"Ne vidim Čehoka kao zaštitnika psihijatra, a uvjerena sam da ni on ne zna zašto ga je spomenuo"

| 10.9.2020. u 11:28h | Objavljeno u Aktualno

- Zašto se psihijatar pozivao na Čehoka, za što postoji i pismeni dokaz u dokumentu na sudu iz 2017., ne znam, ali uvjerena sam da za to ni gradonačelnik ne zna, niti ga vidim kao njegovog zaštitnika - veli nam psihologinja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije M. M., majka P.M.P. Njih dvije jedine su do sada istupale pod punim imenom i prezimenom prozvale bivšeg „zeta“, odnosno nevjenčanog supruga, psihijatra varaždinske Opće bolnice, tvrdeći da je seksualno uznemiravao i zlostavljao svoje pacijentice.

Upravo zbog takvih, otvorenih istupa, koji su mogli biti i s inicijalima te zamućeni, pitali smo M.M. neće li biti prevelika cijena koju će platiti obje obitelji na kraju slučaja „psihijatar“, neovisno kakav bio nakon dolaska zdravstvene inspekcije, posebice imajući na umu da njihove intimne stvari izlaze u javnost, a izgledno i pred malodobno dijete, koja njezina kći ima s prozvanim psihijatrom, bivšim višegodišnjim partnerom s kojim je i živjela u zajedničkom domaćinstvu.

- Da smo i prikrile svoj identitet, vjerujete da se znalo da smo to mi. Možda ne vi, ali ne bi ostale neotkrivene. Međutim, zašto bi se uopće trebao skrivati netko tko govori istinu u općem interesu? Zašto otvoreno ne reći što je istina? Zar nismo tako odgojeni? Zašto uopće skrećete na dijete? Nitko nije spominjao dijete i tu se uopće ne radi o njemu. Nama nije bio cilj govoriti o djetetu, ali se skrenulo na njega da bi fokus bio nešto drugo. A kao majci, ženi i stručnjakinji, kojoj to nalaže i etički kodeks, cilj i motiv javnog istupa bio mi je da više ne bude ni jednog mladog stvorenja koja će biti žrtva takvog ponašanja. Samo to, samo to - naglašava sugovornica M.M.

Ako je tako kako veli, sugovornicu smo pitali zašto javno nije istupila ili nadležnima sve prijavila puno ranije s obzirom na to da se radi o pritužbama na događaje uglavnom prije 2010, odnosno nije li u Ljubljani, gdje žive njezina unuka i kći s novim suprugom, upravo u tijeku sudski postupak po pitanju djeteta.

- Zašto navodite gdje smo i s kime živi moja kćer? I mislite da je lako o svemu javno progovoriti? Sigurno ne bi išle u medije da su institucije radile svoj posao. Od kćeri su prve prijave išle krajem 2015. ili početkom 2016. I što se dogodilo? Neki su prijavljivali i prije pa bi za to morali postojati dokumenti, ali za to nismo ranije znale - veli sugovornica, kojoj nije poznato jesu li neposredno pretpostavljeni psihijatru prosljeđivali pritužbe pacijentica, ali dobro zna da su neke osobe, među kojima i djelatnica psihijatrije, prozivale nju za zavjeru protiv psihijatra i o tome su pisale ljubljanskom sudu.

Međutim, sudeći prema tvrdnjama njihovih ravnateljstava, ni varaždinska ni čakovečka bolnica nemaju dokumente koji bi ukazivali na to da bi prozvani varaždinski psihijatar kršio etička načela. Izuzmu li se slučajevi svojevoljnih veza, ni ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac nije čuo ništa od 2016. pa do ove godine... (opširnije u tjedniku).