NS-REFORMISTI Umirovljenicima ne daju klipiće, a na račun Grada putuju u Japan

Varaždinske vijesti | 19.10.2018. u 16:18h | Objavljeno u Aktualno

Posljednji istup i neprimjerena retorika zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina Zlatana Avara u jednom lokalnom tjedniku još jednom ukazuje na odnos koji Grad Varaždin ima prema mjesnim odborima.

Ukazali su na to na današnjoj pressici u Društvenom domu u Jalkovcu Ivana Golubić Horvat, predsjednica Vijeća 2. mjesnog odbora Varaždin, Nenad Koščak, predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora Varaždin i potpredsjednik ŽO Reformista Varaždinske županije, Stjepan Lončar, predsjednik Vijeća 4. mjesnog odbora Varaždin, Robert Vugrin, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jalkovec i potpredsjednika Gradske organizacije Reformista Varaždin, Darko Detelj, gradski vijećnik, potpredsjednik Vijeća 6. mjesnog odbora Banfica i potpredsjednik GO Reformista Varaždin te Ivana Borovec, potpredsjednica Vijeća Mjesnog odbora Zbelava.

- Ovo nije samo vrijeđanje i ponižavanje legitimno odabrane mjesne samouprave, predsjednika vijeća mjesnih odbora i članova vijeća, nego i svih onih koji svojim angažmanom kroz udruge ili na druge načine žele doprinijeti razvoju lokalne zajednice. Vrijeđanjem vijećnika zapravo se vrlo prozirno i naivno skreće pozornost od stvarnih problema u mjesnim odborima, a koje gradska vlast ne rješava. A mogući razlog je i činjenica što politička opcija gradonačelnika Ivana Čehoka uopće ne participira u radu mjesnih odbora - rečeno je, između ostalog, na pressici.

Jednoglasne odluke VMO

Usto, na pressici je naglašeno kako je velika većina odluka vijeća mjesnih odbora u kojima su predsjednici iz redova Reformista donesena jednoglasno, odnosno uz podršku svih stranaka, a ne samo SDP-a kao koalicijskog partnera u mjesnim odborima.
- U mjesnim odborima nisu važne stranačke boje, već stvarni problemi naših građana - kažu iz Reformista.

Grad povećao izdatak za domjenke za 224 posto?!

Dogradonačelnik Zlatan Avar bi prije svega trebao biti upoznat da se upravo bez njegovog potpisa i suglasnosti ne može potrošiti niti jedna kuna, a na što se zaista troše sredstva u mjesnim odborima na primjeru Jalkovca u prezentaciji je odgovorio predsjednik Vijeća MO-a Jalkovec Robert Vugrin.

- U Mjesnom odboru Jalkovec u svega godinu dana mojeg mandata uredili smo Društveni dom, koji je bio zapušten i u kojem se nisu rješavale osnovne stvari. Neispravne i opasne elektroinstalacije, stolovi stari preko 20 godina, nije postojao niti jedan funkcionalan vatrogasni aparat, hidrantsko crijevo i kutija za prvu pomoć, što i dalje nije dovoljno jer prokišnjava krov i neki prozori se ne mogu fizički zatvoriti. U prošloj smo godini organizirali jedno druženje na koje su bili pozvani svi vijećnici, članovi DVD-a Jalkovec, Društvo za sport i rekreaciju Jalkovec, Udruga umirovljenika, laureati sa članovima obitelji, i to je događanje koštalo ukupno 3.800 kn. No, pravo je pitanje tko tu zapravo troši novac naših građana na domjenke? Odgovor se može jasno dobiti u polugodišnjem financijskom izvješću proračuna Grada Varaždina, gdje se jasno vidi da je Grad uspio povećati izdatak za svoje domjenke za čak 224 posto?! - naveo je Vugrin.

Dok se mjesni odbori prozivaju zbog 3.000 kn, Grad je svojom nesposobnošću uspio zaustaviti cijeli projekt Aglomeracije vrijedan preko 300 milijuna kuna, također je istaknuto na pressici.

S druge strane, predsjednik Vijeća 4. Mjesnog odbora Stjepan Lončar također se osvrnuo na napade gradske vlasti na voljom građana izabrane članove vijeća mjesnih odbora.

- Na svečanoj sjednici u našem mjesnom odboru bilo je preko stotinu naših sugrađana, nastupila su djeca 6. osnovne škole s pjesmama i recitacijama, govorilo se o problemima i zahtjevima građana 4. mjesnog odbora i građani su izrazili nezadovoljstvo što nitko od gradske vlasti, ni gradonačelnik niti zamjenici, niti jedan pročelnik, nisu našli vremena da dođu u najveći gradski mjesni odbor. Jedna gospođa iz našeg mjesnog odbora mi je doslovno rekla: "Kakvi su to ljudi, cijela delegacija putuje na račun grada u Japan, kao da nisu čuli da postoji telefon i e-mail da se dogovori koncert za Barokne večeri, a nama umirovljenicima broje koliko smo klipića pojeli?" - rekao je Lončar.

"Drmajte svojim MO"

- S obzirom da sam prozvan da "drmam" mjesnim odborom, pozivam i ostale predsjednike vijeća mjesnih odbora da počnu "drmati" svojim mjesnim odborima, jer se u protivnom ništa neće promijeniti - zaključio je prošlotjednu konferenciju predsjednik MO Jalkovec Vugrin.

jalkovec_31.jpg

Jalkovec:

Za razliku od Grada, vijećnici mjesnog odbora iskazuju brigu za svoje mjesto, a ukoliko Grad želi pomoći Reformisti odmah nude nekoliko tema:

- neka nađu rješenja za teški teretni promet koji danonoćno prolazi kroz naselje
- neka nađu rješenje za smrad koji ispušta farma za intenzivni uzgoj peradi u samom naselju
- neka nađu rješenje za oborinske vode koje mještanima kod svaka jače kiše i otapanja snijega sprečavaju ulazak u dvorište i uništava im fasade kod prolaska vozila
- neka nađu rješenje za izlijevanje Plitvice u Plitvičkoj ulici
- neka mještane obavijeste kada će se moći priključiti na kanalizaciju

Neka rješavaju probleme

Ako se gradonačelnik želi baviti s mjesnim odborima Reformisti predlažu da se ne bavi s time je li umirovljenicima upaljeno grijanje i koliko su klipića jednom godišnje pojeli, već da se bavi rješavanjem stvarnih i vrlo ozbiljnih problema koji se godinama ne rješavaju po mjesnim odborima, pa dostavljaju popis samo nekih:

- Kučanska rampa
- Pothodnik u 2. MO
- VTC – blok zgrada Kozarčeva 26, Zagrebačka 53, 55 i 57
- Parkiralište u ulici Franca Prešerna uz zgrade Zagrebačka 13, 15, 17 i 19
- Obnova 5. Osnovne škole
- Dogradnja 6. Osnovne škole
- Vrtići u Kučanu i Hraščici
- Nogostupi i obnova cesta u Zbelavi
- Obnova skoro svih prometnica u Gradu

Označeno u