"Ne štedi se sad, nego kad se ima, a uštedjeli smo 17,7 mil. kn i to sad ide za pomoć pogođenima"

| 27.3.2020. u 11:58h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok na konferenciji za medije iznio je dodatne mjere pomoći gospodarstvenicima. Na početku zahvalio se svim službama, pohvalio građane na disciplini i zamolio da se i dalje drže svojih kuća.

Gradonačelnik je s članovima Nezavisne liste, predsjednikom Gradskog vijeća Damirom Habijanom i čelnikom HDZ-a varaždinske županije Anđelkom Stričakom danas održao sastanak na kojem su dogovorili da će već donesene mjere Grad Varaždin produljiti za još 30 dana te da će pred Gradsko vijeće iznijeti novi set mjera pomoći gospodarstvenicima.

- Nastavlja se mjera odgode za sva plaćanja, s tim da ćemo za sve gospodarske subjekte, koji su morali zatvoriti zbog Odluka nacionalnog i gradskog stožera civilne zaštite, njih želimo osloboditi plaćanja komunalne naknade. Jednako tako, oni koji su morali zatvoriti svoje objekte; restorani, kafići i drugi ugostitelji, do kraja godine ćemo ih osloboditi plaćanja poreza na potrošnju.

Neće se plaćati niti zakupnina u svim gradskim objektima koji su morali biti zatvoreni zbog svih ovih mjera. Osobito je važno da će grad aktivirati poduzetnički fond koji smo prošle godine imali na razini oko 3,5 milijuna kuna, i ove ćemo ga godine aktivirati. U pregovorima smo s bankom, hoće li to biti jamstveni fond ili fond iz kojeg ćemo davati izravno subvencije poduzetnicima i obrtnicim, to ćemo odlučiti na Gradskom vijeću, ali se fond već sada aktivira.

Molim da se ovo ne shvati kao politička rasprava s obzirom da ima više onih koji su se javili sa svojim prijedlozima. Grad ne štedi i ne može štediti kad se nema, mi smo štedjeli kad se imalo i s ponosom mogu reći da imamo 17,7 miljiuna kuna viška iz prošle godine i to je fond sredstava koji ćemo staviti na raspolaganje bilo gospodarstvu ili pogođenima. Da nismo štedili na vrijeme ništa od ovih mjera danas ne bi imalo smisla.

Vidim da nam se predlaže smanjivati broj ljudi. Pa mi smo taj broj već smanjili, dakle nismo krenuli u te mjere danas nego prije tri godine i zato ćemo imati uspjeha.

Svi koji žele svojim prinosima potaknuti raspravu i nama pomoći i gradskom vijeću da se donesu što kvalitetnije mjere, dobro su došli, ali moramo biti svjesni da je grad štedio dok smo imali i da danas imamo fond s kojim ćemo raspolagati.

Ja osobno i dvoje zamjenika odrekli smo se jedne plaće, još ćemo vidjeti kako će se to tehnički izvesti; jednokratno ili u 6 rata.

Predložili smo svim zaposlenicima grada da razmisle o tome kako će pokazati solidarnost prema svim građanima koji su u nevolji zbog ove krize. U ovom trenutku ne znamo kako će se to napraviti jer to ne ovisi o nama. Kolege u SDP-u, koji su to već predložili, moraju znati da imamo kolektivne ugovore i ne možemo to napraviti jednostrano. U suradnji sa sindikatom i zaposlenicima osigurat ćemo da ta mjera solidarnosti bude učinkovita i to će se preliti na sve ostale koji dobivaju plaću iz gradskog proračuna. Prema prvim reakcijama sami su zaposlenici svjesni da će kriza donijeti određene rebalanse u gradskom proračunu i spremni su se odreći u određenoj mjeri - rekao je gradonačelnik.

Također su u Gradu donijeli odluku da se roditelji dva mjeseca oslobode plaćanja dječjeg vrtića, a gradonačelnik apelira na privatne vrtiće da ne naplaćuju roditeljima dodatni iznos. Naime, ekonomska cijena vrtića iznosi od 1400 do 1500 kuna, te će grad privatnim vrtićima osigurati 1000 kuna, a preostali dio gradonačelnlik apelira da se ne naplaćuje s obzirom da privatni vrtići nisu tijekom ožujka radili punim kapacitetom.

- Donijeli smo preporuke oko korištenja proračuna tako da ćemo uspjeti još dodatno uštedjeti na izvršenju proračuna i vjerujem da će to biti dovoljno da se grad uspješno gospodarski nosi s ovom krizom. Zahtjevi oko investicija i dalje traju i dalje smo u kontaktu s potencijalnim ulagačima i sigurno će Varaždin i ovu krizu prevladati - zaključuje gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan također je zahvalio svim službama i volonterima koji pomažu u ovoj situaciji. Ponovio je da se odriče svoje naknade kao predsjednik Gradskog vijeća i pozvao gradske vijećnike da učine isto.

- Vijećnici HZD-a na to su spremni, a odluka je na svakome - rekao je Habijan dodavši da će se to izvesti vjerojatno kao povrat naknade u gradski proračun, a sredstva bi se potom usmjerila na poduzetnički fond, koji je najavio gradonačelnik.

 

Označeno u