Od ponedjeljka kreće popis stanovništva, prvi put digitalan Foto: ilustracija

Od ponedjeljka kreće popis stanovništva, prvi put digitalan

Varaždinske vijesti | 10.9.2021. u 17:40h | Objavljeno u Aktualno

Od ponedjeljka u Hrvatskoj pod sloganom "Stvorimo zajedno sliku Hrvatske" počinje popis stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj, prvi put digitalan i odvijat će se u dvije faze, a Vlada RH je građanima uputila poziv da se odazovu popisu.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje. Popis 2021. obuhvaća sljedeće tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove. Cilj je Popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova.

Rezultati Popisa služe, osim za analizu stanja utvrđenoga Popisom, i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja odgovarajuće pojave. Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa.

Popis 2021. provodi se u dvije faze:
- od 13. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani
– od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači popisuju sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale osobnim intervjuom sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te kontroliraju podatke prikupljene u prvoj fazi provedbe Popisa 2021.

Detaljne informacije doznajte na službenoj poveznici Državnog zavoda za statistiku: Popis '21, gdje možete vidjeti i primjer popisnog upitnika.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci