Obiteljski liječnici: "Ne želimo pisati papirnate doznake, živimo u 21. stoljeću" Foto: Pixabay/ilustracija

Obiteljski liječnici: "Ne želimo pisati papirnate doznake, živimo u 21. stoljeću"

Varaždinske vijesti | 5.3.2024. u 18:46h | Objavljeno u Aktualno

Iz KoHOM-a (Koordinacije hrvatske obiteljske medicine), oglasili su se vezano uz medijske natpise po kojima iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kažu da liječnici obiteljske medicine "nisu dobili uputu HZZO-a prema kojoj više nisu u obvezi izdavati papirnata Izvješća o privremenoj nesposobnosti ili spriječenosti za rad".

- KoHOM podsjeća na to da je ministar zdravstva na zajedničkom sastanku s HZZO-om obećao administrativno rasterećenje obiteljske medicine. Štoviše, upravo je jedan od zahtjeva KoHOM-a bio ukidanje papirnatih doznaka jer su one nepotrebno trošenje vremena i pacijenata i liječnika kao i potrošnog materijala: papira i tonera - ističu iz KoHOM-a.

- U vrijeme digitalitacije svih procesa u državi (čime se Vlada RH hvali u javnosti), u vrijeme e-gradana, e-novcanika, e-recepta e-uputnica, e-bankarstva, e-hzzo ne vidimo razloga za papirnatim doznakama? E-doznaka zaživjela je još u vrijeme lockdowna i nema razloga da par godina kasnije ne funkcionira u cijelom opsegu - napominju iz udruženja.

- Obiteljski doktori odbijaju biti jedini u državi kojima se gomila administracija i koji su iz dana u dan administrativno sve opterećeniji što je i jedan od razloga propadanja obiteljske medicine - naglasili su.

Također, KoHOM poziva obiteljske liječnike da izdaju pripadajuće doznake, kao i do sada, svim pacijentima na bolovanju, a sve poslodavce da "prilagode svoje poslovne procese digitalnom 21. stoljeću".

- Od Ministarstva zdravstva kao i HZZO-a očekujemo da žurno ispune svoja obećanja vezano uz administrativno rasterećenje obiteljskih liječnika - poručili su iz KoHOM-a.