Martinčević: Tražimo hitnu unutarnju reviziju postupanja PU Varaždin i očitovanje Božinovića Foto: Natalija Martinčević/screenshot Saborska TV

Martinčević: Tražimo hitnu unutarnju reviziju postupanja PU Varaždin i očitovanje Božinovića

Varaždinske vijesti | 18.10.2022. u 13:50h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije i saborska zastupnica Natalija Martinčević danas je u Saboru ispred Kluba zastupnika Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika govorila o županu Anđelku Stričaku i incidentu koji se dogodio 24. rujna na terasi kafića Strauss

- U našoj državi do sada smo se zaista mogli nagledati svega i svačega, ali imati snimku dužnosnika, i to župana Varaždinske županije koji se fizički obračunava s građanima loveći ih za vrat u 3.20 ujutro pijan, dosad je neviđeno – započela je Martinčević svoje izlaganje. Ono što je zaista zaprepaštava je informacija objavljena danas u Jutarnjem listu da je mladić, za kojeg se pretpostavlja da štitio svoju djevojku, nakon toga teško prebijen od strane razbijača povezanih s mladeži HDZ-a. U ovoj cijeloj sramotnoj priči ovo daje jednu novu dimenziju. Očekujemo da policija ove navode odmah istraži, a da se HDZ hitno i eksplicitno ogradi – rekla je zastupnica Reformista.

"Nije izolirani slučaj"

Istaknula je kako se „ne radi o izoliranom događanju, već o modelu ponašanja Anđelka Stričaka koji ima dugu povijest nasilničkog ponašanja - od obiteljskog nasilja, prijave za silovanje, do slične tučnjave i sve to dokumentirano u policijskim i pravosudnim postupcima”.

- Vrijeđanje i omalovažavanje policajca nije njegovo prvo vrijeđanje institucija RH. Naime, on je čak na dvije sjednice Županijske skupštine DORH nazvao, citiram, „ekipa iz varaždinskog DORH-a štiti rusofile i talibani iz DORH-a to nisu čuli ni vidjeli, pozivam ovom prilikom ekipu Crvenih Kmera iz DORH-a da dođu u Varaždinsku županiju".

Rekla je da se svaka županova izjava ispostavila kao laž, što je pokazala videosnimka, koja je pokazala i sve što je policija propustila učiniti i dalje pokušava zataškati.

"Nije prijavljen, nije priveden"

- Stričak nije prijavljen za narušavanje javnog reda i mira. Naguravanje, hvatanje za vrat prema snimci, vrijeđanje prema izjavama drugih svjedoka jesu narušavanje javnog reda i mira... Stričak nije priveden, što je uobičajena praksa u takvim situacijama. Odbio je alkotestiranje i policija mu je to dozvolila. Nije prijavljeno ni naguravanje još jedne osobe od strane Stričaka na hitnoj nakon verbalnog okršaja, a u prisutnosti policajaca koji to nisu prijavili. Odbio je dati i osobnu, što također zahtijeva prijavu koja nije podnesena – ustvrdila je i nastavila:

- I sada dolazimo do informacije danas objavljene da se dogodilo organizirano prebijanje mladića o kojem policija uopće nije izvijestila.

- Tražimo hitno očitovanje ministra Božinovića, kao i hitnu unutarnju reviziju postupanja policijske uprave Varaždin u ovom slučaju - rekla je Martinčević, dodavši da bi u svakoj normalnoj državi ovakvo ponašanje rezultiralo ostavkom.

- Tražimo od premijera da prestane štiti nasilnika – poručila je na kraju izlaganja.

HDZ-ova Nadica Dreven Budinski javila se za povredu Poslovnika.

"Lažne optužbe"

-Sve što ste iznijeli da je župan bio optužen, sve su to bile lažne i odbačene optužbe. Na snimci se puno toga ne vidi. Neka institucije odrade svoj posao. Župan ne bježi od svoje odgovornosti - poručila je zastupnica HDZ-a i dobila opomenu jer, kako je ustvrdio predsjednik sabora Gordan Jandroković, nije bila riječ o povredi Poslovnika.

- Cijela Hrvatska je vidjela što se dogodilo. Snimka je jasna i pozvala sam institucije da odrade svoj posao. Pa nije Varaždin Gotham City, grad zločina, da vi imate jednog župana koji dokumentirano ima četiri optužbe za nasilje - odgovorila je Martinčević i zaradila opomenu jer se nije radilo o replici, a riječ je ponovno preuzela Dreven Budinski.

- Naš župan Stričak ne bježi od odgovornosti i ostavku sigurno neće dati. Ići će na izbore pa će žitelji Varaždinske županije reći je li Stričak dobar ili nije dobar župan - zaključila je saborska zastupnica HDZ-a.