Neven Bosilj Foto: Krešimir Đurić

Neven Bosilj: Čehok opet prodaje lažne priče da je spasio građane

VV | 20.8.2020. u 19:03h | Objavljeno u Aktualno

Jesu li dobro postupili vijećnici SDP-a kada su bojkotirali srpanjsku sjednicu varaždinskoga Gradskog vijeća, budući da ipak donesena tzv. integralna nagodba, protiv koje je varaždinski SDP, te što to znači za građane Varaždina, jedno je od pitanja koje smo postavili dr. sc. Nevenu Bosilju, predsjedniku kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Varaždina.

Okolnosti u Varaždinu kao nigdje

- Dajemo sve od sebe u interesu građana i tako će biti ubuduće, ali nije uvijek jednostavno reći što je najbolje jer su prilike u Varaždinu uistinu kao nigdje u Hrvatskoj pa i puno šire. Naime, prije točno dvije godine objavljena je vijest o nepravomoćnoj osuđujućoj presudi sadašnjem gradonačelniku Ivanu Čehoku. Umjesto da odmah da ostavku i idemo na izvanredne izbore, nastavio je svoju misiju pogodovanja onima s kojima je sjedio na optuženičkoj klupi. Štoviše, zdušno je nastavio raditi protiv interesa građana, što je kulminiralo najsramotnijom odlukom Gradskog vijeća u povijesti izglasavanjem famozne “integralne nagodbe”. Za nju je glasalo 13 vijećnika njegove liste i HDZ-a, dok je, znakovito, suzdržan bio vijećnik Davor Patafta. Zašto, kad se zna da se nagodbom zaokružuju poslovi za koje je upravo on potpisivao ugovore? Zašto, ako je uvjeren da će sudovi na kraju reći da su svi njegovi ugovori valjani?

Upravo zbog potonjeg, ali ne i samo toga, javnosti po tko zna koji put treba ponoviti istinu: 2. travnja 2005. godine balirana je prva bala otpada. Gradonačelnik je bio Ivan Čehok, a direktor Varkoma je bio iz HDZ-a. Oni su svjesno postavili, prije više od 15 godina, prvu balu otpada na vodozaštitno područje i time ugrozili zdravlje građana Varaždina. Ne SDP, ne Habuš ili netko treći! Svi gradovi u Hrvatskoj odvozili su svoj otpad na odlagališta diljem Hrvatske i plaćali su tada od 250-300 kn po toni. Nitko u Hrvatskoj nema balirani otpad. Tada je „ekipa“ odlučila stvoriti problem da bi uskoro ponudili „spasonosno“ rješenje. Na Badnjak 2008., kad je većina građana kitila svoje jelke i razmišljali o darovima, i oni su radili na potonjem: sklopili su ugovor o interventnom zbrinjavanju otpada između Varkoma i T7 VIS-a, koji je kasnije postao predmet postupaka USKOK-a. Tako je umjesto gradske komunalne tvrtke Varkom, koja je imala sve resurse za taj posao, ugovor dobila - tvornica suncobrana!? Repovi tog ugovora, zbog neefikasnog pravosuđa, vuku se i dan-danas, a građani Varaždina su ih platili svojim zdravljem, a sada, zahvaljujući nagodbi, mogli bi i sa stotinjak milijuna kuna. Je li ikoja sredina toliko platila za svoje staro smeće?
Upravo zbog svega toga vijećnici SDP su od početka bili protiv ovakve nagodbe u koju su uključeni i sudski procesi po kojima su osuđeni upravo oni, koji su je sada i progurali. Tražili smo referendum građana jer su to njihovi novci koje će godinama otplaćivati. Bili smo konstruktivni u pokušajima da se riješi problem baliranog otpada, ali nismo htjeli sudjelovati u ovakvoj nagodbi i sjednici za koju sam podnio i zahtjev za ocjenu zakonitosti Ministarstvu uprave RH. Bit će zanimljivo vidjeti rješenje, iako ni ono ne mora biti kraj svemu...

Namiriti sve „potrebite“ igrače

Iako odričete odgovornost za „sagu o balama“, SDP je bio koalicijski partner varaždinskom HNS-u u vrijeme gradonačelnika Gorana Habuša, koji taj komunalni problem na kraju nije riješio. Zašto?

U rujnu 2016. na Gradskom vijeću nije prošao u prijedlog smanjenje cijene s 1.003 kn na 725 kn uz obvezu koncesionara da od trenutka potpisa koncesije za 120 dana makne sve bale jer je taj prijedlog srušio HDZ, i to zajedno sa Čehokovom ekipom u kojoj su bili Avar, Bunić, Cepanec.. Jednostavno, nije im odgovaralo da se bale odvezu prije lokalnih izbora 2017. jer bi time njihov plan preuzimanja Grada pao u vodu. Nažalost, to im je na kraju uspjelo, a posljedice se vide danas i broje se u stotinama milijuna kuna štete. Iako je pitanje sufinanciranja države u toj koncesiji bilo upitno, to rješenje bi i bez sufinanciranja od države bilo daleko povoljnije od ovog što smo dobili danas, a zona u Brezju bi već odavno bila u funkciji.

Sada se aneks ugovora iz 2008. nudi kao spasonosno rješenje, a ono ne samo da je skuplje i vremenski zahtjevnije od svih dosadašnjih, nego nema osigurano sufinanciranje Fonda jer u vezi s njim i njegovim akterima postoje pravosudni repovi. Upravo zato je teško licemjerje, populizam i demagogija vladajućih kada sada najavljuju investicije u „najveću gospodarsku zonu Brezje“ jer čak i ako se krene rješavati bale, vrijeme odvoza i prerade u MBO će biti gotovo tri godine, umjesto šest mjeseci kako bi bilo da se dogovorila koncesija 2016. Kad tome dodate sanaciju zemljišta nakon odvoza bala, onda je jasno da Čehok opet, po tko zna put, prodaje lažne priče kako je on spasio građane, a ustvari je cijelo vrijeme spašavao sebe i svoje partnere. No, njegov cilj je pred ostvarenjem: izvući se iz kaznenih postupaka što bolje te namiriti sve „potrebite“ igrače koji su se trebali namiriti, a to što su zadužili buduće generacije Varaždinaca nije ih briga. Varaždinci im to neće oprostiti i u to će se uvjeriti slijedeće godine na izborima.

Projekti - nestručno gotovo pa diletantski

Jeste li u to sigurni? Iako s optužnicom, izabran je za gradonačelnika, a kao da se priprema i za slijedeće izbore kada naglašava da se trenutno u Varaždinu radi kao nikada prije, a bivše proziva kako su napravili premalo ili ništa...

Bilo bi tragično da nije ništa napravljeno s obzirom da su u ove gotove četiri godine mandata Čehok i HDZ raspolagali proračunima u ukupnom iznosu od gotovo 1,5 milijardi kuna. Imali su nevjerojatnih 1.500 milijuna kuna na raspolaganju, ali su uspjeli po tko zna koji put dodatno zadužili Grad za nove višemilijunske iznose.

Ako tome dodate poskupljenje odvoza smeća dva-tri puta, 25-postotno povećanje komunalne naknade i zadnju odluku o povećanju parkirnih mjesta bez zona i naplati od 8-20 sati po 5 kn, onda se vladajući stvarno imaju čime „pohvaliti“. Gradonačelnik se posebno treba „pohvaliti“ za komunikaciju s građanima putem zastrašivanja, prijetnji i tužbi, vrijeđanja preko njegovih lažnih profila i službene stranice „Varaždinci za Čehoka“.
Uz netransparentno trošenje javnog novca, najveći je problem što se projekti vode nestručno gotovo pa diletantski. Sjetite se Anine ulice. Zato u konačnici svaki projekt košta značajno više od prvotne predviđene cijene i uz to su redoviti probijani rokovi realizacije. Npr. preseljenje gradske knjižnice u bivšu Varteksovu robnu kuću je umjesto prvotnih 15 milijuna kuna, već sada na iznosu od preko 30 milijuna kuna, a rokovi se stalno prolongiraju.

Nema jasne vizije i cilja što pokazuje da su samo u drugoj polovici 2019. platili za razna projektiranja preko 1,5 milijuna kuna, a da bi većinu tih projekata stavili u ladice. Npr. na famoznoj srpanjskoj elektroničkoj sjednici Gradskog vijeća, uz već opjevanu integralnu nagodbu, usvojen je i rebalans proračuna te je iz njega ispala stavka podvožnjaka u Miškininoj, a pojavila se stavka od istog iznosa tri milijuna kuna za sportsko rekreacijski centar Beli Kipi, iako je već za izradu idejnog rješenja podvožnjaka u Miškininoj još u srpnju 2019. plaćeno tvrtki Labos iznos od 272.042,50 kn. Projekt denivelacije prijelaza željezničke pruge Supilova – V. Novaka (tzv. Kućanska rampa) plaćen je za sada 237.500,00 kn uredu ovlaštenog inženjera Bože Solde, ali je još u početnim fazama i bez sufinanciranja evropske komponente putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) nema se nikakvih šansi realizirati, a za to će u najboljem slučaju trebati oko četiri godine. Zato Miškininu treba odmah riješiti kako bi sve više stanovnika kvarta iza Kućanske rampe imali barem neku alternativu, a ne plaćati razne projekte i onda sve okrenuti naglavačke i odabrati neke druge u ovom trenutku manje bitne projekte za građane. Ovakvih primjera ima na desetke i uistinu je teško za vjerovati da bi Varaždinci sve ovo mogli nagradili glasovima Čehoku i njegovima, odnosno HDZ-u.

Kako gledate na poziciju HDZ-a u varaždinskoj gradskoj vlasti u kojoj nema ni jednog pročelnika? Glasa se za nagodbu i plaćanje spornih obveza, iako se prošle godine govorilo nešto drugo...

Jednostavno, bliže se izbori, bale su i dalje na ulazu u grad, a to za vladajuće nije dobro. Ali nije samo to razlog. Praktično nijedan bitan problem, koji su Čehok i HDZ obećavali riješiti u predizbornoj kampanji - nije riješen. A kada je to tako, onda se ne preza od ničeg pa ni ovakve rješenja s donošenjem štetne nagodbe za Varaždin. Osim toga, veze između Čehoka i HDZ-a su puno dublje nego što to građani mogu vidjeti. Čehok je bio zamjenik gradonačelnika iz redova HDZ-a još početkom 2000-tih i sve do danas te veze između Čehoka i HDZ-a su neraskidive u svim segmentima upravljanja gradom. Recimo, kada spominjete pročelnike, uskoro će u Gradu biti raspisan natječaj za nove pročelnike zbog nove sistematizacije koje se „mora“ provesti. Očekujte pročelnike iz redova vladajućih jer oni zajedno vladaju gradom. Nažalost, vladaju, a ne upravljaju. Ipak, najveće razočarenje kako meni, tako i mnogim građanima, predsjednik je Gradskog vijeća i gradskog HDZ-a Damir Habijan, koji je odnedavno, valjda zato što je počeo slušati, ušao i u Sabor. Za njega sam naivno u početku pomislio da je drugačiji HDZ-ovac i da će se možda s njim moći surađivati jer po meni na lokalnoj razini treba zatomiti ideološke podjele i raditi u interesu lokalne zajednice. Međutim, osim tog jednog pokušaja pružanja otpora Čehoku, Habijan je uvijek igrao ulogu gradonačelnikovog pretorijanca na Gradskom vijeću. Iako pravnik po struci, dopuštao je nebrojena kršenja Poslovnika i Statuta, umjesto da bude prvi među jednakima gradskih vijećnika. Sad je i zadnjem našem sugrađaninu jasno da je glas za Čehoka glas za HDZ. I obratno.

Kritizirate netransparentnost, a Grad Varaždin je upravo dobio priznanje za transparentnost?

Da, s jedne strane se hvale transparentnošću proračuna, a s druge strane ne žele ni gradskim vijećnicima dati tražene podatke. Kao primjer samo mogu navesti da sam zatražio dostavu podataka o svim rashodima u 2019. za usluge promidžbe i informiranja u iznosu 1.595.233,00 kn i za Intelektualne i osobne usluge u iznosu 7.655.787,63 kn, ali ih skrivaju kao zmija noge. Zamislite, potrošili su za svoje reklamiranje i plaćanje intelektualnih usluga podobnima više od milijuna kuna gradskih novaca!

SDP će odmah po preuzimanju odgovornosti za vođenje Grada nakon slijedećih lokalnih izbora uvesti potpunu transparentnost svih računa koji se plaćaju iz gradskog proračuna. To je jedini način da pokažemo našim građanima da se njima ništa ne skriva i da su oni ti koji imaju pravo znati gdje se troši svaka kuna iz proračuna.

Nakon nacionalnih izbora u SDP-u je jako turbulentno...

Predsjednica ŽO SDP-a Barbara Antolić Vupora, koja je ušla u Sabor, te Miroslav Marković i ja kao potpred-sjednici ne živimo od politike, imamo svoje karijere izvan politike i njome se bavimo iz uvjerenja da je po-litika rad za opće dobro. Zato me smeta kada su se neki od naših kolega svojim istupima, ali i unutarstranačkim opstrukcijama rada žO svojski potrudili da SDP na izborima ostvari što slabiji rezultat da bi imali izliku za

prozivke da bi očito došli do ostvarivanja nekih osobnih političkih ambicija. Na taj način pokušavaju srušiti legalno izabrano vodstvo po principu jedan čovjek je-dan glas i napraviti kaos u stranci prije lokalnih izbora. To je loše jer se opet stvara loša percepcija o SDP-u i zaista je došlo vrijeme da oni koji kroz takve javne istu-pe konstantno čine štetu SDP-u moraju početi snositi odgovornost za svoje postupke. Građani od nas očekuju programe i javne politike kojima ćemo im poboljšati život i standard, a ne stranačka prepucavanja u medijima. Varaždinski SDP je pokazao da to može i zato nas ništa spriječiti da zajedno s građanima na lokalnim izborima u svibnju 2021. postignemo naš zajednički cilj – pošteni, moderan, kulturan, zeleni Varaždin na ponos svim Varaždinkama i Varaždincima. Da smo na dobrom putu, govori i to da je u Varaždinu SDP, odnosno Restart koalicija ostvarila 35,55%, naspram HDZ 23,19%, Reformista 8,89% i ostalih, što je najbolji rezultat od svih gradova i općina u Varaždinskoj županiji. Uz to, predsjednik GO i moj kolega Miroslav Marković, osvojio je najviše preferencijskih glasova u Varaždinu od svih kandidiranih varaždinskih političara, iako nije dugo u politici. Tumačimo to da smo u Varaždinu i Varaždinskoj županiji prepoznati kao stranka koja se bori za interese svih građana, posebice slabijih i potlačenih, protiv korupcije i za otvoreno društvo. Zato nam se nije dogodilo ono što se dogodilo SDP-u u Zagrebu gdje je pokret Možemo radio ono što je trebao raditi SDP. Mi u Varaždinu smo bili pravi, istinski predstavnici građa-na, zajedno s njima i na ulici na prosvjedima, ali i institucionalno kroz rad naših vijećnika