Od 1. travnja plin za kućanstva u prosjeku poskupljuje za 16 % Foto: ilustracija

Od 1. travnja plin za kućanstva u prosjeku poskupljuje za 16 %

Varaždinske vijesti | 13.3.2022. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Bez Vladinih mjera plin bi na razini Hrvatske poskupio za 77%, s tim da bi za varaždinski Termoplin poskupljenje iznosilo 78%, a za ivanečki Ivkom-plin 86%. No, uz paket Vladinih mjera plin će u prosjeku poskupjeti za 16%.

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) donijelo je 7. ožujka Odluku kojom je određena cijena plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom za regulacijsku godinu 2022./2023., odnosno za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2022. te za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2023., i to za sva distribucijska područja u Hrvatskoj.

- Krajnja cijena plina za javnu uslugu opskrbe plinom sastoji se od tri komponente: troška nabave plina, troška distribucije plina i troška opskrbe plinom, a iskazuje se kroz tarifnu stavku za isporučenu količinu plina i fiksnu mjesečnu naknadu. Nove cijene plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom u regulacijskoj godini 2022/2023. izmijenjene su u odnosu na trenutno važeće cijene plina zbog promjene troška nabave plina, pri čemu prosječno povećanje krajnje cijene plina, bez PDV-a, od 1. travnja 2022. prema Odluci iznosi 77 posto. Značajno povećanje troška nabave plina posljedica je kontinuiranog uzlaznog kretanja cijena plina na europskim plinskim tržištima koje je započelo u drugom tromjesečju 2021., zbog čega trgovci plinom posljedično nabavljaju plin po značajno višim cijenama nego što je bio slučaj u prethodnim godinama. Stoga se navedeni porast veleprodajnih cijena odražava i na maloprodajno tržište plina u Republici Hrvatskoj - napomenuli su iz HERA-e.

Promjene u strukturi prosječne krajnje cijene plina za javnu uslugu opskrbe plinom (bez PDV-a) u razdoblju od 1. travnja do 31. prosinca 2022. te u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2023., u odnosu na razdoblje do 31. ožujka 2022., prikazane su na sljedećoj slici:

HERA_cijena_plina_11032022_1.jpg

Najmanji porast od 62% je na distribucijskom području operatora distribucijskog sustava Energo d.o.o., Rijeka, gdje je opskrbljivač u obvezi javne usluge Gradska plinara Zagreb - Opskrba d.o.o., dok je najveći porast od 89% na dijelu distribucijskog područja operatora distribucijskog sustava HEP-Plin (gradovi Daruvar i Grubišno Polje, te općine Sirač, Končanica, Dežanovac), gdje je opskrbljivač u obvezi javne usluge Zagorski Metalac.

Za varaždinski Termoplin ono iznosi 78%, a za ivanečki Ivkom-plin 86%.

HERA_cijena_plina_11032022_2.jpg

Ipak, iz HERA-e podsjećaju da je Vlada RH donijela paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, koji uključuje potpore za trošak plina kućanstvima, porezna rasterećenja, socijalne naknade za građane u riziku od energetskog siromaštva i jednokratne naknade namijenjene umirovljenicima. Paket mjera, među ostalim, obuhvaća prijedlog izmjena zakona o PDV-u kojim se smanjuje stopa PDV-a na plin sa sadašnjih 25% na 5% te odluka o subvencioniranju cijene plina kojom se uvodi potpora od 0,10 kn/kWh svim kućanstvima koja koriste plin, s primjenom od 1. travnja 2022.

- Paket mjera Vlade RH značajno će ublažiti porast cijene plina, te će za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom rezultirati povećanjem cijene plina s PDV-om prosječno za sva distribucijska područja za oko 16% - ističu iz HERA-e.

HERA_cijena_plina_11032022_3.jpg

Ujedno napominju da se paket mjera odnosi na kućanstva koja kupuju plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge, ali i na kućanstva koji plin kupuju slobodno na tržištu. Za kućanstva s tržišnim ugovorima utjecaj paketa mjera na postotnu promjenu cijene ovisit će prvenstveno o cijeni plina koja je definirana ugovorom.

Označeno u