Punkt posebnog dežurstva opće/obiteljske medicine u Ivancu Foto: VV arhiva

Obiteljski liječnici odgovorili Županiji: "Ne želimo da nam se dogodi slučaj kao u Metkoviću"

I.D./Varaždinske vijesti | 9.7.2019. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno

- Iz Županije ističu kako su na novootvorenom punktu posebnog dežurstva u Ivancu zadovoljeni svi uvjeti prema Pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti. Nitko iz udruga nije osporio tu činjenicu, međutim sporno je to što na tom punktu ne postoji laboratorij, osnovna radiološke dijagnostika kao ni ljekarna koja radi subotom poslijepodne te nedjeljom, a sve to je itekako važno za pružanje adekvatne skrbi našim pacijentima sukladno pravilima struke i medicini 21. stoljeća - odgovorili su iz varaždinskih podružnica Hrvatske udružbe obiteljske medicine (HUOM) i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), nakon što su iz Županije reagirali na njihovo prošlotjedno priopćenje u kojem navode kako na nedavno otvorenom punktu posebnog dežurstva opće/obiteljske medicine u Ivancu nisu zadovoljeni svi uvjeti za zbrinjavanje pacijenata.

>> Obiteljski liječnici zabrinuti: "U Ivancu nisu zadovoljeni svi uvjeti za zbrinjavanje pacijenata"

>> DEŽURSTVO SPOTICANJA Jesu li u Ivancu problem uvjeti za pacijente ili - visina naknade za dežurstvo?

- Rad na punktu posebnog dežurstva opće/obiteljske medicine uvelike se razlikuje od svakodnevnog rada s pacijentima čiji smo izabrani liječnici. O pacijentima koji dolaze u posebno dežurstvo ne znamo ništa, nepoznati su nam i jedine podatke koje dobivamo su oni anamnestički te se najčešće radi o pacijentima sa brojnim komorbiditetima kojima je potreban poseban pristup i oprez prilikom odluke o daljnjem liječenju. Također se na tim punktevima susrećemo sa pedijatrijskom populacijom gdje je posebno važna dostupnost hitne laboratorijske dijagnostike prilikom odluke o daljnjem liječenju. Naime, i naočigled jednostavna klinička stanja kao što su grlobolja zahtijevaju drugačiji pristup ovisno o pacijentu i njegovim komorbiditetima. Ne želimo da nam se događaju slučajevi kakvi su se već u nekoliko navrata događali i o kojima se pisalo u medijima (i ambulante u Metkoviću zadovoljavaju minimalne uvjete prema Pravilnicima no nisu imale osnovnu laboratorijsku dijagnostiku koja je ključna u takvim situacijama) - upozoravaju iz HUOM-a i KoHOM-a.

- Što se tiče pružanja kontinuirane i sveobuhvatne zdravstvene zaštite, ona se otvaranjem takvih punkteva ne osigurava. Naime kontinuiranost podrazumijeva pružanje zdravstvene zaštite kroz sve životne dobi (Zakon o zdravstevnoj zaštiti, čl. 13) a ne pružanje zdravstvene usluge 24 sata dnevno dok se načelo cjelovitog pristupa osigurava provođenjem objedinjenih mjera za unaprjeđenjem zdravlja i prevencijom bolesti te liječenjem i rehabilitacijom. (Zakon o zdravstvenoj zaštiti, čl.15.) - kažu obiteljski liječnici.

Osvrnuli su se i na navode iz Županije da nitko od liječnika koncesionara koji iznose tvrdnje o neispunjavanju uvjeta još nijednom nije dežurao na punktu u Ivancu, već da je dosad dežurstva obavljala ugovorna liječnica Doma zdravlja.

- Također je navedeno da liječnici nisu ni radili na punktu posebnog dežurstva u Ivancu pa nije poznato kako onda mogu komentirati uvjete rada. Ponovno napominjemo da o početku rada tog punkta nismo bili obaviješteni, također nismo dobili nikakav raspored rada (koji je također spomenut u medijima međutim mi s njime nismo upoznati) - napominju.

- Što se tiče ugovora koji se spominju i navoda da je visina naknade za rad na punktu posebnog dežurstva sporna, željeli bi reći kako liječnici koncesionari rade prema utvrđenom rasporedu na punktu posebnog dežurstva u Varaždinu prema postojećem rasporedu koji je napravio DZ Varaždinske županije te ukoliko su spriječeni isto odraditi samo organiziraju zamjenu te tog liječnika i sami plate. Za sva dosad obavljena dežurstva liječnici koncesionari uredno su predali izvještaj o radu kao i račun DZ Varaždinske županije, međutim za svoj rad još nisu plaćeni. Dakle, na punktu dežurstva rade bez naknade, ukoliko nisu u mogućnosti odraditi dežurstvo zamjenskog liječnika ili medicinsku sestru financiraju iz vlastitih sredstava. Ponuđeni ugovori nisu potpisani ne iz razloga ne postizanja dogovora oko visine naknade već nekoliko drugih točaka – smatramo da ugovor treba biti potpisan na određeni vremenski period kako je potpisan i sa HZZO-om, a ne da ono nije definirano. Također se tražilo da u ugovoru stoji kako će svi liječnici (pod tim se podrazumijeva oni u koncesiji i u sustavu DZ) biti podjednako zastupljeni u radu na tom dežurstvu te da će za taj rad dobivati jednaku naknadu. Upravo ta činjenica govori o tome da nam je stalo do sigurnosti naših pacijenata i toga da imaju kvalitetnu zdravstvenu skrb koja je jednaka za sve u našoj županiji. Kao što smo i ranije naglasili važno je da se posebno dežurstvo odvija u prostorima gdje je dostupna dijagnostika te mogućnost da se pacijent odmah u što kraćem vremenu uputi u bolnički sustav zbrinjavanja kada to zahtijeva njegovo zdravstveno stanje - stoji u priopćenju koje su u ime liječnika obiteljske medicine Varaždinske županije poslali podružnica HUOM-a Varaždin i podružnica KOHOM-a Varaždinske županije.