Nekadašnji "Habdelićev trg" u Varaždinu i službeno dobio ime - Europski trg

vv | 14.3.2024. u 14:47h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski trg koji je godinama bio neuređen i ruglo u centru grada, a kojeg su Varaždinci kolokvijalno zvali Habdelićev trg jer je bio vezan uz Ulicu Jurja Habdelića, službeno je dobio svoje ime: Europski trg. Gradonačelnik Varaždina, dr. sc. Neven Bosilj, u četvrtak je prisustvovao postavljanju table s imenom trga.

- Grad Varaždin, koji je oduvijek bio sastavni dio Europe po svojem povijesnom i prije svega kulturološkom nasljeđu, postavljanjem ploče s imenom Europe želi istaknuti svoju prošlost, ali i budućnost kao modernog europskog grada - istaknuo je Bosilj.

Uz djelatnike Crtorada, tablu je pričvrstio pročelnik UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Vlado Podbrežnički.

Europski trg sada predstavlja jedan od najljepših javnih prostora u Varaždinu, smješten je uz park – Šetalište Vatroslava Jagića te je u neposrednoj blizini varaždinske povijesne jezgre, palače Zakmardy i katedrale.

Projekt uređenja trga ušao je u uži odabir na godišnjem natječaju arhitektonskih ostvarenja koje organizira Udruga hrvatskih arhitekata (UHA) i nominiran je za godišnju nagradu hrvatskih arhitekata, u kategoriji Bernardo Bernardi. Proglašenje pobjednika bit će krajem svibnja.

Više o natječaju na poveznici: https://uha.hr/godisnja-izlozba-ostvarenja-u-2023-nominacije-za-uha-ine-nagrade/.

europski_trg_2.jpg