Od ponedjeljka ponovno voze putnički vlakovi, kreću i pojedine autobusne linije Foto: VV arhiva

Od ponedjeljka ponovno voze putnički vlakovi, kreću i pojedine autobusne linije

I.D./Varaždinske vijesti | 7.5.2020. u 13:18h | Objavljeno u Aktualno

U skladu s mjerama Vlade RH za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, javni prijevoz putnika u željezničkom prometu ponovno će se uspostaviti u ponedjeljak 11. svibnja.

- Iako je tijekom cijele krize izazvane virusom COVID-19 željeznički teretni prijevoz tekao bez prekida, a radnici HŽ Infrastrukture osiguravali redovit i siguran promet, ponovnom uspostavom putničkoga prijevoza na hrvatskim prugama prometovat će osim teretnih vlakova više od 400 vlakova za prijevoz putnika - priopćili su iz HŽ infrastrukture, upozoravajući ujedno sve sudionike u cestovnom prometu da povećaju pozornost pri kretanju preko željezničko-cestovnih prijelaza te da obavezno poštuju prometnu signalizaciju.

- Naime, međunarodna i nacionalna statistika pokazuju da su čak u 98 posto slučajeva za nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima krivi sudionici u cestovnome prometu (vozači, biciklisti, pješaci). Usto, svake godine na željezničko-cestovnim prijelazima diljem Hrvatske vozači, ne poštujući signalizaciju, polome petstotinjak polubranika. Kako bi smanjila sve vrste nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima i sve sudionike u prometu upozorila na opasnosti koje prijete pri neopreznom prelaženju preko pruge, HŽ Infrastruktura već 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“ - navode iz HŽ-a.

Također, u skladu s obvezujućom mjerom Agencije za sigurnost željezničkog prometa, sljedećih mjesec dana (od 11. svibnja do 11. lipnja) svim prijevoznicima naloženo je da daju zvučne signale nailaskom na sve željezničko-cestovne prijelaze. Mjera je donesena radi sprječavanja nesreća i povećanja sigurnosti željezničkoga i cestovnoga prometa.

- U Hrvatskoj postoji 1503 željezničko-cestovna prijelaza i svi su osigurani na jedan od propisanih načina osiguranja u skladu sa Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava - dodali su iz HŽ-a.

I AP Varaždin objavio je da, s obzirom na popuštanja izvanrednih mjera izazvanih koronavirusom, od 11.05.2020. godine počinje s prometovanjem u županijskom i međužupanijskom javnolinijskom prijevozu.

Naveli su da je županijski režim prometovanja organiziran na način kao i u razdoblju školskih praznika, s dodatno reduciranim polascima. Polasci koji će se obnašati od 11.05.2020. bit će dostupni na tražilici od petka 08. svibnja na njihovoj stranici: https://www.ap.hr/hr/pretraga .

Raspored međužupanijskih linija koje će prometovati od 11. svibnja također je dostupan na njihovoj internetskoj stranici.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci