FOTO Energetski obnovljen Dom zdravlja u Varaždinskim Toplicama, osigurani bolji uvjeti za pacijente

Napisao/la: VV -
FOTO Energetski obnovljen Dom zdravlja u Varaždinskim Toplicama, osigurani bolji uvjeti za pacijente Foto: Ilustracija/Varaždinska županija

Danas je održana  završna konferencija projekta ''Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije, ispostava Varaždinske Toplice". 

- Nakon provedene energetske obnove ove zgrade očekujemo smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za čak 66,95%. Također, izgradnjom sunčane fotonaponske elektrane na krovu zgrade i ugradnjom dizalice topline za hlađenje uveli smo nove mjere korištenja obnovljivih izvora energije iz lokalnih izvora. Navedenim projektnim aktivnostima osiguralo se smanjenje emisije CO2 za 67,72 %. Uvjeren sam da je korisnicima ove obnovljene zgrade osigurani kvalitetan prostor u skladu s njegovom namjenom te ih od sada ovdje čekaju bolji, sigurniji i ugodniji uvjeti - rekao je ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin rekao je kako je obnova Doma zdravlja u Varaždinskim Toplicama samo jedan u nizu od realiziranih projekata u topličkome  kraju.

- Varaždinske Toplice zauzimaju jedan poseban status u našoj Županiji, tu su jedne od najstarijih termalnih lječilišta u Europi, a svakako najstarije u Hrvatskoj sa tisućljetnom tradicijom sa kupališnim lječilištem utemeljenim još daleke 1820 godine i sa Specijalnom bolnicom koja je najveći rehabilitacijski centar u Hrvatskoj. Župan Čačić je postavši župan prije četiri godine rekao da potencijal Varaždinskih Toplica višestruko nadilazi ne samo ono što ima, nego i ono o čemu se tada govorilo. Naravno, zbog svog velikog potencijala koji se krenuo intenzivno iskorištavati. Danas ne treba govoriti o 260 milijuna kuna vrijednih projekata koji su završeni ili su u tijeku, nego treba istaknuti i niz projekata koji prolaze ispod radara. Jedan od njih je obnova ove zgrade ukupne vrijednost 3.9 milijuna kuna, a to nije baš mali novac - rekao je Vugrin i dodao kako se ovime ulaže u jezgru primarne zdravstvene zaštite Varaždinskih Toplica u kojima je sedam ordinacija: tri ordinacije obiteljske medicine, tri ordinacije dentalne medicine i jedna pedijatrijska ordinacija.

- Vrijedi naglasiti da je i putem jednog naizgled manjeg projekta u ovaj Dom zdravlja isporučena oprema u vrijednosti od 300.000 kuna što direktno utječe s jedne strane na smanjenje liste čekanja, a s druge strane ukida se potreba za odlazak pacijenata u Varaždin - rekao je zamjenik župana Vugrin.   

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr. sc. Alenka Košiša Čičin-Šain,na konferenciji za novinare na kojoj su bili gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, vijećnik Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica Željko Bedeković, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Darko Detelj te ravnatelj Javne ustanove za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, istaknula je kako je izrazito zadovoljna što se opet nalazi u Varaždinskoj županiji koja prednjači po realizaciji projekata na području energetske obnove zgrada u javnom sektoru. .

- Ovdje sam vrlo često, a sve zbog rezultata koje ova Županija postiže. Naime, do sada je od strane Fonda u objekte koji su završeni u Županiji investirano otprilike 350 milijuna kuna od čega  je čak 177 milijuna kuna bespovratnih. Ova sredstva su uložena u obnovu jedanaest javnih zgrada na području Varaždinske županije i to je zaista pohvalno. Kao i u Novome Marofu  i ovdje u Varaždinskim Toplicama  vidimo jedno prekrasno izdanje na kojem su postignute bitne uštede na grijanju, a uvedeni je i kompletni novi sustav grijanja i hlađenja. Dakle, koristi od ove obnove su višestruke – rekla je Košiša Čičin-Šain.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosila je 3.914.948,60 kuna. Od toga 1.627.731,96 kuna sufinancirao je Europski fond za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Prioritetnu os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.Putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata (MRRFEU) sufinancirano je 1.321.247,48 kuna, dok vlastita sredstva Doma zdravlja Varaždinske županije iznose 965.969,16 kuna. 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.