Od ponedjeljka ponovno voze putnički vlakovi, kreću i pojedine autobusne linije Foto: VV arhiva

Od ponedjeljka ponovno voze putnički vlakovi, kreću i pojedine autobusne linije

I.D./Varaždinske vijesti | 7.5.2020. u 13:18h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U skladu s mjerama Vlade RH za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, javni prijevoz putnika u željezničkom prometu ponovno će se uspostaviti u ponedjeljak 11. svibnja.

- Iako je tijekom cijele krize izazvane virusom COVID-19 željeznički teretni prijevoz tekao bez prekida, a radnici HŽ Infrastrukture osiguravali redovit i siguran promet, ponovnom uspostavom putničkoga prijevoza na hrvatskim prugama prometovat će osim teretnih vlakova više od 400 vlakova za prijevoz putnika - priopćili su iz HŽ infrastrukture, upozoravajući ujedno sve sudionike u cestovnom prometu da povećaju pozornost pri kretanju preko željezničko-cestovnih prijelaza te da obavezno poštuju prometnu signalizaciju.

- Naime, međunarodna i nacionalna statistika pokazuju da su čak u 98 posto slučajeva za nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima krivi sudionici u cestovnome prometu (vozači, biciklisti, pješaci). Usto, svake godine na željezničko-cestovnim prijelazima diljem Hrvatske vozači, ne poštujući signalizaciju, polome petstotinjak polubranika. Kako bi smanjila sve vrste nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima i sve sudionike u prometu upozorila na opasnosti koje prijete pri neopreznom prelaženju preko pruge, HŽ Infrastruktura već 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“ - navode iz HŽ-a.

Također, u skladu s obvezujućom mjerom Agencije za sigurnost željezničkog prometa, sljedećih mjesec dana (od 11. svibnja do 11. lipnja) svim prijevoznicima naloženo je da daju zvučne signale nailaskom na sve željezničko-cestovne prijelaze. Mjera je donesena radi sprječavanja nesreća i povećanja sigurnosti željezničkoga i cestovnoga prometa.

- U Hrvatskoj postoji 1503 željezničko-cestovna prijelaza i svi su osigurani na jedan od propisanih načina osiguranja u skladu sa Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava - dodali su iz HŽ-a.

I AP Varaždin objavio je da, s obzirom na popuštanja izvanrednih mjera izazvanih koronavirusom, od 11.05.2020. godine počinje s prometovanjem u županijskom i međužupanijskom javnolinijskom prijevozu.

Naveli su da je županijski režim prometovanja organiziran na način kao i u razdoblju školskih praznika, s dodatno reduciranim polascima. Polasci koji će se obnašati od 11.05.2020. bit će dostupni na tražilici od petka 08. svibnja na njihovoj stranici: https://www.ap.hr/hr/pretraga .

Raspored međužupanijskih linija koje će prometovati od 11. svibnja također je dostupan na njihovoj internetskoj stranici.