Obiteljski liječnici zabrinuti: "U Ivancu nisu zadovoljeni svi uvjeti za zbrinjavanje pacijenata" Foto: ilustracija

Obiteljski liječnici zabrinuti: "U Ivancu nisu zadovoljeni svi uvjeti za zbrinjavanje pacijenata"

I.D./Varaždinske vijesti | 3.7.2019. u 11:22h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je 22. lipnja u Ivancu s radom počeo punkt posebnog dežurstva opće/obiteljske medicine Doma zdravlja Varaždinske županije, u ime liječnika obiteljske medicine Varaždinske županije reagirali su iz varaždinskih podružnica Hrvatske udružbe obiteljske medicine (HUOM) i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Kako ističu, otvaranje punkta posebnog dežurstva opće/obiteljske medicine u Ivancu smatraju - izigravanjem dogovorenog.

- Željeli bismo izraziti svoju zabrinutost zbog otvaranja punkta posebnog dežurstva opće/obiteljske medicine u Ivancu, s obzirom da kao struka smatramo kako nisu zadovoljeni svi uvjeti za zbrinjavanje pacijenata na tom punktu. Željeli bismo naglasiti i da smo za ovu informaciju saznali iz medija. DZ Varaždinske županije i Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo, kao odgovorna tijela za osiguranje kontinuiteta pružanja zdravstvene zaštite stanovništvu, u više su navrata upozoreni na novonastale probleme u općoj/obiteljskoj medicini na području naše županije s naglaskom na pružanje adekvatne zdravstvene skrbi našim građanima, kao i problema punkta posebnog dežurstva u Ivancu. Kao struka upozorili smo na brojne probleme te ponudili rješavanje istih konkretnim prijedlozima. O tome da nam je itekako stalo do kvalitetne skrbi i sigurnosti naših pacijenata govori i 80 potpisa obiteljskih liječnika s područja Varaždinske županije koji su navedene prijedloge uputili nadležnim tijelima kako bi se isti razmotrili, međutim, s obzirom na napise iz medija, nisu shvaćeni ozbiljno - napomenuli su.

- Ne ulazeći u razloge, nakon opetovanih apela nadležnim tijelima da se i struka uključi u organizaciju i realizaciju skrbi za naše pacijente, do čega još nije došlo, obiteljski liječnici nisu više u mogućnosti preuzeti odgovornost za nastalo stanje - upozorili su, dodavši kako smatraju da takva odluka krši i odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o pravima pacijenata u kojemu stoji da se svakom pacijentu jamči opće i jednako pravo na kvalitetnu i kontinuiranu zdravstvenu zaštitu primjerenu njegovom zdravstvenom stanju.

- Naglašavamo da u uvjetima bez laboratorija i osnovne radiološke dijagnostike ne možemo pružiti adekvatnu skrb našim pacijentima. Naime, u sklopu OB Varaždin postoji punkt posebnog dežurstva opće/obiteljske medicine gdje postoje uvjeti koji mogu zadovoljiti zahtjeve rada u posebnom dežurstvu. Pacijentima, liječnicima primarne zdravstvene zaštite i bolničkim liječnicima važno je da se posebno dežurstvo odvija u bolničkom krugu gdje je dostupna dijagnostika te mogućnost da se pacijent odmah u što kraćem vremenu uputi u bolnički sustav zbrinjavanja kada to zahtijeva njegovo zdravstveno stanje. Dostupnost dijagnostike, naročito hitne laboratorijske dijagnostike, posebno je važna za pedijatrijsku populaciju, a djeca su ona s kojima se roditelji i najčešće javljaju u dane vikenda na punkt posebnog dežurstva - naveli su iz HUOM-a i KoHOM-a.

Kao jedan od pozitivnih primjera rješavanja problema posebnog dežurstva naveli su Primorsko-goransku županiju.

- Tamo postoji jedan punkt posebnog dežurstva u sklopu Doma zdravlja u kojem sudjeluju i ravnopravno liječnici doma zdravlja te timovi koncesionara te je također osigurano posebno dežurstvo u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece. Kako bi se osigurala takva zdravstvena skrb ona se provodi uz potporu partnera – same županije i općina - napomenuli su.

Ujedno su podsjetili na manjak obiteljskih liječnika unutar sustava.

- Posljedica toga je preopterećenost obiteljskih liječnika koji su prisiljeni dnevno obrađivati i nekoliko puta više pacijenata nego li je to propisano europskim normama i pravilima struke. U posljednjih godinu dana iznenada je zbog bolesti preminulo petero kolega, a nažalost sve je veći broj onih koji su oboljeli od malignih bolest. U tim teškim situacijama uspjeli smo zajedničkim snagama istovremenim radom u nekoliko ambulanti osigurati zdravstvenu skrb našim pacijentima. Medicina je sve zahtjevnija pa su bolesti uzrokovane stresom kod liječnika u porastu, što nije bezazleno jer u pitanje može doći kvaliteta usluge, a veća je i mogućnost pogreške - upozorili su.

Obiteljski liječnici ističu da svojim radom i pristupom svojim pacijentima pružaju najučinkovitiju uslugu u zdravstvenom sustavu.

- Kvalitetno pružamo zdravstvene usluge, pratimo i poboljšavamo kvalitetu zdravstvene skrbi. Stoga, kao zagovornici naših pacijenta, želimo skrenuti pozornost na novonastalu situaciju/problem te učiniti određene usluge unutar zdravstvenog sustava dostupnim i jednakim svim našim pacijentima kao i unaprijediti i održati kvalitetu zdravstvene zaštite koju pružamo - poručili su u priopćenju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci