FOTO Energetski obnovljen Dom zdravlja u Varaždinskim Toplicama, osigurani bolji uvjeti za pacijente Foto: Ilustracija/Varaždinska županija

FOTO Energetski obnovljen Dom zdravlja u Varaždinskim Toplicama, osigurani bolji uvjeti za pacijente

VV | 8.4.2021. u 13:09h | Objavljeno u Aktualno

Danas je održana  završna konferencija projekta ''Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije, ispostava Varaždinske Toplice". 

- Nakon provedene energetske obnove ove zgrade očekujemo smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za čak 66,95%. Također, izgradnjom sunčane fotonaponske elektrane na krovu zgrade i ugradnjom dizalice topline za hlađenje uveli smo nove mjere korištenja obnovljivih izvora energije iz lokalnih izvora. Navedenim projektnim aktivnostima osiguralo se smanjenje emisije CO2 za 67,72 %. Uvjeren sam da je korisnicima ove obnovljene zgrade osigurani kvalitetan prostor u skladu s njegovom namjenom te ih od sada ovdje čekaju bolji, sigurniji i ugodniji uvjeti - rekao je ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin rekao je kako je obnova Doma zdravlja u Varaždinskim Toplicama samo jedan u nizu od realiziranih projekata u topličkome  kraju.

- Varaždinske Toplice zauzimaju jedan poseban status u našoj Županiji, tu su jedne od najstarijih termalnih lječilišta u Europi, a svakako najstarije u Hrvatskoj sa tisućljetnom tradicijom sa kupališnim lječilištem utemeljenim još daleke 1820 godine i sa Specijalnom bolnicom koja je najveći rehabilitacijski centar u Hrvatskoj. Župan Čačić je postavši župan prije četiri godine rekao da potencijal Varaždinskih Toplica višestruko nadilazi ne samo ono što ima, nego i ono o čemu se tada govorilo. Naravno, zbog svog velikog potencijala koji se krenuo intenzivno iskorištavati. Danas ne treba govoriti o 260 milijuna kuna vrijednih projekata koji su završeni ili su u tijeku, nego treba istaknuti i niz projekata koji prolaze ispod radara. Jedan od njih je obnova ove zgrade ukupne vrijednost 3.9 milijuna kuna, a to nije baš mali novac - rekao je Vugrin i dodao kako se ovime ulaže u jezgru primarne zdravstvene zaštite Varaždinskih Toplica u kojima je sedam ordinacija: tri ordinacije obiteljske medicine, tri ordinacije dentalne medicine i jedna pedijatrijska ordinacija.

- Vrijedi naglasiti da je i putem jednog naizgled manjeg projekta u ovaj Dom zdravlja isporučena oprema u vrijednosti od 300.000 kuna što direktno utječe s jedne strane na smanjenje liste čekanja, a s druge strane ukida se potreba za odlazak pacijenata u Varaždin - rekao je zamjenik župana Vugrin.   

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr. sc. Alenka Košiša Čičin-Šain,na konferenciji za novinare na kojoj su bili gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, vijećnik Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica Željko Bedeković, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Darko Detelj te ravnatelj Javne ustanove za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, istaknula je kako je izrazito zadovoljna što se opet nalazi u Varaždinskoj županiji koja prednjači po realizaciji projekata na području energetske obnove zgrada u javnom sektoru. .

- Ovdje sam vrlo često, a sve zbog rezultata koje ova Županija postiže. Naime, do sada je od strane Fonda u objekte koji su završeni u Županiji investirano otprilike 350 milijuna kuna od čega  je čak 177 milijuna kuna bespovratnih. Ova sredstva su uložena u obnovu jedanaest javnih zgrada na području Varaždinske županije i to je zaista pohvalno. Kao i u Novome Marofu  i ovdje u Varaždinskim Toplicama  vidimo jedno prekrasno izdanje na kojem su postignute bitne uštede na grijanju, a uvedeni je i kompletni novi sustav grijanja i hlađenja. Dakle, koristi od ove obnove su višestruke – rekla je Košiša Čičin-Šain.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosila je 3.914.948,60 kuna. Od toga 1.627.731,96 kuna sufinancirao je Europski fond za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Prioritetnu os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.Putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata (MRRFEU) sufinancirano je 1.321.247,48 kuna, dok vlastita sredstva Doma zdravlja Varaždinske županije iznose 965.969,16 kuna.