NERADNA NEDJELJA "Novi zakon čak pomaže trgovcima organizirati posao jer - nema radnika"

| 10.7.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

I dok neki najavljuju nove ustavne tužbe zbog zabrane rada nedjeljom, u Sindikatu trgovine kažu da novi zakon čak ide na ruku poslodavcima jer im olakšava upravljanje resursima tj. organizaciju posla jer, kao i u ostalim sektorima, i u trgovini se osjeća kroničan nedostatak radne snage. Varaždinski poduzetnik i direktor Westgatea Denis Čupić pak kaže "da je i velika pacificiranost u sektoru trgovine dovela do donošenja ovakvog zakona".

Iza nas su dvije nedjelje s novim režimom rada trgovina. Izmjene i dopune Zakona o trgovini, koje su stupile na snagu 1. srpnja, trgovcima dopuštaju rad samo tijekom 16 nedjelja u godini. Neki su tu mogućnost odlučili iskoristiti u startu pa će na području Varaždina i Varaždinske županije nedjeljama raditi i tijekom ljetnih mjeseci, dok se ipak veći dio trgovačkih lanaca, trgovačkih centara i manjih trgovina odlučilo tijekom ljeta i godišnjih odmora ne raditi nedjeljama i svojih 16 radnih nedjelja iskoristiti od jeseni, posebice tijekom prosinca u vrijeme predblagdanske potrošnje.

I dok su jedni sretni uvođenjem neradne nedjelje te u Sindikatu trgovine Hrvatske to nazivaju "civilizacijskim pomakom" drugi, posebice udruženja koja okupljaju velike trgovce, upozoravaju na to da se novi zakon donosi u krivo vrijeme, kad se s raznih strana najavljuje dolazak recesije pa strahuju da će im nemogućnost rada nedjeljom dodatno otežati poslovanje. Dosad su pokušaji zabrane rada trgovina nedjeljom dvaput srušeni na Ustavnom sudu (2004. i 2009. godine), pa neki i sad očekuju da novi zakon neće biti dugoga vijeka. Zasad je predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u i predsjednik Uprave NTL-a Martin Evačić najavio da će "ustavna tužba vjerojatno ići od strane HUP-a".

Ivan Čibarić, vlasnik trgovine "Chibo" iz Ivanca i predstavnik Ceha trgovaca Hrvatske obrtničke komore kaže da su među malim trgovcima stavovi o novim zakonskim pravilima podvojeni, ovisno o tome čime se bave.

- Kao mali trgovci podržavamo svaki zakon koji se jednako odnosi na sve, male i velike trgovce - kaže Čibarić navodeći da su neki mali trgovci jedva dočekali novi zakon, ali ima i onih kojima nova pravila ne idu u prilog. Kao primjer navodi proizvođače košara i sličnih suvenira koji su registrirani kao trgovci, a svoju robu prodaju i po sajmovima. Njih pogađa zabrana rada blagdanima i praznicima jer se dio sajmova održava upravo na velike blagdane.

- Oni sad neće smjeti prodavati svoje proizvode na Veliku Gospu, na prošćenjima, dok će OPG-i slobodno moći izlagati i prodavati svoju robu - navodi Čibarić.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske (STH) Zlatica Štulić ističe da radnici u trgovini žele slobodnu nedjelju i blagdane i da im ove izmjene konačno omogućuju usklađivanja privatnih i poslovnih potreba. Smatra da trgovina nije djelatnost koja treba raditi u radnom vremenu kao do sada. S obzirom na najave nekih poslodavaca i njihovih udruga, očekuje da će biti novih postupaka pred Ustavnim sudom, ali se nada da će Zakon u ovom obliku izdržati test ustavnosti.

Cijeli tekst s komentarima naših sugovornika te rasporedom rada trgovina na varaždinskoj tržnici možete naći u novom broju Varaždinskih vijesti.