ilustracija Foto: Krešimir Đurić

Nije usvojena ni SDP-ova, ali niti HDZ-ova preporuka vezana za tužbe protiv građana zbog javnih kritika

| 24.4.2020. u 16:51h | Objavljeno u Aktualno

Na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća bila su i dva prijedloga preporuka vezana za tužbe gradskih tvrtki i ustanova protiv građana zbog javno iznijetih kritika.

Prvi je SDP-ov prijedlog preporuke javnopravnim osobama u vezi tužbi protiv građana zbog javno iznijetih kritika koji su predlagali da se uvrsti na dnevni red još od siječnja ove godine.

Drugi je HDZ-ov prijedlog preporuke gradonačelniku i opunomoćenicima Grada Varaždina kao zastupnika u skupštinama i glavnim skupštinama trgovačkih društava u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Grada Varaždina i članovima Upravnih vijeća javnih ustanova.

Nakon iscrpne rasprave i glasanja, niti jedna preporuka nije prihvaćena.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan ponovio je stav koji je iznio i na konferenciji za medije uoči sjednice Gradskog vijeća prema kojoj Gradsko vijeće nema ovlasti naložiti nešto gradskim tvrtkama nego samo preporučiti da se neke odluke donesu ili ne donesu. Također smatra da je SDP na temelju medijski eksponiranog slučaja pokušao osvojiti određene političke bodove stavljajući se u službu zaštitnika građana ispred "zločestih" uprava trgovačkih društava u vlasništvu Grada. Naglasio je i da ne treba govoriti o konkretnom pravnom slučaju jer je presuda zasad nepravomoćna. 

- Ako je nekome bila namjera djelovanje u interesu pojedinca izloženom sudskom postupku, moglo se ići putem pučkog pravobranitelja, to je jedina prava adresa - rekao je Habijan koji je krajem veljače poslao dopis pučkoj pravobraniteljici te je dobio odgovor prema kojemu zapravo jedna strana ima nesporno pravo na pristup sudu i zaštiti svoga ugleda, a druga strana na iznošenje mišljenja. Gradsko vijeće može preporučiti ili apelirati na nadležna tijela unutar ustanova da ovakve postupke ne pokreću i da streme mirnom rješenju, ali ne možemo zabranjivati nikome pristup sudu niti iznošenje mišljenja - kaže Habijan.

SDP-ovi Neven Bosilj, Miroslav Marković, kao i Ljubica Križan naglasili su da je SDP još u rujnu prošle godine pokrenuo ovo pitanje te da su u siječnju podnijeli svoj prijedlog ali je on tek sada došao na dnevni red, zajedno sa sličnim HDZ-ovim prijedlogom.

- To je nejednak odnos prema klubovima vijećnika - predbacio je Neven Bosilj predsjedniku Gradskog vijeća, dok je Miroslav Marković komentirao da je HDZ-ova preporuka došla prekasno jer je sud već donio prvostupanjsku presudu.

- Niti naša, a niti vaša preporuka nije obvezujuća. Mi smo još u rujnu poslali prvu inicijativu, ali proceduralno nije štimalo. Vaša je preporuka možda pravno usklađenija ali je zakašnjela. Sud je donio presudu i sad je lako biti general nakon bitke - komentirao je Marković koji se nada da će presuda uskoro biti i pravomoćna. 

Gradonačelnik Ivan Čehok kaže da se odmah bio obratio Upravi Čistoće pitajući za razloge podizanja tužbe te da su mu tada iznijeli brojne slučajeve u kojima su njihovi djelatnici bili izloženi napadima od strane građana. Kao protuargument varaždinskim SDP-ovcima naveo je i primjer SDP-ova gradonačelnika Čakovca koji je više puta podizao tužbu protiv svojih vijećnika.

Dogradonačelnik Zlatan Avar kaže da je pribavio pravno mišljenje po kojemu SDP-ova preporuka krši ustavna prava na pristup sudu i obrani svoje časti i ugleda.

Nestranački Vjeran Strahonja kazao je da su obje preporuke u suštini iste, ali da je uvijek za mirno rješenje. Pritom navodi primjer spora Čistoće i Varkoma koji je koštao više od milijun kuna.

- Sve te sporove uvijek plaćaju građani - napominje Strahonja.

Na kraju niti jedan prijedlog preporuke nije dobio dovoljan broj glasova.