Reformisti: Odustati od projekata puno je lakše nego osmisliti i realizirati nove!

VV | 22.9.2021. u 15:03h | Objavljeno u Aktualno

Na današnje odluke Županijske skupštine gdje se glasalo i od odustajanja nekih projekata prošle vlasti kao i preusmjeravanje sredstava u druge svrhe, reagirali su iz Narodne stranke - Reformista.

- Ništa od kupole nad atrijem i dekotrativne rasvjete na Vodotornju - novci idu za zdravstvo i obrazovanje

Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti:

"Novu vlast HDZ-a, HNS-a i Nezavisne liste Ivana Čehoka u Varaždinskoj županiji do sada nismo kritizirali jer smo smatrali da je nužno određeno vrijeme da se upoznaju sa načinom rada i funkcioniranja Županije i predstave svoje projekte i programe koje će realizirati.

Nažalost, do sada smo imali prilike čuti samo što će se sve obustaviti i od kojih će se projekata odustati. Kao obrazloženje za "bježanje" od projekata navodi se želja za postizanjem "ušteda" novca koji će se onda nekome po nekom ključu podijeliti.

U tom smislu želimo istaknuti da je župan Čačić u blagajni ostavio 50 milijuna kuna viška, uz činjenicu da je u blagajni na početku mandata 2017. nakon HNS-ovog župan Štromara zatekao preko 11 milijuna kuna minusa.
Taj višak ostvaren je uz činjenicu da smo realizirali preko 860 milijuna kuna projekata u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, turizmu... a čime smo tri godine zaredom u mandatu župana Čačića bili najuspješnija županija u povlačenju EU novca u Hrvatskoj.

Istovremeno, postizane su uštede tamo gdje ih je zaista trebalo postići, smanjenjem administrativnog aparata, ukupno za više od trideset posto. Nažalost, prethodna vlast HNS-a i SDP-a dokazala je da ne zna i ne želi realizirati projekte, pa im je u tom smislu, kao što vidimo, odustajanje od projekata blisko. Nerealiziranje projekata kao i spremnost na odustajanje od već pripremljenih je naravno puno jednostavnije od osmišljavanja i realizacije novih.

Projekt atrija povezan je s EU Interreg projektom uređenja podruma Županijske palače, a koji za cilj ima prezentaciju kulturnih i prirodnih bogatstava naše županije. Županija, kao što se vidi iz prijedloga rebalansa proračuna, ima ozbiljan višak novca koje prenosi u sljedeću godinu, što je situacija koju je ostavio župan Čačić,a koju nema gotovo nitko u RH kad govorimo o županijama, općinama i gradovima. Dakle, od projekata se ne odustaje jer nema novaca ilise oni žele dati u druge namjene. Jedini mogući prihvatljivi argument za odgoduje da se pokuša dobiti EU novac za natkrivanje atrija, kao što je dobiveno i za uređenje podruma, a što je i razlog da natkrivanje nije započelo u mandatu župana Čačića.U kontekstu EU sredstava, od nove vlastiočekujemo nastavak projekata."

Označeno u