"Ne štite interese djeteta i nemam nikakva prava, a svojem djetetu želim samo najbolje” Foto: Ilustracija/Pixabay

"Ne štite interese djeteta i nemam nikakva prava, a svojem djetetu želim samo najbolje”

IHR/Varaždinske vijesti | 24.8.2020. u 16:40h | Objavljeno u Aktualno

- Ogorčen sam na postupanje Centra za socijalnu skrb Varaždin. Nisu napravili ništa kako bi zaštitili djetetove interese, a mene se ekonomski zlostavlja i diskriminira te nemam nikakva prava, iako se trudim i svojem djetetu želim najbolje. Zato hoću ispričati svoju priču kako bih zaštitio ne samo interese svojeg djeteta, nego i sve druge očeve i djecu - obratio nam se čitatelj iz Varaždina (podaci poznati redakciji).

Još prije šest godina on i djetetova majka krenuli su svaki svojim putem. Dijete je ostalo živjeti s majkom, a on je otišao raditi u inozemstvo. Nedugo zatim počeli su i problemi.

- Bilo mi je rečeno da kupim djetetu mobitel kako bih se mogao s njime čuti putem telefona, međutim, vrlo brzo nakon toga što sam počeo raditi vani nisam ga mogao dobiti. Zvao sam drugi, treći dan... Majka, jednostavno, nije dopuštala da se čujemo. Obavijestio sam o tome Centar, no problem je bio što nisam naveo dan i točno vrijeme kada ću se čuti s djetetom. Ja nikad nisam radio problema oko toga kada je dijete bilo kod mene. Želiš čuti dijete? Nazovi, nema problema, ali u redu, ako treba, dogovorit ćemo termine. No i nakon toga su se pojavili problemi. Jednom sam, umjesto u 17 sati, nazvao 15 minuta kasnije i nitko se nije javljao na telefon. O svim tim situacijama obavijestio sam Centar, ali, nažalost, nisu napravili ništa kako bi mi pomogli i omogućili da čujem svoje dijete – tvrdi čitatelj.

Problemi su, prema njegovim riječima, ubrzo postali još veći, a naveo je i niz drugih primjera kod kojih se, smatra, krše njegova prava kao oca (...) 

Majka djeteta nije htjela komentirati njegove navode te nas je uputila na Centar za socijalnu skrb Varaždin koji ima svu dokumentaciju o tome kako ona vodi brigu o svojem djetetu, a u Centru za socijalnu skrb Varaždin kažu kako, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, u svojem postupanju dužni su se voditi načelima zaštite privatnosti korisnika i načelom tajnosti i povjerljivosti podataka, osobito ako se postupci tiču zaštite malodobnog djeteta te da zbog toga ne mogu iznijeti detalje vezane uz konkretnu obiteljsku situaciji. 

No, potvrdili su da je obitelj našeg sugovornika u dugogodišnjem tretmanu ovog Centra, koji se u svojem postupanju vodio zakonskim propisima i prema svojim nadležnostima i ovlastima provodio sve radnje u svrhu zaštite psihosocijalnog i emocionalnog razvoja malodobnog djeteta.

- Tijekom tog perioda od strane djelatnika Centra poduzimane su sve mjere u skladu s pravilima struke i zakonskim ovlastima. Otac se u više navrata obraćao nadležnim institucijama, osobito resornom ministarstvu, a u odgovorima Ministarstva direktno je upućivan na potrebu aktivnog i konstruktivnog uključivanja u rješavanje postojećih problema u komunikaciji s majkom djeteta – navode u Centru..

Što o ovom slučaju kažu u DORH-u, nadležnom Ministarstvu i što kaže pučka pravobraiteljica pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...