"Nositelji zdravstvene djelatnosti mogu biti isključivo i jedino zdravstveni radnici" Foto: VV arhiva / ilustracija

"Nositelji zdravstvene djelatnosti mogu biti isključivo i jedino zdravstveni radnici"

Varaždinske vijesti | 17.11.2021. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

Iz Hrvatske komore zdravstvenih radnika - Strukovnog razreda za djelatnost sanitarnog inženjerstva, priopćenjem su se osvrnuli na slučaj radnog spora u Zavodu za javno zdravstvo varaždinske županije.

>> Zaštite prava ili svjesnog i zlonamjernog nanošenja štete iz osobnih i osvetničkih razloga?

Priopćenje koje potpisuje dopredsjednik Hrvatske komore zdravstvenih radnika i voditelj Strukovnog razreda za djelatnost sanitarnog inženjerstva dr.sc. Bruno Cvetković, dipl.sanit.ing:

- Povodom medijskih natpisa vezanih za rad Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Hrvatska komora zdravstvenih radnika – Strukovni razred za djelatnost sanitarnog inženjerstva ima potrebe reagirati u zaštiti interesa svih zdravstvenih radnika i zdravstvenih djelatnosti koje u zdravstvenim ustanovama obavljaju zdravstveni radnici.

Ne želeći ulaziti u meritum pojedinačnih prijepora Uprave Zavoda sa zaposlenicima, kao institucija koja zastupa interese zdravstvenih radnika želimo izraziti zabrinutost, vezano za javno, u medijima, iznesenim poimanjem važnosti zdravstvenih profesija u obavljanju zdravstvenih djelatnosti.

Naime, u ovoj situaciji pandemije bolesti COVID-19 i ekstremnog samoprijegornog rada svih zdravstvenih radnika u cilju sprječavanja i suzbijanja zaraze virusom SARS CoV-2 kao i pružanjem zdravstvene zaštite i usluga pacijentima u predmetnim okolnostima, postavljati pitanja potrebe da zdravstveni radnici obavljaju zdravstvenu djelatnost te da zdravstvene djelatnosti poput zdravstvene ekologije (o kojoj je ovdje riječ) trebaju ili ne obavljati ili voditi zdravstveni radnici znimno je konsternirajuće i jako zabrinjavajuće.

Ovakvo paušalno poimanje važnosti zdravstvenih radnika i zdravstvenih djelatnosti dovodi prije svega do ugrožavanja temeljnih načela zdravstvene zaštite.

Također, željeli bi napomenuti i istaknuti da je zdravstvena ekologija kao i djelatnost sanitarnog inženjerstva, čiji je sastavni djelokrug rada i djelatnost zadravstvene ekologije, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, jedna od primarnih zdravstvenih djelatnosti.

Javnosti prvenstveno treba biti jasno da nositelji zdravstvene djelatnosti mogu biti isključivo i jedino zdravstveni radnici sa važećim odobrenjem za samostalan rad te u predmetnom smislu voditelji istih djelatnosti bilo u zavodima, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama moraju i trebaju biti zdravstveni radnici sa važećim odobrenjem za samostalan rad.

Zašto je praksa pojedinih upravljačkih struktura da imenuju za voditelje ili uopćeno u zdravstvenim ustanovama zapošljavaju u zdravstvenim djelatnostima osobe drugih nezdravstvenih struka bez odobrenja za samostalan rad je poražavajuće i upravo to treba pitati i predstaviti javnosti i zdravstvenoj administraciji kao temeljni problem.

Ovakvim pristupom dezavuira se važnost zdravstvene djelatnosti zdravstvenih radnika i zdravstvenih usluga te se događa da se sve osobe koje se na ovaj ili onaj način zapošljavaju u zdravstvenim ustanovama percipiraju kao zdravstveni radnici.

Međutim predmetne osobe niti imaju odgovornost vlastitog samostalnog rada, a niti ovlaštenja samostalno obavljati zdravstvenu djelatnost, stoga s takvom praksom treba pod HITNO prestati, a što će se dogoditi vjerujemo skorim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji će vrednovati ova temeljna načela.

Hrvatska komora zdravstvenih radnika – Strukovni razred za djelatnost sanitarnog inženjerstva apelira na svekoliku javnost, medije, institucije i pojedince da se konačno uvaži temeljni standard i načelo pružanja zdravstvene zaštite i obavljanja zdravstvene djelatnosti koje bezpogovorno podrazumijeva primarno zdravstvenog radnika kao nositelja. Jedino na taj način možemo očuvati kvalitetu i funkcionalnost i sveobuhvatnost zdravstvene zaštite našim pacijentima što nam je u ovom trenutku urušenih temeljnih vrijednosti obavljanja zdravstvene zaštite našusno potrebno - stoji u priopćenju.