Nakon rasta cijene plina, gospodarstvenici se suočavaju i s drastičnim poskupljenjem struje

| 10.1.2022. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Od sredine prošle godine mnoge europske zemlje bilježe enormna poskupljenja plina i struje, a koja, na žalost, nisu zaobišla ni hrvatske gospodarstvenike. Iako su kućanstva u Hrvatskoj, prema najavama Vlade, od poskupljenja plina i struje zaštićena do početka travnja ove godine, neki su se gospodarstvenici posljednjih mjeseci iznenadili novim računima za električnu energiju. Nakon što je prošle godine u kategoriji gospodarstva plin poskupio i više od 100 posto, mnogi su se poduzetnici već prošle godine, i s prvim danima nove godine, suočili i s velikim poskupljenjem struje.

Varaždinskom ugostitelju je, primjerice, mjesečni račun za struju s 2.000 narastao na oko 5.000 kuna, dok je velikoj kompaniji, koja djeluje u Poduzetničkoj zoni Trnovec, struja poskupjela za 45%. Kako pojašnjavaju u HGK - Županijskoj komori Varaždin, s poskupljenjem su se od ljeta prošle godine suočili oni gospodarstvenici kojima su istekli dotadašnji ugovori s opskrbljivačem električne energije te su se u novim ugovorima suočili s velikim poskupljenjima, koja kod nekih premašuju 100 %. Iz kompanije s područja Poduzetničke zone Jalžabet kažu da su već u proljeće prošle godine bili potpisali novi višegodišnji ugovor, ali ipak nisu izbjegli poskupljenje.

- To je bilo netom prije strelovitog rasta cijena, ali nam je cijena ipak bila viša za oko 25% u odnosu na stari ugovor - kažu naši sugovornici kojima to poskupljenje ipak nije izazvalo potrebu za hitnim potezima jer im struja ne čini značajan udjel u ukupnim troškovima. Osim toga, imaju vlastitu solarnu elektranu kojom pokrivaju više od četvrtine ukupnih potreba za električnom energijom, čime su dodatno umanjili rizik poskupljenja.

- Od članica smo već ljetos počeli dobivati informacije o velikom rastu cijena u prijedlozima novih ugovora od opskrbljivača te smo o tome upozoravali ministra Ćorića. Početkom kolovoza održali smo sastanak s HEP Opskrbom gdje smo razgovarali o mogućnostima na koji način pomoći tvrtkama. Zaključak je da će tvrtke u ovim teškim okolnostima, a kako bi smanjile udar rasta cijena električne energije, trebati razmotriti opcije drugačijih modela nabave električne energije. Hrvatska industrija i poduzetnici dosad su se većinom opredjeljivali za najkonvencionalniji model, a to je sklapanje ugovora na dvije do tri godine - kaže predsjednik HGK-Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić. U HGK-u stoga planiraju za poduzetnike organizirati edukacije o planiranju rizika i drugim modelima nabave električne energije.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti