(Ne)aktivnost zastupnika sa sjevera – četiri replike i jedno izlaganje u godini dana!

| 7.1.2023. u 06:34h | Objavljeno u Aktualno

Željko Pavić, član Socijaldemokrata iz Krapine, sudeći prema statistici Hrvatskog sabora, bio je najaktivniji saborski zastupnik iz III. izborne jedinice tijekom prošle godine s 516 aktivnosti, od čega čak 224 replika i 130 odgovora na replika. Andreja Marić (SDP) bila je daleko najaktivnija zastupnica sa sjevera Hrvatske u prošloj godini: ovoj liječnici iz Čakovca pripisane su 402 aktivnosti, od čega više od polovice otpada na replike, 68 na odgovore na replike, 57 na izlaganja ispred kluba zastupnika,  22 na pojedinačna izlaganja i jedno obrazloženje uime predlagatelja, ali i čak 17 povreda poslovnika. 

Davor Dretar iz Domovinskog pokreta, sudeći prema statistici Hrvatskog sabora, drugi je po aktivnosti saborski zastupnik iz treće izborne jedinice.  Od njih 230, čak sto otpada na njegova izlaganja kao predstavnika kluba, što je i najviše u odnosu na sve ostale kolege.  Slijede Boška Ban Vlahek (SDP) sa 180 aktivnosti, od čega se stotinu odnosi na replike. Barbara Antolić Vupora (SDP) najaktivnija je saborska zastupnica iz Varaždinske županije jer imala 151 aktivnost u sabornici, od i to najviše replika, a tek dvije manje imala je Nadica Dreven Budinski (HDZ), koju sa 137 slijedi stranački kolega Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a.

Svi ostali saborski zastupnici iz III. izborne jedinice tijekom prošle godine imali su manje od stotinu aktivnosti u sabornici. Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač (HDZ) 32, koliko i reformistica Natalija Martinčević, pri čemu su oboje imali solidan broj izlaganja kao predstavnici svojih stranačkih, odnosno saborskih klubova. Dvije manje aktivnosti imao je bivši ministar i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS),  a tek 13 HDZ-ov Dražen Srpak, koji je u Saboru zamijenio bivšeg ministra Darka Horvata, koji je sada na optuženičkoj klupi.  Na sud će odlaziti i bivši čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, danas nezavisni zastupnik, koji je izašao iz SDP nakon podizanja optužnice. On je sa svega pet aktivnosti - četiri replike i jedno izlaganje - tijekom cijele godine daleko najmanje aktivan zastupnik ne samo iz III. izborne jedinice, nego svih.

Tako (ne)rade saborski zastupnici u sabornici. Međutim, to nisu jedine njihove aktivnosti. Zastupnici su aktivni i u saborskim odborima, tijelima za međuparlamentarnu i drugu suradnju. I za sve to se treba pripremiti. Uz to, prisutni su na događanjima u izbornim jedinicama, kao i u medijima. Od svih sa sjevera, daleko najviše u medijima je Habijan, posebice nacionalnim, međutim, pitanje je što mu to donosi…