Zauvijek nas je napustio fra Bono Zvonimir Šagi Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zauvijek nas je napustio fra Bono Zvonimir Šagi

VV | 17.11.2020. u 09:45h | Objavljeno u Aktualno

U 88. godini života preminuo je član Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića Bono Zvonimir Šagi.

Nakon što je izašao iz varaždinske bolnice, gdje se liječio od koronavirusa, fra Bono Zvonimir Šagi prevezen je u bolnicu gdje je umro jučer navečer od embolije pluća.

Fra Bono Zvonimir Šagi umro je jučer u varaždinskoj bolnici jučer u 21.42 sati.

Poznati hrvatski kapucin, teolog i publicist rođen je 11. prosinca 1932. godine u Brodarovcu kraj Maruševca. Osnovnu školu pohađao je u Druškovcu od 1940. do 1944. godine, a nakon toga Gimnaziju u Varaždinu. Prvi razred završio je kao učenik Franjevačke klasične gimnaziji, a nakon što je ukinuta, obrazovanje je nastavio u realnoj gimnaziji, a nakon toga školovanje je nastavio u Zagrebu na Nadbiskupskoj Klasičnoj gimnaziji.

Kapucinima pristupio prije 70 godina

U kapucinski red stupio prije 70 godina: 17. rujna 1950. u Varaždinu. Doživotne redovničke zavjete položio u Zagrebu 4. listopada 1955. godine, dok je za svećenika zaređen 2. studenoga 1958. u Varaždinu. Mladu misu imao je 9. studenog 1958. u Maruševcu. Teologiju je diplomirao 1959. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Svećeničku službu započeo je kao vjeroučitelj u župi sv. Mihaela u Zagreb/Dubravi 1958. godine, gdje je bio do 1961. godine. Nakon što je ukinut vjeronauk u školi prvi je u Zagrebu organizirao redovni tjedni vjeronauk u župi za srednjoškolce i studente.

U ožujku 1961. poslan je u Varaždin po želji Nadbiskupa Franje Šepera da pripremi osnivanje župa sv. Vida u Varaždinu i sv. Mihaela u Sračincu. Župe su osnovane 8. listopada 1961. godine i od te godine vrši službu župnika župe sv. Vida u Varaždinu uz suradnju ostale braće svećenika varaždinskog Kapucinskog samostana. Službu župnika župe sv. Vida obavljao je do svoje 75. godine kada je prema propisima crkvenog prava dao ostavku na tu dužnost, u srpnju 2008. godine. U više mandata bio i gvardijan Kapucinskog samostana u Varaždinu.

U pet trogodišnjih mandata bio je biran za provincijala Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića (1973.-1982. i 1988.-1992.) i u jednom mandatu (1976. do1979.) predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara (svih provincijala) u tadašnjoj Jugoslaviji (KVRPJ). Aktivno je sudjelovao na četiri generalna kapitula Reda u Rimu i svojim doprinosom sudjelovao u pokoncilskoj obnovi redovničkih pravila i kanonskih propisa glede redovnika.

Pisao knjige, znanstvene članke...

Fra Bono Zvonimir Šagi bavio se uglavnom pastoralnom (kontekstualno-praktičnom) teologijom, suvremenom kršćanskom duhovnošću, praktičnom problematikom redovništva i Socijalnim naukom Crkve. S tog je područja napisao više knjiga i više stotina, što stručnih i znanstvenih, što publicističkih članaka, odnosno eseja te je objavio 17 knjiga.

Od 1988/9. do 2001/2. radio je kao vanjski predavač na Institutu za kršćansku duhovnost pri KBF-u u Zagrebu. Od 1984-2005. godine stalni je kolumnist u katoličkoj obiteljskoj reviji Kršćanske sadašnjosti KANA (kolumna U sadašnjem trenutku), Od 1987.-1992. glavni i odgovorni urednik Aktualnosti Kršćanske sadašnjosti (AKSA), a od 1993. do 2002. godine biio je glavni urednik revije za propovjednike Služba Riječi, koju izdaje također Kršćanska sadašnjost. U toj je reviji napisao devet godišta homilija za sve nedjelje i blagdane u godini. Objavljuje članke u raznim časopisima: Svesci, Bogoslovska smotra i dr., te sudjeluje na teološkim i drugim simpozijima, javnim tribinama itd.

Dobitnik brojnih nagrada

Fra Bono Zvonimir Šagi za svoje je rad dobio mnoga priznanja i nagrade: od Hrvatskog Novinarskog Društva dobio je nagradu "Marija Jurić Zagorka“ za kolumnu 1996. godine, dobio je Plaketu Grada Varaždina 1996. godine. Dobitnik je nagrade Varaždinske županije za životno djelo godine 2002. godine, a godine 2008. proglašen je počasnim počasnim građaninom općine Maruševec. Šest godina kasnije, 30. lipnja 2014. predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović dodijelio mu je odlikovanje "Red Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića“, a 25. listopada Visoko evanđeosko teološko učilište u Osijeku dodijelilo mu je Ekumensku povelju.

Još se ne zna kada će biti sprovod poznatog hrvatskog kapucina, teologa i publicista.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci