Načelnik Novoselec nije kriv, hoće li biti (neki) varaždinski mediji?

Varaždinske vijesti | 13.12.2019. u 14:59h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski Općinski sud odbio je tužbeni zahtjev za naknadu štete bivše voditeljice financija u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Sračinec  Renate Sabati, koja je od načelnika Božidara Novoselca tražila 73.000 kuna zbog izjava koje je dao novinarima 29. kolovoza prošle godine u općinskim prostorijama. Novoselec je tom prilikom rekao da je nakon anonimne prijave, provedena interna revizija blagajničkog poslovanja tijekom koje su utvrđene sumnje na osobito teške povrede službene dužnosti u radu voditeljice poslova financija.

- Uvidjeli smo da je postojao element krivotvorenja potpisa, dupliranja istih računa - rekao je Novoslec, dodavši da su pozvali djelatnike policije i da su se uvidjele nepravilnosti te je napravljen zapisnik, koji je potpisala i djelatnica, koja je potpisala i poslovno uvjetovani otkaz.

Naglašavajući da se i na temelju članaka gdje nije bilo objavljeno njezino ime moglo lako zaključiti da se radi o njoj jer je jedina ženska zaposlenica u Općini Sračinec, Sabati je u zahtjev za naknadu štete navela da je načelnik iznosio činjenične tvrdnje u vezi nje za koje je znao da su neistinite, a koje su prenijeli i objavili Varaždinske vijesti, 7 Plus regionalni tjednik i e-Varaždin. Te su tvrdnje, iznijete pred novinarima na konferenciji za tisak, povrijedile osobna prava na ugled, čast i dostojanstvo i pravo na tjelesno i duševno zdravlje, a da su tvrdnje neistinite, proizlazi iz obavijesti PU varaždinske od 5. studenog 2018.   

Novoselec je na to odgovorio da su njegove izjave bazirane na uvidu u vjerodostojnu dokumentaciju i da su istinite, odnosno da je imao razloga vjerovati u njihovu istinitost.

- Obavijestio sam javnost o onome što je uočeno u kontroli, pri čemu su doista neki mediji prenijeli i pune podatke tužiteljice i njezinu fotografiju, kao i različito koncipirali naslove, no to nije moja izjava, a pogotovo ne ona iz članka objavljenog u 7 Plus regionalnom tjedniku. Upravo temeljem činjenica podnesena je i kaznena prijava protiv tužiteljice, koja je sa Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu ustupljena na nadležno postupanje USKOK-u i u tom postupku bit će utvrđena i eventualna kaznena odgovornost tužiteljice - naveo je načelnik Novoselec, ukazujući da tužiteljica ni na koji način ne ukazuje u tužbi što je to zapravo neistinito rečeno.

Iz dopisa PU varaždinske od 5. studenog 2018., kako je utvrdio sud, proizlazi da su policijski službenici zaprimili dojavu o navodnim nepravilnostima u Općini Sračinec, kao i da su iz Općine zaprimili odgovor da je angažiran ovlašteni sudski vještak radi točnog utvrđivanja uočenih nepravilnosti te da će o tome obavijestiti nadležno tijelo te u skladu s utvrđenim činjenicama, podnijeti kaznenu prijavu

- Sud nema razloga ne vjerovati tužiteljici da je doista, zbog objavljenih članaka u rečenim medijima, došlo do određenih zdravstvenih tegoba kod nje, da je bila primorana tražiti i pomoć psihijatra, da se izolirala od društva, da ne izlazi iz stana, da je ova objava imala utjecaja i na njezinu širu obitelj jer su je ljudi prepoznali kao osobu o kojoj govori priopćenje, a neki mediji prenijeli i njezinu fotografiju i puno ime i prezime. Međutim, u tom smislu može se govoriti o eventualnoj odgovornosti za štetu pojedinih medija, no ne i tuženika - zaključio je sud na kojem se vode i parnice za naknadu štete protiv tri medija, koji su prenijeli izjave načelnika te dodali ime bivše službenice, a neki i njezinu fotografiju.