Od utorka kreće gašenje DVB-T signala, ostaje u radu samo DVB-T2 Foto: ilustracija

Od utorka kreće gašenje DVB-T signala, ostaje u radu samo DVB-T2

Varaždinske vijesti | 26.10.2020. u 09:43h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Potpuni prelazak na DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sustav počinje u utorak 27. listopada u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj te dijelovima Karlovačke i Ličko-senjske županije, a završava 12. studenoga u Splitsko-dalmatinskoj i zapadnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon završetka prelaska gledatelji koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača morat će imati televizore ili samostalne prijamnike koji podržavaju novi sustav, priopćili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Popis digitalnih regija i vrijeme prelaska na novi televizijski sustav:

hakom_regije_dvbt2.jpg

D1 Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dio Brodsko-posavske - 27.10.2020. u 0:00
D2 dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, dio Brodsko-posavske - 29.10.2020. u 0:00
D3 Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, dio Bjelovarsko-bilogorske - 03.11.2020. u 0:00
D4 Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, dio Krapinsko-zagorske, dio Karlovačke - 03.11.2020. u 0:00
D5 Primorsko-goranska, Istarska, dio Ličko-senjske - 10.11.2020. u 0:00
D6 dio Karlovačke, dio Ličko-senjske - 27.10.2020. u 0:00
D7 Zadarska, Šibensko-kninska, dio Ličko-senjske - 05.11.2020. u 0:00
D8 Splitsko-dalmatinska, dio Dubrovačko-neretvanske - 12.11.2020. u 0:00
D9 dio Dubrovačko-neretvanske - 10.11.2020. u 0:00

Gašenjem pojedinačnih DVB-T odašiljača u ponoć, u digitalnim regijama će u radu ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu. Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik (tzv. Set Top Box) koji mora moći podržati DVB-T2/h.265 HEVC sustav. Antene koje su se dosad koristile za prijam signala s odašiljača, bile krovne ili sobne, nije potrebno mijenjati.

- Treba napomenuti da će nakon gašenja DVB-T odašiljača biti potrebno ponovo pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bi ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu. To će biti potrebno napraviti i ako već gledamo HD programe u novom sustavu jer će trenutačni televizijski kanali (frekvencije) za odašiljanje biti zamijenjeni konačnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sustava na pojedinom odašiljaču - napominju iz HAKOM-a.

Ovaj prelazak se odnosi samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi (IPTV-a, kabelske televizije, satelitske televizije) neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu niti će prelazak na bilo koji način na njih utjecati.

- Svi oni koji imaju televizore starije od 3 godine, ili za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava, gotovo sigurno će trebati imati novu prijamničku opremu. Ako korisnici nisu sigurni podržava li njihova oprema novi DVB-T2 sustav, odnosno ako to na uređajima nije jasno naznačeno, predlaže se ponovo pretražiti kanale i provjeriti imaju li nađeni kanali hrvatskih nacionalnih televizija oznaku „HD“ u kutu. Oznaka „HD“ govori da je slika u visokoj rezoluciji i da primamo novi DVB-T2 signal, a ne stari DVB-T. Cijena jeftinijih samostalnih prijamnika danas se kreće između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (kvaliteti), umjesto nabave samostalnog prijamnika mogu razmisliti i o nabavi novog televizora sposobnog prikazati sliku visoke razlučivosti (kvalitete) s već ugrađenim DVB-T2/h.265 HEVC prijamnikom. U suprotnom će slika na njihovom starom televizoru i dalje biti prikazana u dosadašnjoj kvaliteti unatoč novom samostalnom prijamniku - priopćili su iz HAKOM-a.

Označeno u