Obnovom domova zdravlja u Lepoglavi, Var. Toplicama i N. Marofu do još bolje zdravstvene zaštite Foto: Krešimir Đurić

Obnovom domova zdravlja u Lepoglavi, Var. Toplicama i N. Marofu do još bolje zdravstvene zaštite

| 28.5.2020. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

- Kad je riječ o ulaganju u primarnu zdravstvenu zaštitu, treba pokriti tri važna segmenta. To su prostor, oprema i edukacija ljudi, i tu Varaždinska županija ulaže jako puno, u posljednje dvije godine čak 39 milijuna kuna - istaknuo je to zamjenik župana Robert Vugrin na uvodnoj konferenciji projekta "Energetska obnova zgrada Doma zdravlja Varaždinske županije, ispostava Novi Marof, Varaždinske Toplice i Lepoglava".

- Krenulo je početkom 2018. godine, povukli smo skoro 15 milijuna kuna za specijalizaciju 14 liječnika medicine - od obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije te radiologije. Nastavili smo s projektom poboljšanja primarne zdravstvene zaštite, vrijednim 12,8 milijuna kuna. Preko 4 milijuna kuna odnosilo se na infrastrukturne zahvate, a 8 milijuna kuna bila je vrijedna oprema koja je raspodijeljena u više od 60 ambulanti širom županije, s naglaskom na ruralna područja, upravo kako bi se ljudima omogućila najkvalitetnija primarna zdravstvena zaštita tamo gdje žive i da ne moraju ići radi toga u urbana središta. Time se ujedno rasteretio zdravstveni sustav - dodao je Vugrin.

dom_zdravlja_energetska_obnova_28052020_03.jpg

Pojasnio je i o čemu je riječ u novom projektu.

- Sada nastavljamo s infrastrukturnim zahvatima, a riječ je o energetskoj obnovi na tri objekta. Procijenjena vrijednost je 11,3 milijuna kuna, a kroz postupak javne nabave uštedjeli smo više od 620.000 kuna. Kod ovog projekta 50 posto su bespovratna sredstva iz fondova Europske unije, a zahvaljujući fondu za sufinanciranje koji pokriva 60 posto preostalog iznosa, komponenta koju mora platiti Varaždinska županija svela se na manje od 2 milijuna kuna. Ako pogledamo i prethodne projekte, edukacije liječnika i poboljšanje primarne zdravstvene zaštite, riječ je o velikoj investiciji od 39 milijuna kuna u kojoj se trošak Županije sveo na svega 2 milijuna kuna. Ovo je najbolje vrijeme za takve investicije i župan prepoznaje te projekte. Ako bismo sada propustili taj dio, kasnije bi to bilo puno nepovoljnije za Varaždinsku županiju - istaknuo je Vugrin.

Projekti energetske obnove financirani su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Projektom energetske obnova zgrada Doma zdravlja Varaždinske županije osigurat će se uvjeti za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe mjera energetske obnove, smanjit će se razina štetnih emisija CO2 u okoliš, a korisnicima zgrade osigurat će se kvalitetan prostor u skladu s njegovom namjenom te sigurniji i ugodniji uvjeti za boravak.

- Svi objekti će se poboljšati za najmanje dva energetska razreda, a uštede će biti od 50 do preko 70 posto - dodao je zamjenik župana.

Energetska obnova obuhvaća opsežne građevinsko-obrtničke, strojarske i elektrotehničke zahvate, uključujući i postavljanje sunčane elektrane.

- Riječ je o radovima kao što su rekonstrukcija vanjske toplinske ovojnice zgrade, izolacija stropa prema negrijanom ili vanjskom prostoru i tavanu, izolacija ravnih krovova, zamjena dotrajale vanjske stolarije, ugradnja dizalice topline za hlađenje, rekonstrukcija sustava unutarnje rasvjete i slično, ovisno o objektu. Radovi će i vizualno doprinijeti, a o mikro-klimatskim uvjetima za pacijente i zaposlene u tim objektima ne moramo ni govoriti - istaknuo je Vugrin.

dom_zdravlja_energetska_obnova_28052020_04.jpg

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec napomenuo je da je riječ o zgradama koje su izgrađene 1970-ih godina i koje vape za obnovom.

- Zahvaljujem županu što je prepoznao važnost europskih fondova i pravovremene prijave ovih projekata te što je sve odrađeno s minimalnim sredstvima, kako bismo u konačnici dobili reprezentativan objekt koji će koristiti svim žiteljima Varaždinske županije, ali i djelatnicima Doma zdravlja. Tu i su i privatni zdravstveni radnici, koji će zajedno sa zaposlenicima Doma zdravlja omogućiti viši stupanj zdravstvene zaštite - naglasio je Podbojec.

dom_zdravlja_energetska_obnova_28052020_01.jpg

Dodao je da su radovi u visokoj fazi izvođenja.

- Koronakriza je utjecala i na rokove, ali s 31. listopada očekujemo završetak svih radova - rekao je Podbojec.

 

dom_zdravlja_energetska_obnova_28052020_06.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci