NL Ivan Čehok: Sljedećih nekoliko mjeseci nema nijednog novog projekta u gradu, osim grabeža Foto: Krešimir Đurić

NL Ivan Čehok: Sljedećih nekoliko mjeseci nema nijednog novog projekta u gradu, osim grabeža

VV | 15.7.2021. u 10:20h | Objavljeno u Aktualno

Nakon žustre rasprave na drugoj sjednici Gradskog vijeća, i dalje se ne smiruju strasti, a nakon jučerašnje objave Budimo grad, javili su se sa svojim dojmovima iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Već na prvoj sjednici i u prvih 40 dana mandata koalicije SDP/Reformisti/Budimo grad pogazili su sva načela za koja su se zalagali u kampanji i na osnovu kojih su i dobili povjerenje građana. Prije svega, načelo slušanja i zagovaranja interesa građana ismijali su do krajnosti jer građani ovoga grada nisu dobili odgovor ni na jedno od ovih pitanja:

Kada će se maknuti 700 tona svježeg otpada koji po ovim vrućinama smrdi u Poljani? Gdje se danas pretovaruje otpad, čini li se to na području V. MO i tko je do dopustio?

Ako je ministar pomogao pronaći rezervnu lokaciju, zašto Bosilj nije slušao direktora Čistoće i otišao k ministru odmah 11. lipnja nego su Varaždincima kante bile nekoliko dana pune, a otpad u stanu? Zašto su se forsirale privatne tvrtke i što su na sastancima radili Petrići koji su u evidentnom sukobu interesa jer je vijećnik Petrić direktor tvrtke koja se bavi otpadom?

Zašto se forsiralo plaćanje najamnine za dvoranu kad je sad svima jasno da grad ima potraživanja prema privatnom partneru? Zašto se pogoduje privatnom partneru?

Zašto se kasni sa svim radovima na infrastrukturi u gradu? Što će biti sa oborinskom odvodnjom nakon aglomeracije? Zašto se preoblikuju Parkovi?

Tko će platiti enormne iznose kamata nakon poništenja odluke o integralnoj nagodbi i zašto Bosilj iznosi neistine da u tome postupku nije donesena oslobađajuća presuda? Zašto je odluka o poništenju bila na Gradskom vijeću bez ikakvoga obrazloženja?

Koalicija je, nadalje, pogazila sva svoja obećanja da će smanjiti cijene zbrinjavanja otpada jer novih milijun kuna u proračunu znači povećanje cijene odvoza, koju će isto platiti građani preko proračuna. Pritom, međutim, i dalje ne znamo zašto je Bosilj tjerao direktora da plaća po 460 kuna deponiranje, dok je cijena bila 350 kuna? Kao što ne znamo kome se plaća 200 kuna naknade ako ne postoji sporazum s općinom?

Koalicija se, napokon, zlurado izrugala svim građanima pogazivši sva obećanja da neće postavljati stranačke osobe na čelne položaje. Već na prvoj sjednici promijenjeni su svi školski odbori sa isključivo sastavom SDP/Reformisti/Budimo grad, za direktore se nelegalno predlažu članovi SDP-a, u nadzorne se protuzakonito postavljaju članovi SDP-a i Reformista. Nikada se nije dogodilo da se i u školske odbore postavljaju isključivo pripadnici vladajuće koalicije, to je izravna politizacija školstva.

Koliko je to groteskno svjedoči činjenica da je dugogodišnji član SDP-a g. Dražen Jagić isti dan izabran u školski odbor I.OŠ i za predsjednika NO Parkova, pa ne samo da SDP postavlja svoje nego u jednom danu ista osoba gomila funkcije!

Od obećanih i proklamiranih načela javnosti, transparentnosti, natječaja i kompetencija ne ostaje ništa, građani su prevareni. Međutim, nezadovoljni članovi Budimo grad najavljuju da će podnijeti prijavu Povjerenstvu za sukob interesa jer je po Smjernicama Povjerenstva odluka o sastavu nadzornih odbora trebala biti na Gradskom vijeću. Bosilj je tako prekršio zakon već na prvoj sjednici, što je tim više čudno što je u samoj odluci o Parkovima bilo jasno da je riječ o kadroviranju. Naravno, sve je to učinjeno kako bi se namirili kadrovski apetiti SDP-a, Reformista i Budimo grad.

Upozoravamo da sljedećih nekoliko mjeseci nema nijednog novog projekta u gradu, osim grabeža i podjele svih položaja i funkcija."