"Obveznice znače ulaganje jer sanacijom Brezja oslobađamo lokaciju koja se može dalje prodati"

| 21.11.2019. u 13:27h | Objavljeno u Aktualno

Osim tehničkog rebalansa proračuna Grada pri kraju godine, dodjeljenih stipendija i drugih gradskih tema, gradonačelnik Ivan Čehok na današnjem je kolegiju gradonačelnika govorio i o najavljenom zaduživanju izdavanjem municipalnih obveznica. Ta tema (zasad) još nije stavljena na dnevni red Gradskog vijeća te gradonačelnik kaže da još uvijek o tome razgovara sa strankama u Gradskom vijeću.

- Nije u interesu da se o tako važnim stvarima dogovorimo samo mi u gradskoj Upravi nego da se o tome razgovara s koalicijskim partnerom, pa i svim drugim strankama. U ponedjeljak će doći SDP, vidjet ćemo koje su njihove želje. Kad smo od Poslovnog dnevnika dobili nagradu u kategoriji "Pametno življenje", svi su bili oduševljeni našim projektom na Banfici i moramo ići dalje sa širenjem optičke mreže. Sad će se krenuti s Kučanom i Zbelavom, i tamo će ići optički priključak. Građani nam šalju emailove i pitaju "kad ćete doći k nama", ali nije moguće napraviti sve u godini dana. U obveznicama je i ta mreža, i to mislimo financirati iz obveznica. Kad postavimo mrežu, imat ćemo od nje godišnji prihod od dva milijuna kuna i s tim ćemo vraćati prinos cjelokupnih obveznica i glavnicu, tako da mreža nisu potrošena sredstva nego uložena. I tih 170 milijuna kuna od obveznica nisu sredstva koja ste potrošili pa se ne vraćaju nego je to ulaganje koje će se vratiti - pojasnio je gradonačelnik.

S obzirom da se najveće stavke, na koje se planiraju utrošiti sredstva kroz zaduživanje municipalnim obveznicama, odnose na sanaciju bala u Brezju te otkup zemljišta tj. isplatu sudskih troškova tvrtki Ekos za POS-zemljište u Ulici Vilka Novaka, gradonačelnik ističe da su i ta sredstva zapravo ulaganja.

Za riješavanje bala potrebno je, prema procjenama oko 90 milijuna kuna, ali bi se micanjem bala "oslobodila" lokacija Poduzetničke zone Brezje, u koju bi došli potencijalni investitori. Prema procjeni gradonačelnika, u gradsku bi se blagajnu od prodaje tog vrijednog zemljišta moglo vratiti oko 16 milijuna eura.

- To je i više od onoga što bi uložili u sanaciju - ističe Čehok, a na isti način gleda i na kupnju zemljišta, uz isplatu svih sudskih troškova, tvrtki Ekos za zemljište u Ulici Vilka Novaka.

- Imamo već dva trgovačka lanca koja žele tamo doći. To je zona M koja se odnosi na stambeni i poslovni dio - pojašnjava odmah zašto bi se osim POS-naselja, kako je prvotno zamišljeno, tamo mogli naći i neki trgovački lanci. Osim toga i u POS-ovu naselju u Jalkovečkoj smješteni su i trgovački lanci, dodaje.

Osim s Ekos-om, bivša gradska vlast sudila se i oko obližnjeg zemljišta u vlasništvu tvrtke Vis tj. danas tvrtka T&H Invest. S obzirom da je Trgovački sud već u pitanju Ekos-a donio presudu koja ne ide u korist Grada, a sličan se sudski spor vodi između Grada i tvrtke T&H, novinare je zanimalo zašto Grad ne postigne s njima sudsku nagodbu.

- Mi se zalažemo za takvo riješenje, i to je mišljenje odvjetnika, ali je mišljenje naših koalicijskih partnera da se čeka prvostupanjska odluka. Kažu nam neki da smo autokrati, ali eto mi smo demokrati - rekao je Čehok. Ujedno je pojasnio da su ta dva zemljišta povezana, pa da bi se trebala i zajedno riješiti jer je Ekos-ovo zemljište u sredini, a okruženo je zemljištem tvrtke T&H Invest.

- Oni su se zajedno 2009. godine javili na natječaj APN-a. Ujedno bi se kroz tu lokaciju probila prometnica koja bi povezala kvart sa istočnom obilaznicom. Sada cijelo naselje ima samo jedan izlaz na istočnu obilaznicu, na semaforu kod Intereurope - pokazao je na mapi točnu poziciju navedene lokacije u naselju Vilka Novaka. Također napominje da su tvrtke tada prodavale kvadrat zemljišta za 129 eura, ali je sada zbog sudskih troškova cijena narasla na oko 200 eura po kvadratu pa je upitno je li pod tim uvjetima isplativa gradnja (samo) POS-zgrada.

Na kolegiju je također bilo riječi o tehničkom rebalansu gradskog proračuna i stipendijama.

- Stanje proračuna je jako dobro, rebalansom ćemo samo potvrditi stanje svega što smo radili i najavit ćemo neke nove investicije. Prvi put se radi športsko igralište u Grabanicama. Radi se i osvijetljenje skate-parka te dnevno i noćno košarkaško igralište za sve rekreativce - kaže gradonačelnik.

Ove je godine u Grad pristigao i rekordan broj zahtjeva za stipendije i troškove prijevoza.

- To je dobar trend, jer znači da sve više mladih upisuje fakultete - komentirao je Čehok.

Uz postojeće stipendiste, javlja se svake godine 50% više novih prijava. 

Dosad je bilo 530 stipendista, a ove je godine još 268 novih, dok je kod prijevoza bilo 226 novih prijava, uz postojeće. Iznos stipendije iznosi 600 kuna, a prijevoza 150 kuna. Ugovori će biti podijeljeni u varaždinskom HNK, ove subote, 23. studenog.