog referenduma jer pitanje je što će na kraju biti s tim otporom prema uredbi Vlade, ali ne mogu razumjeti da su zbog toga toliko očajni da pribjegavaju lako provjerljivim neistinama, da ne velim nešto gore - naglašava Bruno Ister, direktor Varkoma.

Varkom bi, kao što je poznato, trebao preuzeti vodoopskrbu u cijeloj Varaždinskoj županiji, dakle, i na području bivše Općine Ivanec, što sada pokrivaju Ivkom vode, koje bi se trebale pripojiti varaždinskom vodoopskrbljivaču.

Ister: Predlažem dušebrižnicima da si nađu bolje pravne savjetnike

- Sukladno je to uredbi Vlade RH, koja želi uvesti reda na području vodoopskrbe i odvodnje. Kako se tome očito iako ne nalazi nikakav valjani kontraargument, Grad Ivanec kreće na Varkom, ne prezajući od ničega. Tako tvrde da za „razliku od Ivkom-voda koje su to učinile, Varkom d.d. svoje poslovanje nije uskladio sa Zakonom o vodnim uslugama kojim je propisano da ne smije poslovati kao d.d., već kao d.o.o.“ Međutim, to je ili laž ili elementarno nepoznavanje materije o kojoj se govori - ističe Ister u svom današnjem javnom istupu.

S obzirom da se ova promjena tiče i Lepoglave, Hrvoje Kovač, predsjednik gradskog vijeća Lepoglave danas se obratio otvorenim pismom oko cijele situacije. Pismo objavljujemo u cijelosti.

"Poštovani gospodine Ister, Uredbom Vlade Republike Hrvatske cjelokupno područje Grada Lepoglave dodijeljeno je VARKOM-ovoj distribucijskoj mreži čime će trgovačko društvo kojim upravljate biti odgovorno za snabdijevanje vodom svih nas u Lepoglavi.

U ime vijećnika Gradskog vijeća Grada Lepoglave, koji su na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj 31. siječnja ove godine istaknuli jedinstveni stav koji nadilazi dnevno politička previranja, želim jasno i nedvosmisleno poručiti kako nam je od izuzetne važnosti da se distribucija vode za piće na širem lepoglavskom području organizira vodom s Ivančice.

O bogatstvu izvorišta pitke vode na Ivančici napisane su brojne studije, a sama činjenica kako su naši sugrađani prije više od pola stoljeća aktivno radili na osiguravanju pitke vode za naš kraj samo govori o suživotu i sentimentu koji cijeli lepoglavski kraj ima prema „svojoj“ vodi. Voda je javno dobro i kao takvo treba biti dostupno svima, pogotovo onima koji žive na tim izvorištima i od te vode.

U jeku zazivanja savjetodavnog referenduma kojim bi se građane pozvalo da se izjasne o pripajanju jednom ili drugom distributeru, mi, gradski vijećnici, jedinstveni u svom prijedlogu, ne možemo dovoljno istaknuti kako snažno apeliramo na društvenu odgovornost javnog trgovačkog društva poput VARKOM-a da distribuciju vode za ljudsku potrošnju, sukladno htjenju naših sugrađana, sad i u daljnjoj budućnosti osigura iz naše Ivančice.

Zbog jedinstvenog stava svih članova Gradskog vijeća iz redova svih političkih stranaka koje participiraju u radu ovog saziva Gradskog vijeća, važno je istaknuti kako ovaj naš Prijedlog sigurno podupire gotovo svaki naš sugrađanin koji strepi od primjene Uredbe o uslužnim područjima i možebitnim posljedicama po kvalitetu pitke vode. Možda ne možemo formalno utjecati na Uredbu Vlade Republike Hrvatske, ali možemo pokušati utjecati na ljudskost, razum i solidarnost cijelog VARKOM-a koji ne može ostati imun na vapaj stanovnika lepoglavskog kraja.

Uvažavajući sve navedeno, molim Vas da se javno očitujete o našem prijedlogu, posjetite Lepoglavu, prenesete nam sve mjerodavne informacije vezano uz novoformirano uslužno područje na kojem je VARKOM distributer te nam pružite garanciju kako će naši sugrađani, zajedno s nama vijećnicima i dalje, dugoročno piti vodu s Ivančice.

Naš zajednički stav i poruka formirani u ovaj Prijedlog svojevrsni su apel usmjeren na odgovornost svih nas danas prema budućim naraštajima i zalog za opstanak cijelog lepoglavskog područja, od višnjičkog i kameničkog kraja pa sve do užeg lepoglavskog. Građani Lepoglave zaslužuju konzumirati vodu s Ivančice. Kako danas, tako i za pet, deset i stotinu godina."