Najturistički vodič S. Fošnjar: "Turistima se u Varaždinu najviše sviđa naš opušteni stil života”

| 13.1.2020. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

Njezin široki osmijeh, ljupka krinolina, priče o povijesti Varaždina začinjene zanimljivim detaljima i srdačan pristup posjetiteljima sigurno su zaslužni za to da se brojni gosti rado sjećaju svoga dolaska u lijepi Varaždin grad. Iako je odrasla u Velikom Trgovišću, pored Zaboka, turistička vodičica Silvija Fošnjar za sebe kaže da se osjeća kao Varaždinka, s obzirom da tu živi više od 15 godina. Osim toga, više od deset godina bavi se stručnim turističkim vođenjima Varaždinom pa ovaj grad poznaje “u dušu”, zajedno s mnogim zanimljivim povijesnim detaljima i anegdotama, a kao varaždinska snaha i majka dvoje djece također živi i njegovu svakodnevicu.

Sva svoja znanja i iskustva kao pravi domaćin s ljubavlju prenosi sve brojnijim turistima koji u Varaždin dolaze iz raznih krajeva svijeta te je uoči proslave Nove godine u Gradskoj vijećnici primila godišnju nagradu Turističke zajednice Grada Varaždina “Čovjek - ključ uspjeha u turizmu” u kategoriji turističkog vodiča za 2019. godinu.

Od srednje škole znala je točno što želi pa je tako u Zaboku bila među prvom srednjoškolskom generacijom koja je upisala tada novootvoreni smjer za hotelsko-turističkog tehničara.
- Oduvijek sam voljela putovati, to mi je bila strast i nakon završene Srednje škole otišla sam u London, na pet godina. Kad sam roditelje molila da mi daju novac, svi su se iznenadili što sam, umjesto za vlak do Zagreba, ovoga puta trebala novac za avionsku kartu do Londona - prisjeća se te 1998. godine i svoje prve velike životne avanture koja je ujedno značila odvajanje od obiteljske sredine i snalaženje u novom, velikom, stranom svijetu.

Povratak u svoje malo mjesto, nakon pet godina života u užurbanom Londonu, bio je novi šok, ali ubrzo odlazi tetki u Varaždin i 2003. godine zapošljava se u turističkoj agenciji Varaždin tours. U Varaždinu ubrzo zasniva obitelj i postaje članica Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždina. Osim za Varaždinsku, posjeduje licence turističkog vodiča i za druge županije širom Hrvatske, ali grad Varaždin ipak je njezina posebna ljubav.

- Vodila sam goste iz raznih zemalja, ponajviše ih je bilo iz Australije, SAD-a, Velike Britanije. Zadnjih je godinu i pol dana dosta kineskih turista. Na Jadranu ih je bilo i prije, a sada polako otkrivaju i sjever Hrvatske - nabraja i opisuje na koji način turisti doživljavaju Varaždin.

- Gosti koji dolaze u organiziranim turama znaju biti umorni i zasićeni muzejima i crkvama i zato im se jako svidi ležeran duh Varaždina u kojemu turizam nije uništio život u gradskoj jezgri. Oni vide da ljudi ovdje žive, vole se slikati pa i popričati s ljudima na cesti i sviđa im se taj naš život bez velikog stresa - opisuje ona ističući kako je za nju to što radi više ljubav nego posao.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...