Bosilj: Čehokova priča o smanjenju broja zaposlenika u Gradu je samo priča

| 14.6.2021. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Od prošlog utorka na novoj poziciji gradonačelnika našao se dr. sc. Neven Bosilj, kandidat SDP-a koji je prvi puta u povijesti za tu stranku donio upravu nad gradom Varaždinom. Taj povijesni uspjeh za SDP je ostvario dosta usko, osvojivši vlast s 8.249 glasova naspram 8.080 glasova nekadašnjeg gradonačelnika dr. sc. Ivana Čehoka, znači 169 glasova više. O tome, ali i drugim aktualnostima, razgovarali smo u petak.

Primopredaja vlasti se održala prošlog tjedna u salonu Gradske vijećnice, a tada ste kao prvi potez u cilju transparentnosti objavili financijske podatke, koje vam je predala prijašnja vlast. Što ste ustanovili prvim pregledom financijskih izvještaja?

Prošlo je tek 72 sata od kada sam preuzeo Grad, tako da je još prekratko vrijeme da proučimo sve te financijske izvještaje. Moja ekipa na tome radi. Grad na žiro računu dobro stoji. Mi imamo nekakvih 30-ak milijuna kuna danas i imamo 28 milijuna kuna zaostalih obveza, znači tu smo negdje oko nule sveukupno ili blagoj pozitivi. S druge strane, Grad je dugotrajno zadužen na 135 milijuna kuna, to smo jučer stavili na web stranice Grada, točno zaduženje, za koji projekt, po kojoj godini se koliko mora platiti i tu idemo potpuno transparentno. 

Dva dana kasnije, prvim uvidom u financijske izvještaje dobili ste saznanje da je Grad u velikim problemima s voditeljima Arene Varaždin. Naime, Grad Varaždin je zadnjih godinu dana plaćao smanjeni iznos zakupnine prema Max Böglu, upravitelju dvorane, što svakako nije bilo u dogovoru s njima, već je Grad to radio jednostrano na svoju ruku. Najavili ste reviziju poslovanja i pregovore s Max Böglom oko isplate dugovanja i ovaj puta dogovorno smanjenje zakupnine. Može li se to ostvariti nakon nesmotrenog poteza prošle vlasti?

Grad je u travnju prošle godine prestao plaćati zakupninu u punom iznosu. Max Bögl je i dalje faktorirao pune iznose zakupnine na 3 do 3,2 milijuna kuna, ovisno o kretanju EUR LIBOR-a koliko je trebalo biti. Država je plaćala svojih 50 posto, dok je Grad samoinicijativno smanjio da ukupna isplata Grada i države iznosi 2 milijuna kuna. Na taj način smo dobili jednu dubiozu sa zateznim kamatama u iznosu od 13 milijuna kuna. Već smo u kontaktu s vlasnicima Max Bögla i direktorom. To ćemo morati riješiti i podmiriti dugovanje. Ako se potpisuje ugovor, onda ugovor vrijedi s tim danom. Grad nije potpisao s Max Böglom ništa. Ovaj dio je neosporan od duga, a taj dio ćemo uključiti u pregovore. Mi ćemo to morati vratiti kroz određeni period, za godinu ili dvije, ali pregovori će obuhvatiti i buduću najamninu. Smatramo da postoje mjesta, jer mi imamo jedan elaborat, gdje se vidi da mi možemo smanjiti cijenu najma.Tako da ja vjerujem da ćemo do kraja ugovora, tog javno privatnog partnerstva koji traje 25 godina, napraviti znatnu uštedu koja će se mjeriti u desecima milijuna kuna. No problem je ovih 13 milijuna kuna.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...