NE NAZIRE SE KRAJ Do kad će Trakošćansko jezero ostati suho? Foto: VV arhiva

NE NAZIRE SE KRAJ Do kad će Trakošćansko jezero ostati suho?

| 31.7.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatske vode poništile su 28. srpnja postupak javne nabave za nastavak čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta, budući da je jedina pristigla ponuda bila veća od procijenjene vrijednosti nabave koja je iznosila 2,5 mil. eura (bez PDV-a).

>> Ništa od čišćenja Trakošćanskog jezera – Hrvatske vode poništile natječaj! Opet!

Ponuda od 7 mil. eura

Podsjetimo, na natječaj objavljen krajem lipnja javila se samo tvrtka HIS d.o.o. iz Donje Višnjice s ponudom od 5.644.800 eura (bez PDV-a), odnosno 7.056.000 eura (s PDV-om), a to, naveli su iz Hrvatskih voda u Odluci o poništenju postupka javne nabave, prelazi planirana, odnosno osigurana sredstva. Rok za žalbe je 10 dana, no teško da će se nešto promijeniti, jer odluka je sukladna Zakonu o javnoj nabavi.

Put do punog sjaja Trakošćanskog jezera ovime je tako (ponovno) postao još duži, a na njemu su se ispriječila i pitanja koja su ostala otvorena između prethodnog izvođača radova, tvrtke Bagerkop Roberto, i Hrvatskih voda. Taj su ugovor Hrvatske vode raskinule jer Bagerkop Roberto nije u roku, koji je nekoliko puta prolongiran, završio čišćenje jezera, ustvrdivši da je "izvršeno radova u vrijednosti od 1.635.995,09 eura bez PDV-a, odnosno 81% vrijednosti ugovorenih radova". Usto, zbog "nepoštivanja ugovornih odredbi", Hrvatske vode su naplatile i garanciju za uredno izvršenje ugovora.

Jezero - "zamrznuto"

A iako su nam iz Hrvatskih voda ranije odgovorili da su 14. srpnja sazvali "sve sudionike u građenju na primopredaju gradilišta", gradilište je u srpnju - "zamrznuto". Naime, osporavaju se količine izvađenog sedimenta s dna jezera pa je Bagerkop Roberto 5. srpnja Trgovačkom sudu u Varaždinu predložio osiguranje dokaza, što je sud i prihvatio te naložio građevinsko-hidrogeološko vještačenje.

Osim vještačenja, tu je i tužba koju je Bagerkop Roberto podnio protiv Hrvatskih voda, o čemu detaljnije možete pročitati u novom broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti, kao i što je utvrđeno nedavnim pregledom jezera za novi Elaborat zaštite okoliša...