Ništa od kupole nad atrijem i dekotrativne rasvjete na Vodotornju - novci idu za zdravstvo i obrazovanje Foto: Krešimir Đurić

Ništa od kupole nad atrijem i dekotrativne rasvjete na Vodotornju - novci idu za zdravstvo i obrazovanje

IHR/Varaždinske vijesti | 22.9.2021. u 11:30h | Objavljeno u Aktualno

Vijećnici Županijske skupštine na današnjoj sjednici jednoglasno su prihvatili Izmjene i dopune proračuna Varaždinske županije za 2021. godine kojom je osigurano više novaca za zdravstvo i obrazovanje.

- Planiramo preraspodjeliti oko sedam milijuna kuna koje smo pronašli u stavci projekt atrija Županijske palače: na izgradnju kupole odnosi se 6,7 milijuna kuna, a pola milijuna kuna se uštedjelo na dekorativnoj rasvjeti Vodotornja. Ta sredstva planiramo usmjeriti na obrazovanje i zdravstvo. Na samom početku mandatu smo rekli da moramo dograditi škole u Ivancu, Novoj Vesi, Svibovcu Podravskom i Strmcu i izgraditi školske dvorane u Bisagu, Vinici, Remetincu, Kamenici, Varaždinskim Toplicama, Donjoj Voći, Završju, Črešnjevu i Druškovcu. te dograditi Srednju školu u Ludbregu, Gospodarsku i Srednju strukovnu školu te Glazbenu školu Varaždin. Da bismo to mogli učiniti, moramo pripremiti dokumentaciju i taj projekt prijaviti na EU fondove - rekao je župan Anđelko Stričak prilikom predstavljanja rebalansa proračuna. S ovim izmjenama i dopunama proračun Varaždinske županije iznosi 299,2 milijuna kuna.

Vodotoranj.jpg

Kad govorimo o zdravstvu, dodao je, za dnevni boravak za starije u Novom Marofu predvidjeli smo 225.000 kuna kako bismo mogli ishoditi svu dokumentaciju.

- Nadalje, 773.000 kuna namijenjeno je za Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama za nabavu bolničkih kreveta i 445.000 kuna za Dom zdravlja, odnosno odjel ginekologije u Ludbregu, a nabavit ćemo i pet defibrilatora i pet EKG uređaja za ordinacije u Ludbregu, Maruševcu, Trnovcu, Martijancu i Radovanu te dentalni stolac za stomatološku ordinaciju u Trnovcu. Uložit ćemo u opremanje jedinice za liječenje moždanog udara u OB Varaždinu, a planirana je i nabava dva vozila Zavoda za hitnu medicinu. S obzirom da se postigla niža nabavna cijena, izdvojili smo 72.000 kuna. To je ukratko ono na što se odnose izmjene, uglavnom zdravstvo i obrazovanje - objasnio je Stričak.

Vijećnik HNS Marijan Škvarić, koji je u Skupštini zamijenio HNS-ovog Krunoslava Lukačića koji je iz osobnih razloga stavio mandat u mirovanje, ustvrdio je kako mu je drago što ne sluša više samo o fasadama.

- Govori se o tome da Županija preuzima podupire i ulaže u ljude, u mlade i obrazovanje, ali župane, treba još više sredstava za razvoj poljoprivrede, potpore za gospodarstsvenike. Malo više pažnje trebamo posvetiti demografskoj obnovi, da nam ljudi ostanu u ovim mjestaima. Dobro je što više ne čujem toliko o fasadama, nego više čujem što je iza tih fasada - ustvrdio je Škvarić, a SDP-ov Luka Zrinski ustvrdio je da bi mu ubuduće bilo draže da se Komisija za proračun ne sastaje 18 sati prije sjednice, nego ranije.

Reformista, Roberta Vugrina, je pak zanimalo je li se od zgradnje staklene kupole iznad atrija potpuno odustalo, a ustvrdio je da rebalans ne nudi ništa spektakularno.

- U nekim segmentima su postignute uštete. Vidimo da se nastavlja s projektom uređenja podruma u Županijskoj palači,ali ne ide projekt staklene kupole nad atrijem iako je sve spremno, samo smo čekali novu financijsku omotnicu da ga prijavimo. Drago mi je da se nastavlja s projektom uređenja podruma Županijske palače, ali bez kupole podrum se ne može urediti. Pogledajte si prezentaciju projekta i odlučite sami. Svakako treba gledati širu sliku - to nije staklena kupola da se ispod nje parkiraju vozila - ustvrdio je Vugrin.

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine vijećnici su prihvatili i Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Varaždinske županije za 2020. godinu, prijedlog odluke o raspodjeli rezultata Varaždinske županije za 2020. godinu, kao i prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Varaždinske županije za 2021. godinu